Παναγία του Βράχου στον Κάτω Ταρσό Κορινθίας

0

Κάθε τόπος, κάθε χωριό, πόλη και νησί στην πατρίδα μας έχει την Παναγιά του, τις εκκλησίες, τα ξωκλήσια, τις μονές που Την τιμούν αφιερωμένες σε Εκείνη. Έτσι ο Κάτω Ταρσός Κορινθίας είναι ένα από τα πολλά προσκυνήματα Της στην Κορινθία.

Εκεί μας ώθησε η Ευλάβεια προς την Υπεραγία Θεοτόκο, Μάνα και Σκέπη της πατρίδος μας, στις 22 Αυγούστου 2017.

Η Παναγία του Βράχου βρίσκεται, σε υψόμετρο περίπου 1.100 μ., κοντά στο χωριό Κάτω Ταρσός του Φενεού Κορινθίας. Είναι ένα μικρό εκκλησάκι – ασκητήριο φωλιασμένο σε μια σχισμή ενός συμπαγούς τεραστίου βράχου, με κατακόρυφο μέτωπο, που δεσπόζει επιβλητικά πάνω από το χωριό. Είναι συνδεδεμένη, όπως κάθε εκκλησία σε δύσβατες περιοχές της Ελλάδος, με την επιβίωση των Ελλήνων, με τη μόρφωση τους και την παιδεία τους.

Έτσι πάνω στο εκκλησάκι και μέσα στη σχισμή ήταν, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αποθήκη τροφίμων για τους κατοίκους. Στο εκκλησάκι λειτουργούσε κρυφό σχολειό, όπως υπήρχε και στην κοντινή μονή του Αγίου Γεωργίου στο Φενεό, σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων.

Η πρόσβαση είναι πλέον εύκολη. Έχει κατασκευασθεί μια άνετη πέτρινη σκάλα. Σταθερά ακούγεται ο ήχος καθαρού νερού που τρέχει στο Ιερό και πηγάζει μέσα στο βράχο. Είναι το Αγίασμα της Παναγίας.

Ενδιαφέρουσα είναι η παράδοση για την κατασκευή του ναού. Τάμα μιας χωριανής από τον Ταρσό, που σώθηκε η ίδια και το παιδί της από τις ορδές του Μωάμεθ Β’ το 1458 κατά την πολιορκία του Βυζαντινού Ταρσού.

Αξιόλογες τοιχογραφίες της Παναγίας, της Κοίμησης της Θεοτόκου κοσμούν το ναό, έργα του Ασημάκη Σκαλτζά πριν περίπου 200 χρόνια.

 

 

 

 

Δρ. Αποστολος Παπαφωτίου

Leave a Reply