Ολοήμερη συνεδρίαση σήμερα για τα ψηφοδελτια του ΣΥΡΙΖΑ

0

Ολοήμερη συνεδρίαση σήμερα για τα ψηφοδελτια του ΣΥΡΙΖΑ

«Περνάνε» Τζάκρη, Μπόλαρης, Ραχήλ – Οι λίστες θα λάβουν τελική έγκριση αύριο από την κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος

Σε μαραθώνια συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων, υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κλείσουν σήμερα οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οι λίστες θα λάβουν τελική έγκριση αύριο από την κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος και η μοναδική εκκρεμότητα θα είναι πλέον το ψηφοδέλτιο επικράτειας, για το οποίο άλλωστε οι προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος λήγουν αργότερα.

Τη σημερινή συζήτηση θα απασχολήσει κυρίως η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια βουλευτών, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ και είχαν ανεξαρτητοποιηθεί, καταψηφίζοντας μάλιστα στην προεδρική εκλογή.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διεργασίες πρέπει να θεωρούνται σίγουροι οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης, ενώ πιθανότατα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη Ραχήλ Μακρή, που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το ερώτημα είναι για τον Μάρκο Μπόλαρη και την Θεοδωρα Τζάκρη, έως πού θα φτάσουν δηλαδή οι αντιρρήσεις της αριστερής πτέρυγας. Η ηγεσία θέλει και τους δυο στις λίστες και χει αποδεχθεί ότι στελέχη που είχαν περάσει από κυβερνητικές θέσεις στο παρελθόν δεν μπορεί να είναι σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Με αυτόν τον συμβιβασμό η συμμετοχή και των δυο, έστω με γκρίνιες φαίνεται θα εγκριθεί.

Στα ψηφοδέλτια θα είναι μάλλον και η έτερη προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα, ενώ αναμένεται να τεθεί και θέμα για την Ασημίνα Ξηροτύρη, που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ. Η κυρία Ξηροτύρη διατηρεί άριστες σχέσεις με την Κουμουνδούρου και ήταν θιασώτης της συνεργασίας των δυο κομμάτων. Οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ την θέλουν και είναι πιθανό να υπάρξει συμπόρευση και συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια.

Το θέμα που αναμένεται να προκαλέσει τριβές είναι η είσοδος πασοκογενών στελεχών στα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα. Η ένσταση που υπάρχει από πολλές πλευρές είναι η συνεργασία με παλιούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι οι περισσότεροι εξ όσων πρότεινε η Σοσιαλιστική Τάση των Αλέξη Μητρόπουλου και Πάνου Κουρουμπλή θα περάσουν.

Ο κ. Τσιπρας επιθυμεί και την ένταξη στις λίστες ενός ικανού αριθμού στελεχών της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη. Στα τραπέζι έχουν πέσει πολλά ονόματα και μάλλον η πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια. Ανάμεσά τους είναι: η Μαρία Κυριακοπούλου στην Αχαΐα, η. Βούλα Τεκτονίδου στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Κασσάρας στα Δωδεκάνησα, η Φρόσω Σπυράκη στη Β Αθήνας και άλλοι.

Ικανοποίηση για τον… γερμανικό εμφύλιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετρούν τις τελευταίες ημέρες όλες τις διεθνείς αντιδράσεις για το ενδεχόμενο πολιτικής ανατροπής στην Ελλαδα και έλευσης της αριστεράς στην εξουσία. Με ικανοποίηση διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει ο ορυμαγδός του 2012 περί των σεναρίων εξόδου της χώρας από το ευρώ και ότι το θέμα διχάζει πλέον τους πάντες, ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Εκδηλώνονται πλέον ανοιχτά δηλαδή απόψεις που αποκλείουν ένα τέτοιο σενάριο και επικρίνονται όσοι ασκούν αφόρητη και προσβλητική πίεση στους Έλληνες ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών.

Εκτιμούν ότι αυτό είναι ενδεικτικό της σαφούς αλλαγής κλίματος στη Ευρώπη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και απόδειξη οτι η εκστρατεία φόβου και κινδυνολογίας στην οποία επιδίδεται η ΝΔ δεν εχει ουσιαστικό αντίκρισμα ή αποτέλεσμα.

Η Κουμουνδούρου δείχνει μάλιστα αποφασισμένη και οργανώνεται προς τούτο, να απελάσει στη αντεπίθεση χρησιμοποιώντας το… γήπεδο της ΝΔ: τον διεθνή περίγυρο δηλαδή, που πλέον είναι περισσότερο φιλικός από ποτέ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όσον αφορά σε πολιτικούς παράγοντες οικονομολόγους, αλλά και τύπο – φαίνεται να εξαιρούνται ακόμη οι λεγόμενες αγορές.

Leave a Reply