Ουρές έξω από τα σουπερ μαρκετ…

0

Καταναλωτές με αριθμούς προτεραιότητας γραμμένους στα χέρια τους περιμένουν στην ουρά για να μπουν σε σούπερ μαρκετ του Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα. Οι κυβερνήτες τριών πολιτειών της Βενεζουέλας αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους πολίτες να στήνονται από τη νύχτα έξω από τα καταστήματα προκειμένου να προλάβουν είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις. Οι ελλείψεις σε διάφορα είδη, από το γάλα μέχρι το χαρτί τουαλέτας, επιδεινώθηκαν μετά την προσωρινή διακοπή στη διανομή τους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πολλοί Βενεζουελανοί περιμένουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα πεζοδρόμια, κάποιοι στήνουν ακόμη και αιώρες για να ξεκουράζονται, μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά για να προμηθευτούν τα αναγκαία. Οι πανταχού παρούσες ουρές και το σπρώξιμο όταν ανοίγουν οι πόρτες των καταστημάτων προκαλούν αμηχανία και εκνευρισμό σε πολλούς, σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Εχουν επίσης αναφερθεί περιστασιακές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συλλήψεις. «Θα απαγορεύσουμε τις ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες», ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η Στέλα Λούγκο, κυβερνήτρια της Φάλκον. Τις τελευταίες ημέρες άλλες δύο πολιτείες, οι Μπολιβάρ και Γιαρακούι, έλαβαν το ίδιο μέτρο, ενώ οι Αρχές της Σούλια το εξετάζουν. «Οι ουρές τη νύχτα είναι επικίνδυνες», εξήγησε ο κυβερνήτης της Μπολιβάρ, Φρανσίσκο Ράνχελ. Σε μερικές περιοχές οι Αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στην πρόσβαση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίζουν μόνο συγκεκριμένες ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό της ταυτότητάς τους. Σύμφωνα με την τοπική εταιρεία δημοσκοπήσεων Datanalisis, η δημοτικότητα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο πέφτει εξαιτίας των ελλείψεων και τον Δεκέμβριο είχε μειωθεί στο 22%. Οι αντίπαλοι του προέδρου κατηγορούν τον ίδιο και τον προκάτοχό του, Ούγκο Τσάβες, για την οικονομική ύφεση, τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Αμερική και τις ελλείψεις, που θεωρούν απόρροια των 15 ετών σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο 52χρονος Μαδούρο υποστηρίζει πως η εύπορη ελίτ, τα ξένα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση με την ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον έχουν εξαπολύσει «οικονομικό πόλεμο» στη χώρα του. Ο ίδιος και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησής του πραγματοποιούν περιοδεία στην Κίνα, τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να βρουν επενδύσεις και να ζητήσουν από τον ΟΠΕΚ να αναλάβει δράση και να ανακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Leave a Reply