Το «όχι» του Καραμανλή στη Γιαννάκου….

0

Το «όχι» του Καραμανλή στη Γιαννάκου

Προς αναβολή η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ;

Αποκλιμακώνεται η ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα και των τελευταίων δυσμενών, όπως διαφαίνονται, εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ρόλο στην αποκλιμάκωση διαδραμάτισε και η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έβαλε πάγο στις κινήσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης που εκδηλώθηκαν το τελευταίο πενθήμερο, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια».

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε τόσο με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, όσο και με την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο των αντιηγετικών κινήσεων, ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο ίδιος δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά του κόμματος.

Ο πρώην  πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση και στους δύο συνομιλητές του ότι «στην παρούσα φάση και λόγω των κρίσιμων εξελίξεων για τη χώρα απαιτείται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να επικρατήσουν ήπιοι τόνοι».

Μάλιστα, κατά τη συνομιλία με τον κ. Σαμαρά ετέθη ακόμη και ζήτημα αναβολής της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, εφόσον, όπως φαίνεται, δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και τεθεί θέμα νέας συνεδρίασης.

Οι δύο άνδρες εκτίμησαν ότι «δε μπορεί την ώρα που δίνεται μια τόσο καθοριστική μάχη για τη χώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασχολείται με τα εσωτερικά του».

Το χαμήλωμα των τόνων ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής και στην επικοινωνία που είχε με την κ. Γιαννάκου. Ο πρώην πρωθυπουργός απεδέχθη το αίτημα της συνομιλήτριας του για συνάντηση, αλλά της διευκρίνισε ότι θεωρεί ότι αυτό θα ήταν σκόπιμο να γίνει μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ.

Η πρώην υπουργός του μεταβίβασε αίτημα να συνοδεύτεται και από τρία ακόμη στελέχη της ΝΔ, τους πρώτους σε σταυρούς βουλευτές του κόμματος στην Α΄ και Β΄ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη και Νίκο Δένδια (οι οποίοι, ως γνωστόν, αναφέρονται ως εν δυνάμει υποψήφιοι για την ηγεσία), καθώς και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, αλλά ο κ. Καραμανλής υπήρξε μάλλον κατηγορηματικά αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μαριέττα μου, οι δυό μας μπορούμε να τα πούμε όποτε θέλεις, αλλά ίσως είναι καλύτερα μετά την κοινοβουλευτική ομάδα», φέρεται να της είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Leave a Reply