Οι Podemos χαιρετίζουν τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

0

podemos-spain_0-1

Το κόμμα Podemos της Ισπανίας χαιρέτισε απόψε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, χωρίς να περιμένει καν να ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμα. Το Podemos ελπίζει, ότι θα καταφέρει να μιμηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν αργότερα φέτος στην Ισπανία. «Η ελπίδα έρχεται, ο φόβος πάει. ΣΥΡΙΖΑ, Podemos θα νικήσουμε», είπε ο επικεφαλής του κινήματος Πάμπλο Ιγκλέσιας μιλώντας ενώπιον περίπου 8.000 στελεχών του Ποδέμος στη Βαλένθια της ανατολικής Ισπανίας. «Στην Ελλάδα απόψε το ακούμε ήδη: “τικ τακ, τικ τακ, τικ τακ”» συνέχισε, για να δείξει παραστατικά την «αντίστροφη μέτρηση» προς την αλλαγή, όπως ανέφερε.

 

«Το ίδιο θέλουμε να ακούσουμε πολύ σύντομα και στην Ισπανία», συνέχισε ο Ιγκλέσιας, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα την Πέμπτη, για να λάβει μέρος στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία είχε μιλήσει ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας. Οι Ισπανοί θα κληθούν στις κάλπες τον Μάιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και κατόπιν τον Νοέμβριο -τουλάχιστον με βάση το μέχρι στιγμής επίσημο χρονοδιάγραμμα- για τις βουλευτικές εκλογές. «Ορισμένοι λένε, ότι θα προκληθεί χάος στην Ελλάδα. Εγώ λέω, ότι το χάος υπάρχει ήδη στην Ελλάδα», συνέχισε ο Ιγκλέσιας.

 

«Το χάος είναι τα 3 εκατομμύρια άνθρωποι, που δεν έχουν ασφάλιση υγείας. Το χάος είναι το 25% των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα, που είναι φτωχοί (…). Προσωπικά δεν θέλω η χώρα μου να μεταμορφωθεί στην σημερινή Ελλάδα και γι’ αυτό πρέπει να νικήσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος. Το Podemos το οποίο δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο και καταγγέλλει τις πολιτικές λιτότητας και τη διαφθορά των ελίτ, δίνει μάχη για την πρώτη θέση με το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα αυτό είχε ήδη κάνει την έκπληξη στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, όταν κατέλαβε πέντε έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά.

 

Αναφερόμενος ξεκάθαρα στο Podemos, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε καλέσει νωρίτερα σήμερα τους εκλογείς στη χώρα του, να μην κάνουν ένα «άλμα στο κενό» επιλέγοντας αυτό το κόμμα. «Δεν μπορούμε να παίζουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στη ρωσική ρουλέτα της ελαφρότητας, της ανικανότητας και του λαϊκισμού», δήλωσε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του PP.

 

Όταν θα υπάρξει σαφής εικόνα των αποτελεσμάτων θα κάνει δήλωση ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο, σύμφωνα με συνεργάτες του. Στο μεταξύ, σε σχέση με τις εσωκομματικές ζυμώσεις συνεργάτης του κ. Σαμαρά έλεγε, ότι «δεν ετέθη θέμα παραίτησης του κ. Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ». Παράλληλα, οι συνεργάτες του στο ερώτημα αν θα δρομολογήσει διαδικασίες για συνέδριο του κόμματος, απαντούν ότι «ακόμη δεν υπάρχει κάτι επ’ αυτού» αφήνοντάς το ανοικτό. Ο πρωθυπουργός είναι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μαζί με τους συνεργάτες του και έχει επικοινωνίες με στελέχη του κόμματος

 

Leave a Reply