Ο Χρίστος Δήμας για την κατάργηση του “Φρούτα στα σχολεία”

0
dhmaw
Τους λόγους ματαίωσης της υλοποίησης του προγράμματος «Φρούτα στα σχολεία» κατά τη φετινή σχολική χρονιά ζητάει να πληροφορηθεί με ερώτησή του προς τα συναρμόδια Υπουργεία ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Ο κ. Δήμας κάνει λόγο για μια απογοητευτική εξέλιξη η οποία αφενός στερεί από τους μαθητές των σχολείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα την προμήθεια γεύματος υψηλής διατροφικής αξίας και αφετέρου αφήνει ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά κονδύλια. Σημειώνεται μάλιστα, πως τα κοινοτικά αυτά χρήματα (ύψους 3,1 εκ. ευρώ) θα κατευθύνονταν στους παραγωγούς εποχιακών αγροτικών προϊόντων προκειμένου να προμηθεύσουν τα σχολεία με φρούτα και λαχανικά στερώντας, επομένως, τους αγρότες και από ένα πρόσθετο εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

Προς:  –     Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
–       Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Οριστική ματαίωση διαγωνισμού για τη διανομή φρούτων στα σχολεία

Ο ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του «Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία για το σχολικό έτος 2014-2015» και φορέα εκτέλεσης των συνοδευτικών μέτρων που εξήγγειλε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σχετ. διακήρυξη υπ’αριθμ. 877/20251) ματαιώθηκε. Η μη υλοποίησή του στερεί από  τα σχολεία και τους μαθητές ένα σημαντικό πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2013-2014) και με βάση την απάντηση των αρμόδιων Υπουργείων κατόπιν σχετικής ερώτησης 34 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (σχετ. ερώτηση 2358/8-9-2014), το εν λόγω πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία υλοποιήθηκε επιτυχώς και αξιοποιήθηκαν οι αντίστοιχοι κοινοτικοί πόροι.

Αναφορικά με το φετινό σχολικό έτος, υπενθυμίζεται ότι η σχετική Κ.Υ.Α (Αρ. Πρωτ.:  5689/155586) έχει εκδοθεί ήδη από το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Είναι απογοητευτικό, εξαιτίας ολιγωρίας ή παράλειψης, να μένουν αναξιοποίητες πρωτοβουλίες ιδιαίτερης εκπαιδευτικής αξίας για την προώθηση καλών διατροφικών συνηθειών στους μαθητές που περιλαμβάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προμηθεύεται ελληνικά εποχιακά προϊόντα – με αποτέλεσμα η μη υλοποίησή του να στερεί πόρους που συμβάλλουν στην τόνωση του εγχώριου αγροτικού τομέα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται τα αρμόδια Υπουργεία:

  • Για ποιο λόγο και ποιόν βαραίνει η ματαίωση του συγκεκριμένου προγράμματος για το φετινό σχολικό έτος;
  • Για ποιο λόγο δεν εκδόθηκε έγκαιρα η Διακήρυξη για το διαγωνισμό ανάδειξης του αναδόχου φορέα του προγράμματος από τη στιγμή που η σχετική ΚΥΑ έχει δημοσιευθεί από το Δεκέμβριο του 2014;

Leave a Reply