ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

0

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Παναγής Σπηλιώτης γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1935. Στα δύσκολα χρόνια των πολεμικών συρράξεων, στο Δημοτικό Σχολείο του Ρατζακλιού, ο τότε δάσκαλός του Σπύρος Μελέτης, αριστερών πεποιθήσεων και καταδιωγμένος από τους Γερμανούς, επηρέασε θετικά τον μικρό μαθητή μεταλαμπαδεύοντάς του την υπέρτατη αξία της γνώσης. Μέσα στον Εμφύλιο, κατάφερε να τελειώσει το δημοτικό με μεγάλες ταλαιπωρίες και να παρακολουθήσει για δυο χρόνια μαθήματα στο Γυμνάσιο Αργοστολίου.

Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από μητέρα, ενώ ο πατέρας του ήταν ναυτικός και ταξίδευε συνεχώς. Έτσι, αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να γυρίσει στο χωριό του για να ζήσει με τον γέρο νόνο (παππού) και τον μόλις ενάμιση χρονών αδελφό του Άθω.

Έφηβος ακόμη, πήρε την απόφαση να φύγει από το νησί και να πάει στον Πειραιά, απ’ όπου ήλπιζε να μπαρκάρει. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και εργάστηκε ως βοηθός σερβιτόρος στο Φαληράκι στις Τζιτζιφιές, όπου γνώρισε όλα τα μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής της εποχής.

Την άνοιξη του 1954 μπαρκάρισε τελικά για Αμερική και παρέμεινε εκεί. Σαν ανήσυχος και δραστήριος νους, ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα δοκιμάζοντας την τύχη του σε αρκετούς τομείς. Ακολουθώντας την καλλιτεχνική του φλέβα, παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Γύρισε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την παραγωγή και τη σκηνοθεσία κινηματογραφικών έργων. Έγραφε σενάρια και αξιώθηκε να δει μερικά από αυτά στη μεγάλη οθόνη.

Επιστρέφοντας στην Αμερική, εργάστηκε ως χρηματιστής και κεντρικός μέτοχος σε εταιρεία. Το 1974, με την πτώση του Χρηματιστηρίου, άνοιξε δικό του ασφαλιστικό και μεσιτικό γραφείο με μεγάλη επιτυχία. Το 1996, ασχολήθηκε με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ, ταυτοχρόνως, διατήρησε τις επιχειρήσεις του στην Αμερική.

Η συγγραφή ήταν το όνειρό του. Ξεκίνησε να το πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια. Εξέδωσε το 2010 το –αυτοβιογραφικό– μυθιστόρημά του Ναγής – Τα παιδικά μου χρόνια στην Κεφαλονιά, 1940-1950, το οποίο τον επόμενο χρόνο μεταφράστηκε στα Αγγλικά. Το 2015, εξέδωσε το δεύτερο κατά σειρά μυθιστόρημά του Στις θάλασσες του καπετάν-Παναγή, το οποίο μεταφράστηκε επίσης στα Αγγλικά.

 

ΚΛΙΚ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες

ISBN978-618-215-023-8

Τιμή: 15,90 με ΦΠΑ

Σελίδες: 264

Leave a Reply