Ο Τσίπρας έβγαλε τις… γραβάτες των Κινέζων!

0

tsipras_keqiang20_533_355

– Έβγαλε τη… γραβάτα ο πρωθυπουργός της Κίνας κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα!
– Δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, το κατάφερα στην Κίνα είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός
– Εντυπωσιακή η υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα και την Περιστέρα Μπαζιάνα στο Πεκίνο
– “Εθνική αναγέννηση το 2021” υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Μπορεί με τους Ευρωπαίους να μην είχε… τύχη ο Αλέξης Τσίπρας αλλά με τους Κινέζους τα κατάφερε! Όχι κάποια επιχειρηματική συμφωνία (αυτές ήταν συμφωνημένες από καιρό). Αλλά να τους… βγάλει τις γραβάτες. Του Κινέζου ομολόγου του Λι Κετσιάνγκ για την ακρίβεια.

Η υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο ήταν πέρα για πέρα εντυπωσιακή. Αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε μια ατάκα του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δεν συνηθίζει να φοράει γραβάτα. Είναι νόμος (του) απαράβατος. Και στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ως πρωθυπουργός, εμφανίστηκε ξανά χωρίς γραβάτα. Αντίθετα από τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, που τον υποδέχτηκε φορώντας μια γαλάζια γραβάτα.

Την οποία στη συνέχεια έβγαλε και έκανε πολύ χαρούμενο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και γι’ αυτό το λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαριτολογώντας. «Δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα», πρόσθεσε αστειευόμενος.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά “είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά!”.

Εντυπωσιακή υποδοχή

Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα. Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμων, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, την ώρα που η σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

Τσίπρας: Εθνική της αναγέννηση έως το 2021

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας. «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της “Μίας ζώνης, Ενός δρόμου”, η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Leave a Reply