Οι ανησυχίες της Ευρώπης και η έκτακτη σύσκεψη για τα έντοκα

0

Οι ανησυχίες της Ευρώπης και η έκτακτη σύσκεψη για τα έντοκα

Η ΕΕ προετοιμάζει κρυφό «σχέδιο Β» εν μέσω φόβων για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το EuroInsight – Τι λέει το Bloomberg για τους κινδύνους από την επαναδιαπραγμάτευση που θα επιδιώξει πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η ανησυχία των Ευρωπαίων για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης από πιθανή εκλογική αστάθεια σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Η επαναδιαπραγμάτευση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και θα αποτελέσει πραγματική δοκιμασία για την ΕΕ και το “θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό” του Μάριο Ντράγκι, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg.

Πιθανότητες 60% να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές δίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg στο Λονδίνο Holger Schmieding. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Schmieding επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν μείνει σε πρόγραμμα ή αν απλώς οι αγορές πιστέψουν ότι η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε κάποιου είδους πρόγραμμα τότε η οικονομική κρίση και «συμφορές» θα επιστρέψουν.

Το EuroInsight υποστηρίζει ότι η ΕΕ προετοιμάζει κρυφό «σχέδιο Β» εν μέω φόβων για πρόωρες εκλογές διευκρινίζοντας ότι είναι πιθανό οι χώρες που κρατούν σκληρή γραμμή να μη δώσουν νέα παράταση στην Ελλάδα, θέλοντας να πιέσουν πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται ότι «το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής αναταραχής και το Grexit που επανήλθαν στο προσκήνιο δεν φαίνεται πλέον να “ακουμπάει” τους Έλληνες».

Προετοιμασία για έκδοση εντόκων γραμματίων από την Τράπεζα της Ελλάδος

Σε έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου  να βρει το ελληνικό Δημόσιο περίπου 4,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη  των αναγκών του για πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν καταβληθούν οι δόσεις του προγράμματος βοήθειας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα χρήματα θα πρέπει να αντληθούν από τις ελληνικές τράπεζες με την έκτακτη έκδοση εντόκων, γεγονός που, όμως, θα περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα, η οποία και θα αφαιρεθεί από την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη  στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη συμμετοχή του διοικητή,  Γιάννη Στουρνάρα, των δύο υποδιοικητών, Γ. Μουρμούρα και Γ. Παπαδάκη και των διευθυντών της τράπεζας.

Leave a Reply