Ο θάνατος είχε στοιχειώσει τον Walt Disney

0

WD2_524_355

Ήταν ένα ζεστό απόγευμα Κυριακής όταν ο 7χρονος Walter Elias Disney αποφάσισε να κατασκοπεύσει μια μεγάλη καφέ κουκουβάγια στο αγρόκτημα της οικογένειάς του στο Μιζούρι.

Ξαφνικά την άρπαξε στα χέρια του και το τρομαγμένο πτηνό άρχισε να αγωνίζεται να ελευθερωθεί. Ο Walter Elias Disney πανικοβλήθηκε και το πέταξε στο έδαφος με αποτέλεσμα να το σκοτώσει.

Ήταν ένα περιστατικό που στοίχειωσε τα όνειρά του για χρόνια. Αυτό και άλλες στενές του επαφές με τον θάνατο σηματοδότησαν τη ζωή του και το έργο του.

Η περίεργη εμμονή του με τον θάνατο, όπως σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Emory Gary Laderman, πιθανότατα εξηγεί και τις φήμες ότι διατηρείται το κρυογονικά κατεψυγμένο σώμα του Walt Disney προκειμένου να τον επαναφέρουν στη ζωή όταν η σύγχρονη επιστήμη θα θριαμβεύσει επάνω στον θάνατο.

Το “Mickey Mouse in Steamboat Willie” διαδέχεται το 1929 μια περίεργη συνέχεια με τίτλο “The Skeleton Dance” που ανοίγει με μια τρομοκρατημένη κουκουβάγια σκαρφαλωμένη σε ένα δέντρο.

Εμβρόντητοι οι επιχειρηματίες ρώτησαν τον αδερφό του Roy αν θέλει να τους καταστρέψει. “Πήγαινε και πες στον Walt, περισσότερα ποντίκια. Πες του περισσότερα ποντίκια!”.

Το “The Skeleton Dance” αποδείχτηκε μακάβρια επιτυχία τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η Αμερική βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες, πολέμους, πυρηνικό αφανισμό και δραστικές κοινωνικές αλλαγές.

“Ο θάνατος ή η απειλή του θανάτου είναι κινητήρια δύναμη που ζωνταντεύει κάθε αφήγηση”, σημειώνει ο Gary Laderman.

Ενώ αποτελεί τμήμα της σπουδαίας παιδικής λογοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ, τα κινούμενα σχέδια του Disney οδήγησαν τον χορό με τον θάνατο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Οι προσωπικές συναντήσεις του Disney με τον θάνατο συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται με τα χρόνια, με την κόρη του Diane να αφηγείται πως στις αρχές του 1930 μια μάντισσα του είπε πως θα πέθαινε στα 35 του χρόνια.

Αυτό προκάλεσε την έκρηξη της παραγωγικότητάς του και να αποφεύγει τις κηδείες για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το πιο τραγικό περιστατικό που τον στιγμάτισε ήταν ο αιφνίδιος θάνατος της μητέρας του Flora. Μετά την επιτυχία της Χιονάτης, το 1938 αγόρασε στους γονείς του ένα σπίτι στο βόρειο Χόλιγουντ.

Λίγο μετά αφότου μετακόμισαν, άρχισαν να παραπονούνται για αναθυμιάσεις που προέρχονταν από τον φούρνο και ο Disney έστειλε τεχνικούς να το φτιάξουν. Δεν επιδιορθώθηκε σωστά και η μητέρα του πέθανε από ασφυξία λίγες ημέρες αργότερα.

Δεν θα μάθουμε ποτέ ακριβώς ποια γεγονότα επηρέασαν τη δημιουργικότητά του, αλλά όπως σημειώνει ο καθηγητής Gary Laderman ο θάνατος χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο για ένα καλό τέλος.

Ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα που έφερε τους σκελετούς στην πόρτα του Disney το 1966, ενός ανθρώπου που άγγιξε και συνεχίζει να συναρπάζει εκατομμύρια ζωές με το έργο του.

Πηγή: Ozy

 

Leave a Reply