Παγκόσμια Ημέρα καταναλωτη

0

image

Σήμερα είναι η παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Ορίστηκε αυτή η ημερομηνία διότι στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.
Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»
Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καταναλωτή και της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή μας αφορά αδιακρίτως όλους, καθώς όλοι μας είμαστε καταναλωτές και όλοι μας (ιδιαίτερα οι μισθωτοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι) δεχόμαστε τις επιπτώσεις των διαφόρων αλυσίδων και των Τραπεζών που μας θεωρούν υποζύγια των δικών τους επιλογών, χωρίς να μας σέβονται και χωρίς να σέβονται τα ευτυχώς -έστω και μερικά- θεσμοθετημένα δικαιώματά μας.
Η φετινή ευρωπαϊκή και παγκόσμια ημέρα του Καταναλωτή βρίσκει, δυστυχώς, τους Έλληνες Καταναλωτές σε αδιέξοδο και σε πλήρη απόγνωση. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι σε αδιέξοδο ακολουθώντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το οικογενειακό εισόδημα υπολείπεται των δαπανών βασικής διαβίωσης με αποτέλεσμα την πτώση του βιοτικού επιπέδου της μέσης οικογενείας. Μετά από 41 χρόνια έχει καταδειχθεί ότι η ανάπτυξη της χώρας μας στηρίχθηκε σε λάθος πρότυπο, δηλαδή στην αλόγιστη κατανάλωση με τα δανεικά και στην συνειδητά πλήρη αποδυνάμωση του παραγωγικού της ιστού, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν ακόμη τις πιο βασικές βιοτικές τους ανάγκες, όπως υγεία, διατροφή και μεταφορές.
Πλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών υπάρχουν ΜΟΝΟ βασικά καταναλωτικά αγαθά, που σχετίζονται ακόμα και με την καθημερινή σίτιση των συμπολιτών μας, που βλέπουν να κάνουν ποσοτικές και ποιοτικές «εκπτώσεις» στην καθημερινή τους διατροφή. Ο στόχος της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας εγκαταλείπεται σταδιακά, με άμεσα αποτελέσματα τα οποία σε βάθος χρόνου θα αποδειχθούν και καταστροφικά. Ενώ η προστασία του καταναλωτή και η συνεχής βελτίωση της διατροφής θα έπρεπε ν΄ αποτελούν βήμα ευρείας συνεργασίας μεταξύ των καταναλωτικών οργανώσεων της Κυβέρνησης και ιδίως των Δήμων, παρατηρείται η μεθοδευμένη προσπάθεια από Κυβέρνηση και Δήμους, να μην υποστηρίζονται οι καταναλωτικές οργανώσεις και ιδίως οι μαχητικές και ασυμβίβαστες, ώστε να παραμένουν ανενόχλητα τα μεγάλα και πιο μικρά συμφέροντα και απροστάτευτοι οι καταναλωτές. Τελευταίο παράδειγμα: Η ψηφιακή Αλληλεγγύη όπου τα δικαιώματα των δικαιούχων έγινε προσπάθεια να καταπατηθούν.
Το ΙΝΚΑ Κορινθίας είναι περήφανο για τις πολλαπλές του προσπάθειες να σταθεί δίπλα στον καταναλωτή, τον δημότη όλης της Κορινθίας και τείνει χείρα συνεργασίας σε όσους νοιώθουν την άσχημη σημερινή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας και έχουν θεσμική θέση. Ας μην ξεχνούν ότι πολύ σύντομα όλοι μας θα κριθούμε…
Φίλε καταναλωτή-καταναλώτρια: Συντάξου με το ΙΝΚΑ. Μπορεί να σε προστάτεψει, μπορεί να σε βγάλει από την δύσκολη θέση που είσαι, μπορεί να σε ανακουφίσει. Εμπιστέψου μας…
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 44 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Leave a Reply