Ο ρόλος του νευρολόγου στην άνοια 

0

 

 Η φροντίδα ενός ηλικιωμένου  που πάσχει από άνοια απαιτεί ομαδική προσέγγιση που περιλαμβάνει γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, νευροψυχολόγους, εργοθεραπευτές και άλλους ειδικούς. Χρειάζεται μια ειδική ομάδα φροντίδας για να διασφαλίσει την υγεία και τη μακροζωία των πληγέντων ηλικιωμένων και να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους των φροντιστών. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να καθυστερήσετε την εξέλιξη της νόσου του μέλους της οικογένειάς σας. 

 Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανότατα θα συνεργαστείτε με μια ποικιλία ειδικών για να συντονίσετε τη φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον ρόλο και την λειτουργία καθενός από αυτούς τους ειδικούς. Ξεκινήστε αναπτύσσοντας μια ισχυρή σχέση με τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας του ηλικιωμένου σας. Θα λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής της ομάδας περίθαλψης, που τελικά θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση τυχόν αντικρουόμενων θεραπειών ή παρενεργειών και θα βοηθήσει στη συγκέντρωση των υπολοίπων ειδικών.

  Ένα άλλο βασικό μέλος της ομάδας φροντίδας της άνοιας του αγαπημένου σας προσώπου θα είναι ο νευρολόγος. Αυτοί οι ειδικοί εκπαιδεύονται στη διάγνωση, θεραπεία και διαχείριση διαταραχών του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του νωτιαίου μυελού. 

 

Πότε να δείτε έναν νευρολόγο

 

 Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει προβλήματα σκέψης, μνήμης ή ομιλίας ή αντιμετωπίζει αξιοσημείωτες αλλαγές προσωπικότητας, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από έναν νευρολόγο. Ένας νευρολόγος ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν τα πρώιμα σημάδια της άνοιας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν: 

  • Προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας αναγνώρισης γνωστών ανθρώπων ή ανάκλησης πρόσφατων γεγονότων • Αυξημένη σύγχυση και αποπροσανατολισμός • Μειωμένη συγκέντρωση ή προσοχή • Η προσωπικότητα και η συμπεριφορά αλλάζουν • Κατάθλιψη, απάθεια ή απόσυρση από αγαπημένες δραστηριότητες • Δυσκολία εκτέλεσης οικείων εργασιών ή επίλυση προβλημάτων • Κακή κρίση ή λήψη αποφάσεων • Δυσκολία επικοινωνίας ή εύρεσης λέξεων 

 

Εύρεση νευρολόγου που ειδικεύεται στην άνοια 

 

Ο γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας του αγαπημένου σας προσώπου μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν υψηλής ποιότητας νευρολόγο, ειδικό στην άνοια, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. Μπορείτε επίσης να βρείτε έναν ειδικό για την άνοια με τη βοήθεια κέντρων ημέρας για την άνοια ή μέσω της διαδικτυακής βάσης δεδομένων. Εκτός από την εύρεση ενός νευρολόγου που θεωρείται ειδικός στην άνοια, είναι επίσης σημαντικό ο γιατρός με τον οποίο εργάζεστε να είναι κάποιος που εσείς και το αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεστε άνετα. Εσείς και το αγαπημένο σας πρόσωπο πρέπει να αισθάνεστε άνετα και ελεύθεροι να κάνετε ερωτήσεις.

 

Ευχαριστούμε την Νευρολόγο ΔΡ. Σάλη για την παραχώρηση του άρθρου

Leave a Reply