Οι εκλογές στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κορινθίας

0

Της Γιώτας Μπάγκα
 

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην σύγχρονη Κορινθιακή κοινωνία είναι αναμφισβήτητα οι εκλογές στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Νομού μας. Πολύ μελάνι χύθηκε και πολλές θεωρίες διατυπώθηκαν σχετικά με  τον αριθμό των υποψηφιοτήτων, τους συνδυασμούς, την πολιτική προέλευση των ηγετών των συνδυασμών αλλά και το σχεδιασμό της επόμενης μέρας μετά τις εκλογές. Σε κάποιες περιπτώσεις συζητήθηκαν και θεωρίες «συνωμοσίας»,  όπως ποιος βρίσκεται πίσω από την πληθώρα των σχεδιασμών, ποιος θα υποστηρίξει ποιον κτλ.

Νομίζω όμως ότι μετά τις κυνικές δηλώσεις Χουλιαράκη – Τσακαλώτου για τη στοχοποίηση της μεσαίας τάξης είναι φανερό στον καθένα τι κινητοποίησε ένα τμήμα από τις πιο υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της Κορινθιακής κοινωνίας να εμπλακεί με το ζήτημα των εκλογών του Εμπορικού Επιμελητηρίου: είναι ο πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην επιχειρηματικότητα. Κι αν και είναι φανερό πως η υγιής επιχειρηματικότητα κρατά όρθια την ελληνική οικονομία – όχι μόνο με τους φόρους που πληρώνει, όχι μόνο με τις εισφορές της κρατώντας ( όσο γίνεται ) ζωντανά τα ταμεία, αλλά και με τους υπαλλήλους που απασχολούνται  σε κρίσιμες  για τη χώρα στιγμές και με το χρήμα που κινείται στην αγορά. Κι όσο κι αν η κυβέρνηση ποινικοποιεί το κέρδος και πολεμά τον επιχειρηματία, τόσο αυξάνονται οι υγιείς κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις που αναδύονται πρόθυμες να αγωνιστούν για κοινωνική δικαιοσύνη και για την αποτροπή της κατάρρευσης της μεσαίας τάξης. Άλλωστε οι επιχειρηματίες και όσοι σκεφτόμαστε έλλογα και ηθικά δεν αρνούμαστε το καθήκον μας να συμβάλλουμε στην προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, γιατί αυτό σημαίνει κοινωνία ( κοινωνώ = μετέχω). Αυτό όμως που λέμε είναι η μέριμνα για τους ευάλωτους να γίνει  όχι με όρους εξόντωσης της μεσαίας τάξης και μιας διεστραμμένης αντίληψης περί ισότητας, αλλά με όρους ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ελευθερίας του επιχειρείν – στα πλαίσια πάντα του Νόμου.

Διέλαθετης προσοχής της κυβέρνησης ότι σε κάθε ιστορική περίοδο που κατέρρευσε η μεσαία τάξη αναδύθηκε ο φασισμός; Τόση νοητική και ηθική αβελτηρία ή μήπως κάποιοι παίζουν παιχνίδια με τις ζωές μας και με τη Δημοκρατία;

Όπως και να έχει οι υγιείς δυνάμεις είναι εδώ. Μάχονται για την επιβίωση της μεσαίας τάξης, γιατί για επιβίωση μιλάμε πλέον. Και οι εκλογές στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Νομού μας,  αυτό αποδεικνύουν….

Leave a Reply