Οι σεισμολόγοι ανησυχούν τώρα για τον Κορινθιακό

0

Στον Κορινθιακό Κόλπο είναι στραμμένα πλέον τα βλέμματα των σεισμολόγων, ύστερα από τη διαπίστωση πως ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής προκλήθηκε από ένα κομμάτι στο δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας το όποιο δεν έσπασε στον σεισμό του ’99. Μάλιστα, ο διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Ακης Τσελέντης προειδοποιεί για έναν πολύ ισχυρό σεισμό στην Αθήνα της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Υπάρχει πιθανός κίνδυνος στις Αλκυονίδες» επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Ακης Τσελέντης, εξηγώντας ότι ο φόβος του έγκειται στο γεγονός πως αν γίνει ένας ανάλογος σεισμός με αυτούς του 1981, πολλά σπίτια δεν θα αντέξουν. «Από το 2000 έπρεπε να εξεταστούν από μηχανικούς 80.000 δημόσια κτίρια. Μέχρι σήμερα είναι ζήτημα αν έχουν εξεταστεί 17.000» υποστηρίζει.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσελέντης δήλωσε πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ».

«Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος».

Ανησυχούν για τον Κορινθιακό οι σεισμολόγοι

Αν και οι σεισμολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι ο σεισμός της Παρασκευής δεν ενεργοποίησε τα γειτονικά ρήγματα, ούτε βορειοδυτικά του Θριασίου, είτε βορειότερα προς τη Βόρεια Πάρνηθα αλλά και ούτε δυτικά προς τον Κορινθιακό, δεν παύουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον Κορινθιακό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι σεισμολόγοι γνωρίζουν ότι για περιοχές που είναι σεισμικά ήσυχες για μεγάλο διάστημα, προβλέπεται θεωρητικά η διέγερση περιφερειακών ζωνών αρκετά πριν από τους μεγάλους σεισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει εγκαταστήσει ειδικούς μετρητικούς σταθμούς και εκτελεί σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην περιοχή. Το «στοίχημα» για τους σεισμολόγους είναι να μην τους πιάσει στον ύπνο ένας μεγάλος σεισμός, όποτε κι αν γίνει αυτός.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και τα ντόνατς, τη θεωρία (που λέει μέσες – άκρες) πως πριν αρχίσει να διεγείρεται σεισμικά μια περιοχή διεγείρονται οι γύρω από αυτήν. Και σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, από τη μνήμη των ειδικών δεν έχουν σβήσει ο σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2018 στο Γαλαξίδι, ούτε αυτός με μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κορινθιακό Κόλπο τα ξημερώματα της τελευταίας ημέρας του 2017.

Για πολλούς επιστήμονες –ιδίως– ο ανατολικός δεν είναι μια καλή γειτονιά (από σεισμολογικής άποψης) επειδή έχει μεγάλα ρήγματα. Και εκεί ας μην ξεχνάμε βρίσκονται οι Αλκυονίδες που έδωσαν τους τρεις καταστροφικούς σεισμούς του 1981. Πρόκειται για τη λεγόμενη ζώνη των Αλκυονίδων, και έχουν περάσει 38 χρόνια χωρίς να δώσει σοβαρό (σοβαρούς) σεισμό (σεισμούς).

Σημειώνεται πως οι Αλκυονίδες αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στον Νομό Κορινθίας. Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελούν τέσσερα νησιά: η Ζωοδόχος Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Και είναι γνωστό πως ο Κορινθιακός είναι η περιοχή με την υψηλότερη παραμόρφωση του φλοιού της Γης σε όλη την Ελλάδα. Επίσης είναι γνωστό πως η βόρεια και η νότια ακτή του Κορινθιακού απομακρύνονται μεταξύ τους με ετήσιο ρυθμό έως 15 χιλιοστών.

πηγη

Απάντηση