«ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» στη ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ Αίθουσα Henri Langlois                        

0

ΦΕΣΤΙΒΑΛ “TOUTE LA MEMOIRE DU MONDE”
ΘΕΡΜΗ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Η ταινία αποκαταστάθηκε ψηφιακά και παρουσιάζεται χάρη στη δωρεά

του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org].

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή της αποκατεστημένης σε 4Κ κόπια της ταινίας Οι Απάχηδες των Αθηνών τoυ Δημήτρη Γαζιάδη (1930) στο Παρίσι, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία της.

Η προβολή της ταινίας, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), έγινε στην Γαλλική Ταινιοθήκη: εκεί όπου πριν μερικά χρόνια εντοπίστηκε η κόπια της ταινίας, που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη.

Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Henri Langlois της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Αποκατεστημένων Ταινιών “Toute la mémoire du monde”, την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Την ταινία παρουσίασαν ο πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης Κώστας Γαβράς, ο διευθυντής Φρεντερίκ Μπονό και η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού.

Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνο), Δημήτρη Πακσόγλου (τενόρο) και Φρίξο Μόρτζο (πιάνο) οι οποίοι ερμήνευσαν τη μουσική της ταινίας, σε μια διασκευή για μικρό σύνολο που επιμελήθηκε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Μέσα από την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ανέλαβε το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης σε 4Κ και σε κόπια 35mm, και της ανασύνθεσης της μουσικής που συνόδευε το έργο.

Ήταν μια σημαντική στιγμή για την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφίες από την παρουσίαση της ταινίας στην Γαλλική Ταινιοθήκη εδώ:

https://we.tl/t-fx1w48W34L

credit : © Thierry Stefanopoulos

Κι εδώ θα βρείτε φωτογραφίες από την ταινία:

https://www.dropbox.com/sh/5aonj3h23uo4gf3/AAAagtQ0e379BXJU64UxGHRHa?dl=0

Τo φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο του Στάθη Αρφάνη

Leave a Reply