Παντελής Σκλιάς – Πρόεδρος ΠΕΔιΣ – Επιστροφή στις Ρίζες

0

pskliasΗ Ελλάδα άλλαξε σελίδα, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, μένει να το δούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα το δούμε πάρα πολύ σύντομα! Σκοπός του κειμένου, όμως, δεν είναι να μελλοντολογίσω, αλλά περισσότερο να προβώ σε ορισμένες, ενδεχομένως πρόωρες, διαπιστώσεις σε σχέση με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο ΒΗΜΑ , πριν περίπου από 6 μήνες, είχα γράψει ότι «Πρώτος πυλώνας αυτής της διεργασίας (του κοινωνικού μετασχηματισμού) είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών δυνάμεων στον άξονα ‘μνημόνιο’ – ‘αντιμνημόνιο’». Το δίλημμα αυτό φάνηκε να κυριαρχεί την προηγούμενη τριετία. Περνάμε από τη φάση της πλήρους αμφισβήτησης της ελληνικής ευρωπαϊκής πορείας στο στάδιο της αναπτυξιακής ανασύνταξης και των αναπτυξιακών επιλογών. Είναι ένα γεγονός που σημαίνει την ύπαρξη και παραδοχή ενός, τουλάχιστον, βασικού περιγράμματος αρχών και αξιών. Έτσι, οδηγούμαστε στην άμβλυνση της έντασης του εν λόγω άξονα και στην ανάδειξη ενός νέου πλαισίου σκέψης και επιχειρημάτων, που συνδέεται με τις επιπτώσεις των πολιτικών που υιοθετήθηκαν και, κυρίως, με τις μελλοντικές προοπτικές…

Επιπλέον, ευκαιριακές πολιτικές συμπεριφορές, επιλογές και ανάδειξη σχημάτων που συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με μια κατ’ επίφαση και επιφανειακή διαδικασία πολιτικού μετασχηματισμού, ταυτισμένη με την ανάδειξη «άφθαρτων» στελεχών και «νέων» ανθρώπων καθώς και «εκσυγχρονιστικών» προτάσεων μπορεί να θεωρηθεί σημείο των καιρών, αξιοποίηση της φτωχοποίησης σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, αλλά όχι μια ουσιαστική συνεισφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης των νέων διλημμάτων που αντιμετωπίζει, πλέον, η χώρα. Τα εν λόγω διλήμματα συνδέονται, ανάμεσα στα άλλα, με μια σειρά κρίσιμων επιλογών σε σχέση με τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού παραδείγματος στη χώρα, την ανάδειξη προτεραιοτήτων που συνδέονται με τη διαμόρφωση της νέας παραγωγικής βάσης, την εκ νέου αναδιάρθρωση της οικονομίας, την ενίσχυση σειράς εύλογων και καθοριστικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα και την απελευθέρωση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, ευκαιριακές και επιφανειακές κινήσεις μόνον πρόσκαιρο χαρακτήρα και εκλογικά οφέλη μπορούν να αποκομίσουν.

Θυμίζω τα παραπάνω για να είμαι σε θέση να προσδιορίσω την ουσία των χθεσινών εξελίξεων και όχι για να αποδείξω το ορθό του περιεχομένου τους. Είναι ουτοπία και παραπλανητικό να πιστεύει κανείς ότι το ποσοστό της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραταξιακό και ιδεολογικά ομοιογενές. Και ενώ στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ , μπορούμε να μιλάμε για καθαρή επιλογή αναπτυξιακού μοντέλου από τους πολίτες που τον ψήφισαν, στο πλαίσιο της προηγούμενης ανάλυσης, στην περίπτωση της ΝΔ μάλλον μιλάμε για μια ομάδα ανθρώπων που προέρχεται από άλλες πολιτικές ομάδες (π.χ. ΠΑΣΟΚ) τις οποίες προσέλκυσε ο φόβος και η αβεβαιότητα για το μέλλον και πολύ λιγότερο για μια κοινωνική ομάδα η οποία επέλεξε αναπτυξιακό μοντέλο ή εκφράζει τις παραδοσιακές αρχές της κεντροδεξιάς παράταξης .

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να διατηρήσει τη χώρα εντός ευρώ με διαφορετικό μείγμα πολιτικής, τότε η ίδια η ύπαρξη της ΝΔ αλλά και το ιδεολογικό πλαίσιο της κεντροδεξιάς παράταξης στη χώρα θα συνιστούν ερωτηματικό, αφού θα έχουν ταυτισθεί, δικαίως ή αδίκως, με μνημονιακές επιλογές και έλλειψη εναλλακτικών πρωτοβουλιών και λύσεων στο

αναπτυξιακό πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, καθόλα αρνητική για τη δημοκρατία μας – για λόγους που συνδέονται με τη δυνατότητα πολιτικών επιλογών για τον πολίτη – , είναι η επιστροφή στις ρίζες, στις ιδεολογικές αρχές, όπως αυτές τέθηκαν στο Συνέδριο της Χαλκιδικής και διατυπώθηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Σε αυτή την περίπτωση, η αναγκαία για εθνικούς λόγους στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών την επόμενη περίοδο, δεν μπορεί να είναι εκτός της ατζέντας που θα διαμορφωθεί. Όλη αυτή η πορεία , όμως, απαραίτητα πρέπει να συνδέεται με την επαναφορά του ιδεολογικού προσανατολισμού της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο και να είναι επίπονη. Όμως, είναι απαραίτητη και πρέπει να ξεκινήσει…χθες…Επιστροφή στις ρίζες…

* Ο Παντελής Σκλιάς είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Από το vima.gr

Leave a Reply