Πανελλήνια ένωση Φαρμακοβιομηχανίας: 2.500 θα χάσουν τη δουλειά τους

0

Θ. Τρύφων: Στα χέρια του Σαμαρά οι θέσεις της ΠΕΦ

Η εκδήλωση που οργάνωσε η ΠΕΦ το βράδυ της Τρίτης 18 Νοεμβρίου στο Badminton ήταν άκρως επιτυχημένη, τόσο από παλμό όσο και από ουσία, με χιλιάδες κόσμου -κυρίως των εργαζομένων των εταιρειών- να δίνουν το «παρών» και να είναι έτοιμοι να τραβήξουν μπροστά το καράβι της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων όσο και οι κ.κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Βασίλης Κάτσος και Δημήτρης Δέμος (αντιπρόεδροι της Ένωσης οι δύο τελευταίοι) έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι, εάν δεν αλλάξουν τώρα κάποια πράγματα στον κλάδο, η φαρμακοβιομηχανία θα βρεθεί σε δεινή θέση και μαζί με αυτήν και χιλιάδες εργαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Δέμου προς τον υπουργό Υγείας ότι, εάν ολοκληρωθούν οι τρεις διαγωνισμοί -οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας από την ΕΠΥ- με τη συγκεκριμένη διαδικασία, τότε 2.500 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, δηλαδή το μισό Badminton, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, με σκληρή αλλά ρεαλιστική γλώσσα, απαίτησε από τον υπουργό Υγείας και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση, γιατί αυτό που διακυβεύεται συνδέεται με την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης της χώρας, συνδέεται με την οικονομία, την απασχόληση, τα ταμεία, την έρευνα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Δεν πήραμε την έδρα μας να την πάμε στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία και τα ταμεία μας είναι εδώ», τόνισε με έμφαση ο κ. Τρύφων ενώπιον ενός ακροατηρίου που τον χειροκροτούσε. «Θα μπορέσουμε να πείσουμε ότι είμαστε κλάδος προτεραιότητας και όχι λογιστική δαπάνη», σημείωσε με αποφασιστικότητα σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του.

Θα πρέπει σήμερα, συνέχισε, να οικοδομήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο με κλάδους που θα τραβήξουν μπροστά την οικονομία. Ένας από τους κλάδους αυτούς είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και το ελληνικό φάρμακο, το οποίο αποτελεί τη λύση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η φαρμακευτική πολιτική είναι υπόθεση της χώρας μας, ενώ ζήτησε να πάψουν πλέον οι βίαιες παρεμβάσεις στον κλάδο και να πραγματοποιηθούν διαρθρωτικά μέτρα.

Προς επίρρωσιν της δυναμικής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στα νούμερα που λένε πάντα την αλήθεια: Ειδικότερα, ο κλάδος σήμερα διαθέτει 27 εργοστάσια και αποτελεί την τελευταία παραγωγική νησίδα στο έντονο τοπίο της αποβιομηχάνισης, απασχολεί 11.000 εργαζομένους και έμμεσα 55.000, ενισχύει με 2,8 δισ. ευρώ το ΑΕΠ, ενώ έχει ισχυρό πολλαπλασιαστή, αφού για κάθε 1.000 ευρώ, το ΑΕΠ ενισχύεται με 3.400 ευρώ. Με δυο λόγια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει δυναμική μεγαλύτερη από άλλους ισχυρούς κλάδους, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ, ο κ. Τρύφων επανέλαβε ότι το ποσό δεν επαρκεί και ότι την ώρα που μπορούμε να παράγουμε φάρμακα, τελικά εισάγουμε, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διαπράττει ένα οικονομικό έγκλημα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, συνέχισε, διότι έτσι θα καταλήξουμε να έχουμε και εισαγόμενα πρωτότυπα και εισαγόμενα γενόσημα.

Όσον αφορά στις τιμές, ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε ότι έχουν γίνει δραματικές μειώσεις της τάξης του 60% στα φάρμακα, ενώ πολλά φθηνά φάρμακα έχουν πέσει ακόμη πιο χαμηλά. Ήδη, πολλά από τα φάρμακά μας είναι φθηνά, κάτω από 7 ή 8 ευρώ, σημείωσε, ενώ ζήτησε να σταματήσει η τιμολόγηση με βάση το μέσο όρο από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα χαράτσια clawback και rebate εξοντωτικά, προσθέτοντας ότι θέλει να πιστεύει πως το clawback είναι ένα προσωρινό μέτρο.

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία, υπογράμμισε ότι άθελά μας θα δημιουργήσουμε μονοπώλιο και θα εξοικονομήσουμε λίγους πόρους. Τόνισε δε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τονώνοντας τα νοσοκομεία με εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα κατά 50% και τα Ταμεία, την ΠΦΥ δηλαδή, κατά 70%.

«Δεσμευόμαστε για μια συνέργεια μεταξύ κράτους και φαρμακοβιομηχανίας αλλά και κοινωνίας για εξωστρέφεια, για έρευνα και ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε για μια συνέργεια μεταξύ βιομηχανίας και ελληνικού καναλιού διανομής, το οποίο θα βάλει φρένο στους μεγαλοεισαγωγείς», υπογράμμισε.

Σήμερα, ο κ. Τρύφων, όπως τόνισε στην ομιλία του, θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του παραδώσει υπόμνημα με τις βασικές θέσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα εξής θέματα:

  • Αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης

  • Προτάσεις για μείωση των συντελεστών clawback και rebate

  • Να σταματήσει η διαρκής μείωση στα φθηνά φάρμακα

  • Να τροποποιηθεί η πολιτική για τα γενόσημα, η οποία δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες για τις επιχειρήσεις τόσο με το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία όσο και με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Ειδικότερα για το θέμα της δραστικής, σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνα, το μέτρο οδηγεί στην υποκατάσταση και στα εισαγόμενα που μπαίνουν πλέον από παντού, από το παράθυρο, την πόρτα κλπ. Ο γιατρός θα πρέπει να προτείνει την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, ή να έχει τη δυνατότητα να προτείνει και την εταιρεία, όπως γίνεται στην Ιταλία, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων επανέλαβε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά την ελληνική οικονομία με τη λογική του κόστους-οφέλους.

Λίγο πριν ρίξει την αυλαία της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, βράβευσε τους πατριάρχες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όπως τους χαρακτήρισε, τους κ.κ. Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο δημιουργούς της ΒΙΑΝΕΞ, τον κ. Δημήτρη Πενταφράγκα δημιουργό της ΕΛΠΕΝ και τον κ. Σταύρο Δέμο δημιουργό της DEMO.

«Εάν δεν ήταν αυτοί, δεν θα ήμασταν όλοι εμείς εδώ τώρα», υπογράμμισε.

Πηγή: Onmed.gr 

Leave a Reply