Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου Δευτέρα 10 Αυγούστου

0

image

Η “ Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου”*, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015, οργάνωσε ”Βραδιά Αστρονομίας” στο χώρο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του 4ου Ανταμώματος ΛαΪκής & Σύγχρονης Τέχνης Στεφανίου που διοργάνωσε – όπως κάθε χρόνο – ο δραστήριος και πολλά υποσχόμενος Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου.
Η μεταφορά από την Κόρινθο στο Στεφάνι πραγματοποιήθηκε με λεωφορεία που διέθεσε δωρεάν ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
Μετά την άφιξη και το καλωσόρισμα των επισκεπτών με ένα γλύκισμα και δροσερό νερό, ακολούθησε η επίσκεψη στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στεφανίου όπου φιλοξενείται η λαογραφική έκθεση ΄΄Η καλλιέργεια του καπνού΄΄, έκθεση παλιών φωτογραφιών, έκθεση παιδικής ζωγραφικής και παζάρι έργων χειροτεχνίας, ντεκουπάζ, ξυλογλυπτικής και σαπωνοποιίας.
Στη συνέχεια, στο προαύλιο του σχολείου έγινε η βιντεοπαρουσίαση της ιστορίας του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, την οποία προλόγησε ο Ολλανδός Peter Van der Val, διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Φυσικής με ειδίκευση στην Αστρονομία και η κόρη του Patricia van der Val, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

image

image

image

image

image

image

Στο χώρο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, όπου έφτασαν οι επισκέπτες μετά από ολιγόλεπτο περπάτημα κάτω από τον έναστρο αν και εν μέρει νεφελώδη ουρανό, ο Νίκος Δασκαλόπουλος, μαθηματικός, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος της “Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου” μίλησε για τα άστρα , τους πλανήτες και τους αστερισμούς, ιδιαίτερα για τον αστερισμό του Σκορπιού που ήταν εμφανής στο ουράνιο στερέωμα και τη μεγάλη Άρκτο. Καθώς όλοι παρατηρούσαν τον ουρανό μια όμορφη παιδική φωνή, ο μικρός Βασίλης Ζευγίδης, διάβαζε αιτιολογικούς ελληνικούς μύθους για τη δημιουργία και την ονομασία άστρων και αστερισμών. Στο τέλος, αφού στήθηκαν και ρυθμίστηκαν τα ιδιωτικά τηλεσκόπια, που είχαν μεταφερθεί στο χώρο, ακολούθησε η παρατήρηση του Κρόνου με τους δακτυλίους του!

  • : H Ομάδα Αστρονομίας ιδρύθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου το Δεκέμβριο του 2013 στα πλαίσια του προγράμματος “Future Library” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
    Σκοπό έχει την απλούστευση εννοιών και διάδοση της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Για την επίτευξη των στόχων αυτών διοργανώνει σε συστηματική βάση ομιλίες, επιμορφωτικές παρουσιάσεις, ουράνιες παρατηρήσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές.
    Μέλος της Ομάδας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την αστρονομία, οποιουδήποτε βάθους γνώσης.

image

image

image

image

image

image

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Βάλια Γιαννακάκη – Πολυτεχνείο Πατρών
Νίκος Δασκαλόπουλος – μαθηματικός, ερασιτέχνης αστρονόμος
Χάρης Καμπάνης – Ιδρυτής και τ.Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης
Φωτεινή Λύκου – Αστροφυσικός, Ινστιτούτο Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Βιέννης
Αντώνης Παπαντωνίου – Πρόεδρος Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας (Αστεροσκοπείο Στεφανίου)
Ράνια Σαζακλή – μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.Α.Π., υπεύθυνη προγραμμάτων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου
Σπύρος Σβερκούνος – φυσικός, ΜΔΕ αστροφυσικής
Βασίλης Χρισταράς – μαθηματικός
Peter Van der Wal – διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Φυσικής με ειδίκευση στην Αστρονομία

Email
astronomiakorinthou@gmail.com

Απάντηση