Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ

0

Με οργή και αποτροπιασμό, αλλά και με σαφές μήνυμα ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου, αντιμετωπίζει η Δύση τη φρικιαστική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη της κεντρικής Ουκρανίας Κρεμεντσούκ, με πάνω από 16 νεκρούς και 59 τραυματίες.
Δυτικοί ηγέτες και η G7 καταδίκασαν τη Μόσχα για την επίθεση και ενώ τα τελευταία 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος (και εδάφη) στο ανατολικό μέτωπο και κυρίως στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, όπου πλέον ελέγχουν σχεδόν όλα τα κεντρικά και στρατηγικού ενδιαφέροντος σημεία. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτό το μέτωπο, σημειώνονται βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, ενώ επικρατεί ανησυχία και για κινήσεις προς την Οδησσό.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα προς τη Δύση, καθώς από τη μία ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απειλεί με παγκόσμιο πόλεμο εάν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις κινηθούν με στόχο την Κριμαία και από την άλλη η Μόσχα ανοίγει και πάλι τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Turk Stream και ο Ρώσος πρόεδρος κάνει γνωστό ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο των G20 τον Νοέμβριο στην Ινδονησία, προκαλώντας αμηχανία στους δυτικούς ηγέτες.
«Έγκλημα πολέμου» η επίθεση στο εμπορικό κέντρο

Η πυραυλική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Κρέμεντσουκ πάγωσε τη Δύση, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έγραψε στο Telegram ότι «μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη» και έκανε λόγο για ένα «υπολογισμένο χτύπημα». Κατά τον Ζελένσκι «το ρωσικό πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι».

Οι ηγέτες των Επτά πιο βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών (G7), που βρίσκονται για την καθιερωμένη σύνοδο στις βαυαρικές Άλπεις, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδίκης για τον βομβαρδισμό του εμπορικού κέντρου, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «έγκλημα πολέμου» και διαμηνύοντας ότι «Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

πηγή

Leave a Reply