Οι Έλληνες δεν έμαθαν…

0

delia_533_355

– Για ακόμα μια φορά η σκληρή κυρία του ΔΝΤ μίλησε από το βήμα του Economist χωρίς περιστροφές για το ελληνικό χρέος
– «Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο»
– «To 2014 η Ελλάδα είχε μπει σε φάση ανάπτυξης αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση»
– «Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο, ωστόσο οι Έλληνες δεν έμαθαν από τα τα παθήματά τους» – Άτυπη συνάντηση Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών στο περιθώριο του Economist

Η Ντέλια Βελκουλέσκου είναι στην Αθήνα και για ακόμα μια φορά η σκληρή κυρία του ΔΝΤ μίλησε χωρίς περιστροφές για το ελληνικό χρέος αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν ακόμα. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist μίλησε για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» δήλωσε η κ. Βελκουλέσκου, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.

Είπε ακόμα ότι «Έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής – πριν το 2018 – εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αν όχι – πρόσθεσε – «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».

Επιτέθηκε στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», οι οποίοι «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας» και πρόσθεσε: «Χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης».

Η Βελκουλέσκου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λέγοντας: «Tο 2014, η Ελλάδα είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης που θα απαιτούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση».

Μάλιστα πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο, ωστόσο οι Έλληνες δεν έμαθαν από τα τα παθήματά τους και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε το 2015».

Άτυπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε, στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία από την πρώτη στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

πηγη

Leave a Reply