“Οι εξελίξεις ξεπερνούν τους χειρότερους φόβους μου”

0

KONTONIS

O Yφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έδωσε μεγάλη συνέντευξη στο left.gr, όπου ανέλυσε όλο το πλάνο του σχετικά με τον τρόπο που θα διοικήσει τον χώρο του αθλητισμού και το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Το Sport24.gr άκουσε προσεκτικά όσα είπε ο κ. Κοντονής και παρουσιάζει τα σημεία-κλειδιά. Τι ανέφερε για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και για την… απειλή εξόδου των ομάδων μας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναφέρθηκε στα χρέη των ΠΑΕ και στο τι θα γίνεται από ‘δω και πέρα για όποιες ομάδες πέφτουν στην Γ’ Εθνική, αλλά και στο κομμάτι της διαιτησίας και στο τι θα γίνει για να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στις Λέσχες φιλάθλων, στην αντιμετώπιση της Βίας και στο τι θα γίνεται με τα Μέσα Ενημέρωσης που υποκινούν τη βία.

Το γήπεδο της ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την συζήτηση, όπως βέβαια και το κομμάτι της Δικαιοσύνης και όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου με τις ποινικές διώξεις για “εγκληματική οργάνωση”.

Τέλος, μίλησε και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που κινητοποιούνται, ώστε να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ανομίας και της σπατάλης στις αθλητικές Ομοσπονδίες.

Τα 13 σημεία που ξεχωρίσαμε:

Για το αυτοδιοίκητο: Το αυτοδιοίκητο θα συνεχίσει να υπάρχει, η ΕΠΟ όπως και όλες οι Ομοσπονδίες θα συνεχίσουν να αυτοδιοικούνται, όμως η ελληνική Βουλή και η ελληνική Κυβέρνηση θα έχει λόγο για το το γίνεται και για το τι πρέπει να γίνεται.

Για την απειλή εξόδου των ομάδων μας από την Ευρώπη: Αν είναι να λυθούν τα μόνιμα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού και οι παθογένειές του, αν είναι να υπάρξει κάθαρση, ώστε ο Έλληνας φίλαθλος να έχει εμπιστοσύνη στη διοίκηση του ποδοσφαίρου και σε ό,τι συμβαίνει στους αγωνιστικούς χώρους και από την άλλη μεριά της ζυγαριάς να υπάρχει το ίδιο καθεστώς και να συνεχίσουν οι ομάδες μας να παίζουν στην Ευρώπη, θα προτιμηθεί το πρώτο, δηλαδή να λυθεί το πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει λάβει πολιτική απόφαση για κάθαρση και τάξη στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για τα χρέη των ΠΑΕ: Δεν θα υπάρχει χαριστική διαγραφή χρεών. Καμία ΠΑΕ που θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Super League δεν θα έχει την πολυτέλεια να υποβιβάζεται στην Γ’ Εθνική, να διαγράφονται τα χρέη της και αμέσως να ξεκινά μια νέα πορεία.

Για τις Λέσχες φιλάθλων: Οι ΠΑΕ να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας των Λεσχών και να έχουν την έγκρισή τους. Να ξέρει η Πολιτεία και η κάθε διοργανώτρια Αρχή ότι σε κάθε αρνητικό γεγονός (π.χ. επεισόδια) ότι έχει την κύρια ευθύνη η ομάδα.

Για την αντιμετώπιση της βίας: Το φαινόμενο της βίας δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό και η Κυβέρνηση θα σταθεί αποφασιστικά απέναντί του. Για να αντιμετωπίσεις της βία, πρέπει να διαχειριστείς όλα εκείνα τα όπλα που έχεις στη διάθεσή σου.

Για τις κυρώσεις στον Τύπο που προάγει την βία: Καμία εφημερίδα και κανένα Μέσο Επικοινωνίας και διαμόρφωσης κοινής γνώμης δεν μπορεί να προάγει καταστάσεις βίας και να προτρέπει ανθρώπους που είναι ευκολόπιστοι σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και θα αντιστοιχηθούν όλοι με το Νόμο. Τα συνδικαλιστικά όργανα θα εκφράζουν γνώμη για τις περαιτέρω ενέργειες του υπουργού.

Για τα πειθαρχικά όργανα: Τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ και όλων των διοργανωτριών Αρχών θα τα αποτελούν τακτικοί δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι θα τοποθετούνται κατόπιν κληρώσεως με θητεία.

Για την διαιτησία: Ρωτήθηκαν ΕΠΟ, UEFA και FIFA (κυρίως οι δυο τελευταίες) για το ποια είναι η διεθνής εμπειρία και ο καλύτερος τρόπος για να οργανωθεί το κομμάτι της διαιτησίας στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση περιμένει τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου. Το θέμα της διαιτησίας θα λυθεί στο νέο αθλητικό νόμο.

Για την φορολογική ενημερότητα της ΕΠΟ: Η ΕΠΟ δεν είχε φορολογική ενημερότητα και πήρε μάλιστα πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας από αναρμόδια ΔΟΥ. Έγινε και ερώτηση από τον Υπουργό για το αν η υπόθεση έχει πάει στον αρμόδιο εισαγγελέα για να ελεγθεί και ποινικά.

Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό: Πυλώνας του αθλητισμού είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός σύμφωνα με την Κυβέρνηση. Στόχος και έγνοια είναι να ενισχυθεί και οικονομικά. Έγινε άμεση εκταμίευση του προϋπολογισμένου ποσού για να δοθούν στις Ομοσπονδίες.

Για το γήπεδο της ΑΕΚ: Όλες οι πλευρές πρέπει να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, ειδικά του ΣτΕ. Πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εις βάρος της ΑΕΚ έχει γίνει μια αδικία και ποιο είναι το μέγεθος αυτής, θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τις ποινικές διώξεις και την Δικαιοσύνη: Απόλυτος σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας. Η θέση του κατηγορούμενου είναι θέση ιερή για κάθε νομικό και πρέπει να προσεγγίζονται αυτά τα ζητήματα με βάση το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Η θέση της Κυβέρνησης είναι η απόλυτη αποχή από οποιαδήποτε παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Πίστη ότι θα λάμψει η αλήθεια, ενώ η Δικαιοσύνη πρέπει να εκδίδει σωστές αποφάσεις, αλλά και γρήγορες.

Για τον έλεγχο των Ομοσπονδιών: Ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και θα ελέγχουν πλέον όλες τις Ομοσπονδίες σε βάθος τριετίας. Θα γίνει έλεγχος σε όλους, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ή όχι καταγγελίες.

Τα videos της συνέντευξης:

Play Button

Play Button

Play Button
SPORT 24

Play Button

Απάντηση