Πανδημία Vs Τουρισμού: Η «έκρηξη» από τη Βρετανία επαναφέρει τα σενάρια για έσοδα 9 δισ.€

0

“H απόφαση της Βρετανίας να επιτρέψει από τις 19 Ιουλίου στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί» προορισμούς να επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα πυροδότησε το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες κάνουν λόγο για εκτίναξη στις κρατήσεις εισιτηρίων σε «πορτοκαλί» χώρες, με την Ελλάδα να είναι η πιο κερδισμένη. Σύμφωνα με την easyJet, οι κρατήσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 400% την τελευταία εβδομάδα για τις «πορτοκαλί» χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.), με την αεροπορική εταιρεία να κόβει επιπλέον 145.000 εισιτήρια. Επίσης, εκπρόσωπος της εταιρείας Thomas Cook ανέφερε στο Sky News ότι η Ελλάδα είναι η πιο κερδισμένη από την «πορτοκαλί οικογένεια», καθώς οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής με προορισμό τη χώρα μας έχουν τριπλασιαστεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για το διάστημα από 19 έως 25 Ιουλίου υπάρχει προγραμματισμός για 120.247 αεροπορικές θέσεις από τη Βρετανία προς τη χώρα μας. Ενας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών είναι η Κέρκυρα. Στο πλαίσιο αυτό, 1 στις 6 θέσεις για την παραπάνω εβδομάδα έχει προγραμματιστεί για το Νησί των Φαιάκων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Sani/Ikos Group, Ανδρέα Ανδρεάδη, μετά την απόφαση της Βρετανίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στη χώρα μας μπορεί να φτάσουμε στο 50% των τουριστικών εσόδων του 2019, δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ, που ήταν και ο αρχικός στόχος της τουριστικής αγοράς.


Οπως ανέφερε ο ίδιος σχετικά: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αγγλίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στη χώρα μας και παρά την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την Ε.Ε., η πρώτη εκτίμησή μου για τα τουριστικά έσοδα του 2021 είναι ότι θα φτάσουν στο 50% αυτών του 2019, δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς την πανδημία και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του 2019, η Ελλάδα τη διετία 2020-2021 θα μπορούσε να εισπράξει από τις δαπάνες των ξένων τουριστών πάνω από 36 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο με έσοδα 9 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά, τα συνολικά έσοδα της χώρας τη διετία 2020-21 θα κινηθούν στα 13,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων τη διετία θα κινηθούν πέριξ των 23 δισ. ευρώ. Το αρνητικό σενάριο με έσοδα 11 δισ. ευρώ τη διετία θα διευρύνει τις απώλειες στα 25 δισ. ευρώ. Τη δεκαετία 2010-2019 οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας ξεπέρασαν τα 132 δισ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του τομέα στην ελληνική οικονομία ήταν πολλαπλάσια αν υπολογιστούν και τα έμμεσα οφέλη σε άλλους κλάδους.

Ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων ανά αγορά και προορισμό

Συνολικά, για το διάστημα από 12 έως 25 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ, υπάρχει προγραμματισμός για περίπου 1,5 εκατομμύριο αεροπορικές θέσεις με εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, καταγράφοντας ανοδική πορεία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό τελευταία στιγμή, αναμένονται αφίξεις από 34 χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δανία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κύπρος, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σουηδία και η Τσεχία. Πρόκειται για αεροπορικές συνδέσεις στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κω, των Χανίων, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας και της Κεφαλονιάς.”
πηγη

Απάντηση