ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται από τις αρχές του 2020 στην καθημερινότητα μας
λόγω της πανδημίας. Ο ΠΟΥ έχει όμως μια πολυσχεδή δράση που άπτεται στο σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δράση η οποία πολλές φορές μένει και στη σκιά της κύριας δρστηριότητας του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και σημαντική.
Οι κορυφαίες 10 δεξιότητες ζωής που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι βασικές δεξιότητες για όλα τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εγκατάλειψης και της διατήρησης της ψυχικής ισορροπίας. Αυτές οι δεξιότητες ζωής πρέπει να εισαχθούν σε κάθε παιδί ή έφηβο κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου σε σχολεία και Πανεπιστήμια. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να συνεργαστούν σε αυτήν τη δραστηριότητα. Ας αρχίσουμε να απαριθμούμε αυτές τις δεξιότητες 1 προς 1:1. Επίλυση προβλημάτων:Το άτομο πρέπει να γνωρίζει τα βήματα στην επίλυση προβλημάτων, δηλαδή να κατανοεί τη φύση του προβλήματος, την εκδήλωσή του, παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα, διαφορετικές λύσεις και πώς να επιλέξει το καλύτερο.2. Λήψη αποφάσεων:Πριν πάρετε μια απόφαση, πρέπει να αναφέρετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, την απώλεια και το κέρδος, τον κίνδυνο. Δεν χρειάζεται να διστάσετε να συμβουλευτείτε τα κατάλληλα άτομα.3. Δημιουργική σκέψη:Κάποιος πρέπει να είναι καινοτόμος και δημιουργικός. εξερευνήστε νέες ιδέες και μεθόδους.4. Κρίσιμη σκέψη:Κάποιος πρέπει να μάθει να αξιολογεί και να εξετάζει κριτικά ένα ζήτημα , μια κατάσταση πληροφοριών ή μια απαίτηση ή συστάσεις από άλλους. Δεν πρέπει κανείς να δεχτεί τυφλά ή να παρασυρθεί από τις δηλώσεις ή τις πιέσεις του άλλου.5. Αυτογνωσία:Είναι πολύ απαραίτητο να έχουμε μια εικόνα για τον εαυτό, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς. Δύναμη και αδυναμίες κάποιου. Πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη αυτοεκτίμηση. Και τα συναισθήματα κατωτερότητας και υπεροχής για τον εαυτό είναι επιβλαβή.6. Ενσυναίσθηση:Κάποιος πρέπει να καταλάβει τους άλλους απόψεις, εμπειρίες και εκφράσεις με συμπάθεια. Κάποιος πρέπει να τοποθετηθεί σε άλλα παπούτσια και να αντιδράσει.7. Διαπροσωπική σχέση:Κάποιος πρέπει να αναπτύξει τις δεξιότητες δημιουργίας και διατήρησης μιας κατάλληλης, φιλικής σχέσης με τα περισσότερα άτομα, πρέπει επίσης να μάθει δεξιότητες για τη διαχείριση εχθρικών και ενοχλητικών ατόμων διατηρώντας την απαιτούμενη απόσταση.8. Καλή επικοινωνία:Οι καλές δεξιότητες επικοινωνίας λεκτικές και μη λεκτικές είναι πολύ σημαντικές στην καθημερινή λειτουργία του ατόμου. Η επικοινωνία συναισθημάτων και συναισθημάτων είναι απαραίτητη για την ψυχική ευεξία.9. Διαχείριση του στρες:Οι κατάλληλες & υγιείς μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους κάποιου συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη σωματικών και ψυχικών διαταραχών.10. Διαχείριση συναισθημάτων:Οι κατάλληλες & υγιείς μέθοδοι διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων κάποιου συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη σωματικών και ψυχικών διαταραχών.Κλείνοντας μερικές προτάσεις για τις Οικογένειες και όλους μας:Να είστε φιλικοί και ευγενικοί σε όλους.
Δείξτε αγάπη και στοργή σε άλλους χωρίς να περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα.
Εκτιμήστε τις καλές χειρονομίες, ομιλία και συμπεριφορά.
Αποφύγετε τους όταν συμπεριφέρονται εσφαλμένα. Βοηθήστε τους αν μπορείτε.
Μοιραστείτε τους πόρους. Φροντίστε, εάν υπάρχουν διαφορές απόψεων.
Έχετε μερικές κοινές δραστηριότητες.
Ενθαρρύνετε την καλή επικοινωνία που φέρνει αρμονία μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Ό, τι συζητήσαμε εδώ είναι οι συστάσεις που προτείνει ο ΠΟΥ και ισχύουν για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, το Life Skill είναι ένας τεράστιος ωκεανός και αν είστε περίεργοι να μάθετε, να αναπτύξετε, να εξασκηθείτε και να τον κατακτήσετα για να επιτύχετε την «Επιτυχία & ευτυχία σύμφωνα με τον ορισμό σας».
Αλλά γνωρίζετε ότι όλες αυτές οι δεξιότητες μπορούν να μαθευτούν, να αναπτυχθούν και να εξασκηθούν έως ότου γίνει μέρος της συμπεριφοράς μας;Νίκος Ξένος
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Σύμβουλος ΣταδιοδρομίαςΠΗΓΗ: Hangoutagile

Leave a Reply