Οι πρόσφυγες βρήκαν νέα “Βαλκανική Οδό” παρά τα κλειστά σύνορα – Ποια είναι η νέα Ειδομένη

0

957d15c88d79bf7152c5f283b4f5c4d8_XL

Περί των 200 προσφύγων συλλαμβάνονται κάθε ημέρα στην Αυστρία, μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Κεντρική Ευρώπη, παρά την συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας και τα κλειστά σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτική οδό, μέσω Βουλγαρίας, παρά τους κινδύνους που «παραμονεύουν» στο plan B, για να βρεθούν στην Κεντρική Και Βόρεια Ευρώπη.

Τα κλειστά βόρεια σύνορα της Ελλάδας στα σύνορα δεν εμπόδισαν τους πρόσφυγες να ψάξουν άλλους δρόμους που θα τους οδηγούσαν στους τελικούς προορισμούς τους, αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 80% των προσφύγων που μετακινούνται εντός Ευρώπης έχουν περάσει από τη νέα Βαλκανική Οδό, η οποία περιλαμβάνει την Βουλγαρία, την Σερβία και μετά τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

“Ήταν η χειρότερη χώρα”, λέει για την Βουλγαρία πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. “Όταν αστυνομικοί μας βρήκαν μέσα στο δάσος, μας χτύπησαν, μας πήραν τα χρήματα και τα τηλέφωνα”, αναφέρει πρόσφυγας στην εφημερίδα.

Μετά από ένα μήνα σε καμπ κοντά στην Σόφια, ο Ams, όπως είναι το όνομα του Αφγανού πρόσφυγα που μίλησε στην αυστριακή εφημερίδα, ξόδεψε όλα τα λεφτά του για να βρει τρόπο να φύγει από εκεί. “Ήταν φριχτά”, σημειώνει.

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν κάνει πρόοδο στην μείωση των μεταναστών που περνάνε στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου, όμως δεν φαίνεται πως έχει μειωθεί η ροή γενικότερα, σημείωνει ο Radosh Djurovic, επικεφαλής του σερβικού κέντρου παροχής ασύλου.

“Ο βαλκανικός δρόμος δεν είναι κλειστός με τα δίκτυα μεταφοράς ανθρώπων να έχουν ανακάμψει”, σημειώνει ο Σέρβος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Djurovic οι πρόσφυγες “έρχονται πια πιο αργά στην Ευρώπη και όχι σε μεγάλα κύματα όπως πριν, όμως εκατοντάδες άνθρωποι διασχίζουν την Σερβία”.

Οι πρόσφυγες, αναφέρει το ρωσικό Sputnik έχουν βρει νέο “Βαλκανικό δρόμο” και θα ξοδέψουν τα τελευταία χρήματά τους για φτάσουν στον “ασφαλή παράδεισο” της Ευρώπης.

Leave a Reply