Παπανδρέου, Βενιζέλος, Γεννηματά και στο βάθος εκλογές…

0

Ντόμινο εξελίξεων έφερε στον χώρο της Κεντροαριστεράς η «επιστροφή» του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Δύο βουλευτές ο Αχμέτ Ιλχάν και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος εντάχθηκαν με διαδικασίες fast track στο δυναμικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δημιουργώντας μια εύλογη ευφορία στις τάξεις της Χαριλάου Τρικούπη.


Μια ευφορία την οποία, ωστόσο, δεν συμμερίζονται άπαντες εντός του ΠΑΣΟΚ. Και τούτο διότι, μολονότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει ολοταχώς να υπερκεράσει την Χρυσή Αυγή σε κοινοβουλευτική δύναμη, η κοινωνία παραμένει δύσπιστη λόγω του πρότερου βίου. Άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ταυτιστεί με την ελληνική κρίση, ως ο πολιτικός που έβαλε την χώρα μας στη μέγγενη των Μνημονίων.

Από την άλλη πάλι, η επιστροφή Παπανδρέου και η αύξηση της δύναμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δείχνει ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς, με τα πάμπολλα προβλήματα, συσπειρώνεται γύρω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τη δεδομένη στιγμή κερδίζει τη μάχη της συσπείρωσης. Το ζήτημα, βέβαια, παραμένει: οι «μεταγραφές» θα πιάσουν τόπο ή θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Για παράδειγμα, οι διαφορές του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι γνωστές εδώ και χρόνια, ενώ δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που ο κ. Βενιζέλος έθετε βέτο στην επιστροφή του προκατόχου του. Μια ενδεχόμενη αντίδραση Βενιζέλου θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει έναν νέο γύρο εσωστρέφειας και προφανώς θα δημιουργήσει προβλήματα στην Φώφη Γεννηματά, η οποία θα κληθεί να διαλέξει: Βενιζέλος ή Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς έχει και μια δεύτερη ανάγνωση. Αυτή δεν είναι άλλη από την εκτίμηση ότι πλησιάζουν οι εκλογές και συνεπώς θα πρέπει όλοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους, προκειμένου να μην χαθεί άλλη μια μάχη. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλιεύει αρκετούς ψήφους από την δεξαμενή της κεντροαριστέρας είναι η συμπόρευση, με όποιες δυσκολίες αυτή έχει.

Προσεχώς τρίτη δύναμη

Ακόμα πάντως κι αν οι δημοσκοπήσεις (που τις περιμένουν εναγωνίως στην Χαριλάου Τρικούπη μετά και τις προσχωρήσεις), στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν ότι λίαν συντόμως θα αναδειχθούν σε Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία. Με τις προσχωρήσεις Αχμέτ και Γρηγοράκου η κοινοβουλευτική της δύναμη έφτασε στους 18 βουλευτές, αριθμό δηλαδή ίσο με τη Χρυσή Αυγή και με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιπλέον ενίσχυσης, αφού οι πληροφορίες θέλουν το κόμμα να φλερτάρει και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές όπως η Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Καρράς, που είχαν αποχωρήσει από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων αντίστοιχα. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν και τον Χάρη Θεοχάρη να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο κοινού βηματισμού με το κόμμα ενώ στο παρασκήνιο ακούγεται και ένα ακόμα όνομα από το εσωτερικό του Ποταμιού.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «η σειρά των Koινoβoυλευτικών Ομάδων καθoρίζεται από τη δύναμή τoυς σε αριθμό Boυλευτών. Σε περίπτωση ισoδυναμίας πρoηγείται η Koινoβoυλευτική Oμάδα τoυ Kόμματoς πoυ πήρε περισσότερες ψήφoυς στις εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή. H νεoϊδρυόμενη Koινoβoυλευτική Oμάδα έπεται της ισoδύναμης παλαιότερης».

πηγη

Απάντηση