Οι σφαλιάρες του Χριστόδουλου Ξηρού στον συγγενή του που τον μετέφερε στην Αθήνα την ημέρα που απέδρασε

0

images

Σπαρταριστικές λεπτομέρειες από την κατάθεση του 36χρονου συγγενή του Χριστόδουλου Ξηρού που, άθελά του, τον βοήθησε να αποδράσει, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στον διαδικτυακό site tovima.gr αναρτήθηκε η κατάθεση του 36χρονου στην αστυνομία. Ο 36χρονος σταμάτησε μπροστά σε αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει οδηγίες, κάτι με το οποίο «κέρδισε» μία σφαλιάρα από τον Χριστόδουλο Ξηρό. Διαβάστε παρακάτω την κατάθεση του 36χρονου :

Με την επίκληση «μπάτσελορ πάρτι» εξαφανίστηκε στις αρχές του 2014 ο Χριστόδουλος Ξηρός, σύμφωνα με την κρίσιμη κατάθεση του μεταφορέα του – αποσπάσματά της είχαν δημοσιευθεί από «Το Βήμα».

Στην κατάθεση αυτή περιγράφεται ολόκληρο το τραγελαφικό ταξίδι του Χρ. Ξηρού και ενός 36χρονου συγγενούς του, ο οποίος είχε τη μάλλον κακή ιδέα όταν χανόταν στον δρόμο να σταματάει έξω από αστυνομικά τμήματα για να ρωτήσει πώς θα έβρισκε διέξοδο. Αποτέλεσμα ήταν να εξοργίζει τον 57χρονο, πρώην μέλος της 17Ν, ο οποίος με τον φόβο της αποκάλυψής του τού έριχνε αλλεπάλληλες «σφαλιάρες». Ο Χρ. Ξηρός είχε ζητήσει μάλιστα από τον 37χρονο να είναι απολύτως συνετός οδηγός για να μην προσελκύσει το «ενδιαφέρον» της Τροχαίας, ενώ κατέληξε στην οδό Αγίας Λαύρας κοντά στο αστυνομικό τμήμα των Πατησίων, όπου εντοπίζονται τα τελευταία ίχνη του.

Το «μπάτσελορ πάρτι»

Οπως σημείωσε ο 37χρονος στην κατάθεση που έδωσε στις 12 Ιανουαρίου 2014: «Ο Χριστόδουλος Ξηρός με βρήκε στην αυλή ενός συγγενικού μας σπιτιού στη Χαλκιδική όπου τρώγαμε και μου είπε: «Μικρέ, αύριο στις 12 η ώρα να με περιμένεις στο τοπικό καφέ «Τοίχο Τοίχο» (σ.σ.: συμπτωματικά όνομα με τη συνωμοτικότητα που απαιτούσε ο Ξηρός). Και τώρα μπες στο σπίτι γιατί θέλω να κάνω ένα τηλέφωνο». Επίσης μου ζήτησε να πω στους συγγενείς μου ότι θα πάω σε μπάτσελορ πάρτι ενός φίλου μου για να έχω δικαιολογία για την απουσία μου αλλά και για να μην πάρω μαζί μου το κινητό μου τηλέφωνο».

Στη συνέχεια παραθέτει το «ραντεβού» της επόμενης ημέρας και το ξεκίνημά του για τη μεγάλη «φυγή» του Μανώλη της 17Ν.

«Ο Χριστόδουλος όταν εμφανίστηκε έξω από το κατάστημα φορούσε σκούρα αθλητικά παπούτσια, ήταν αξύριστος με μαύρα και γκρίζα γένια περίπου πέντε ημερών, είχε μαύρα κοντά μαλλιά που γκριζάριζαν στα πλάγια. Μετά από διάφορους επαρχιακούς δρόμους, πήραμε την εθνική οδό και συνεχίσαμε όλο ευθεία για Αθήνα. Ο Χριστόδουλος μου είπε ότι θα πληρώσουμε κανονικά όλα τα διόδια και γι” αυτό άφησε κέρματα στη θήκη μπροστά από τον λεβιέ των ταχυτήτων. Κινούμασταν στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας με ταχύτητα 90-100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, γιατί ο Χριστόδουλος μου είπε να μην τρέχουμε, και φορούσαμε τις ζώνες ασφαλείας μας».

Σφαλιάρα και αστυνομικοί

Ο 37χρονος περιγράφει ακόμη τις… σουρεαλιστικές καταστάσεις που συνέβαιναν με την προσπάθεια του Χρ. Ξηρού να περάσει απρατήρητος. «Σε όλη τη διαδρομή αλλά και στις στάσεις μας ο Χριστόδουλος πάντα έβαζε το χέρι κρύβοντας το πρόσωπό του, για να μην τον αναγνωρίσει κάποιος. Μόλις βγήκαμε, σταματήσαμε σε ένα βενζινάδικο και ο Χριστόδουλος έβγαλε 300 ευρώ σε τσαλακωμένα πενηντάρικα και μου είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά εδώ είναι τα τελευταία του, να βάλω βενζίνη και να κρατήσω τα υπόλοιπα. Ο Χριστόδουλος μου ζήτησε να βγούμε στη νέα εθνική οδό από την έξοδο του Βελεστίνου, οπότε εγώ μπήκα μέσα στο Βελεστίνο. Εκεί επειδή δεν γνώριζα τον δρόμο σταμάτησα κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα για να ρωτήσω έναν πεζό νεαρό πώς θα βγω στην Εθνική. Τότε ο Χριστόδουλος Ξηρός νευρίασε, μου έριξε μια σφαλιάρα γιατί πήγα να ανοίξω το παράθυρο από τη μεριά του να ρωτήσω και μου είπε κατά λέξη: «Καλά, είσαι μ…ας; Κάνε αναστροφή και ρώτα από τη μεριά σου». Εγώ έκανα την αναστροφή, ρώτησα τον νεαρό που μου υπέδειξε τον δρόμο».

Ομως τα «λάθη» του οδηγού του ΙΧ, που φαίνεται να μην είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, ήταν συνεχή. Και η οργή του Χρ. Ξηρού μεγάλωνε. Ετσι στη συνέχεια ο 37χρονος ανέφερε ότι ζήτησε καθοδήγηση από έναν αστυνομικό έχοντας δίπλα του τον δραπέτη!

Οπως καταθέτει: «Εγώ πάλι μπερδεύτηκα και κατά λάθος σταμάτησα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα όπου στεκόταν ένας αστυνομικός. Ο Χριστόδουλος έσκυψε το κεφάλι και μου είπε: «Φύγε γρήγορα, μα…α»».

Στο περίμενε…

Το ταξίδι συνεχίστηκε με τέτοιου είδους αντεγκλήσεις, στάσεις για «να ξεμουδιάσει ο Χριστόδουλος» και κάποια στιγμή έφθασαν στην Αθήνα. Οπως καταθέτει ο συνοδός του Χρ. Ξηρού, «στα δεύτερα φανάρια της οδού Αγίας Λαύρας ο Χριστόδουλος μου είπε να σταθμεύσω σε μια θέση που ήταν κενή, ακριβώς μπροστά στο φανάρι, όπως και έκανα σβήνοντας τη μηχανή. Τότε ο Χριστόδουλος Ξηρός μού είπε επί λέξει: «Περίμενε εδώ να ντυθώ κι έρχομαι». Εγώ τότε τον ρώτησα πού θα ντυθεί και εκείνος μου απάντησε: «Να μη με νοιάζει». Ακολούθως άνοιξε την πόρτα και έφυγε με γρήγορο βάδισμα προς έναν σκοτεινό δρόμο που βρισκόταν δεξιά μας, ακριβώς στο ύψος του σηματοδότη. Στα δέκα μέτρα δεν είχα καμία οπτική επαφή μαζί του. Εγώ τον περίμενα για μία ώρα περίπου στο συγκεκριμένο σημείο. Στη χρονική αυτή διάρκεια κατάλαβα ότι ο Χριστόδουλος δεν θα γυρίσει, αγχώθηκα και ξεκίνησα να γυρίσω πίσω Θεσσαλονίκη».

Μόλις επέστρεψε στη Χαλκιδική, βρήκε συγγενείς του πρώην μέλους της 17Ν που του είπαν ότι «ο Χριστόδουλος έφυγε και δεν θα ξαναγυρίσει» και ο 37χρονος τους είπε: «Το ξέρω, γιατί εγώ τον πήγα στην Αθήνα». Για να συμπληρώσει: «Ενας συγγενής του μου χαμογέλασε και μου είπε με απορία: «Εσένα βρήκε;».

Leave a Reply