Οι άλλοι στο Μαξίμου, ο Σαμαράς επιμένει και περιμένει

0

samarasΣε δικαίωση δια της κυβέρνησης εθνικής ενότητας συνεχίζει να προσδοκά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όμως εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Αναμένει λοιπόν ο κ.Τσίπρας να ανταποκριθεί στην πρόταση του για “εθνική συναίνεση” αλλά με συγκεκριμένους όρους και ως εκ τούτου εξακολουθεί να μη σχεδιάζει να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον πρωθυπουργό.

Στενός συνεργάτης του κ.Σαμαρά ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει λόγος να ζητηθεί ούτε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αντίθετα μάλιστα υποστήριζε ότι εάν ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών θα δραματοποιήσει την κατάσταση.

Η ίδια πηγή παρέπεμπε στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ την Κυριακή στην Καστοριά, σημειώνοντας: “Πρόκειται για μία ουσιαστική και αυστηρή πρόταση συνεννόησης στον κ.Τσίπρα, αρκεί να ξεφορτωθεί βαρίδια και ιδεοληψίες. Δε λέμε ο ένας να προσχωρήσει στην πολιτική του άλλου αλλά δεν είναι δυνατόν να μας βάζουν φόρους επειδή δε δέχεται μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό όπως πχ το λοκ άουτ. Κάθε μήνα ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει 800 εκ ευρώ.”

Την ίδια ώρα όμως το Μαξίμου επισκέπτονται σήμερα διαδοχικά οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, που ορισμένοι στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ έβλεπαν ως πιθανούς συμμάχους σε ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο: ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Αλλά και η βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν κρύβει πλέον τις ηγετικές της φιλοδοξίες, θα συναντηθεί με τον κ.Τσίπρα, λίγο προτού συνεδριάσει στις δύο το μεσημέρι το πολιτικό συμβουλιο της Ν.Δ.

Μέλη του άτυπου αυτού οργάνου αναμένεται να στηρίξουν τη σαμαρική γραμμή, ενδεχομένως και με επιθέσεις κατά της κ.Μπακογιάννη, αν και επισήμως χθες η Συγγρού δε σχολίαζε την κίνηση της να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, με συνεργάτες του κ.Σαμαρά να σημειώνουν μόνον “εμείς κάνουμε πολιτική ουσίας.”

Άλλα στελέχη όμως αναμένεται να θέσουν το ερώτημα μήπως θα έπρεπε η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ήδη αναλάβει από το βράδυ της Κυριακής πιο ενεργές και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε να δείξει ότι εννοεί τη συνεννόηση και ότι βάζει πλάτη για να σωθεί η χώρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης εν τω μεταξύ επανέλαβε χθες στο ραδιόφωνο του Alpha (και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο) την πρόταση να καλέσει ο κ.Τσίπρας συμβούλιο πολιτικών αρχηγών “και να τα βάλει όλα στο τραπέζι. Μέχρι και την αυτονόητη πρόταση για την περικοπή των πρόωρων συντάξεων δεν την έχουμε δει επίσημα διατυπωμένη.”

Απέρριψε δε εμμέσως την επιχειρηματολογία της ηγεσίας της Ν.Δ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας λέγοντας: “Αν η χώρα καταρρεύσει στο κάδρο θα μπουν όλοι. Κανείς δεν θα διασωθεί, ίσως κάποια πρόσωπα να μπορέσουν να επιπλεύσουν. Για ποια κυβέρνηση συνεργασίας μιλάμε όταν δεν μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι να μιλήσουμε για τα αυτονόητα;”

Leave a Reply