Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου στην 3η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Jean Monnet 2019

0

Στους φοιτητές της σχολής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων είχε τη δυνατότητα να μιλήσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Πιτσακης.

Η 3η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Jean Monnet (3JMEA19) συνεχίζει με επιτυχία τον κύκλο επιτυχημένων ετήσιων σεμιναρίων (εδώ) με υψηλή (δωρεάν) συμμετοχή ενός εξαιρετικά δυναμικού κοινού. Διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (βλ. αναλυτικά παρακάτω) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Σεπτέμβριο 2019 θα ξεκινήσει η νέα θητεία των αιρετών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας. Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έπειτα από την ολοκλήρωση διαδοχικών μεταρρυθμίσεων κατά την τελευταία τριακονταετία, αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο στις λειτουργίες του δημόσιου τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή ο ανθρώπινος παράγοντας θα έχει σημαντική επίδραση. Είναι κοινός τόπος ότι το διοικητικό και πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να αποκτήσει νέες δυνατότητες με έμφαση στην αντίληψη των δυνατοτήτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και τις τεχνολογικές αλλαγές.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Παναγιώτης Πιτσάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Κορινθίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ευλογημένος χώρος, που δεσπόζει εδώ και αιώνες στον χώρο της Μεσογείου.

Αναφέρθηκε στα οδικά δίκτυα και στις υποδομές που δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης.

Υπερσύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, ηλεκτρικό τρένο υψηλών ταχυτήτων, φυσικό αέριο και υψηλών ταχυτήτων (οπτικές ίνες) δίκτυο επικοινωνίας.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής αλλά και στον πρωτογενή τομέα που έχει αναπτύξει δυναμικες καλλιέργειες.

Δε δίστασε να αναφερθεί στην Κορινθία ως ένα μέρος που θα μπορούσε να είναι το Ελληνικό Ελ Ντοράντο της ανάπτυξης.

-Βιομηχανία

-Τουρισμός

-Αγροτική παραγωγή

-Φυσικός πλούτος

-Αρχαιολογικοί χώροι με διεθνή εμβέλεια συνυπάρχουν στην Κορινθία και διαρκώς αναζητούν το μοντέλο συνολικής ανάπτυξης που

Το πρόβλημα επεσήμανε πως είναι οτι λείπει το ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΝΤΕΛΟ ανάπτυξης.

Ένα μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον και την ιστορία αλλά θα είναι εξαιρετικά επιθετικό στο μέλλον και την ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε παράλληλα και στην έλευση του Πανεπιστημίου στην Κόρινθο που θα βοηθούσε να συνδεθεί η παραγωγή με την κοινωνία και την οικονομία, αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό να επιτευχθεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικα δεν υλοποιήθηκε ποτέ ένα ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, γιατί ποτέ δεν σχεδιάστηκε και γιατί αποτελούσε εμπόδιο, στον ξερολισμό των πολιτικών όλων των βαθμίδων.

Για το Επιμελητήριο Κορινθίας, δύο χρόνια τώρα αποτελεί στρατηγικό στόχο και την τελευταία ελπίδα να φύγουμε μπροστά. Μέσα από τις συνέργειες που έχει πραγματοποιήσει με την Περιφέρεια Πελ/σου κατάφερε από κοινού τη διοργάνωση της πολύ επιτυχημένης έκθεσης «Πελοπόννησος 2018» και το υπό έγκριση πρόγραμμα για Ανάπτυξη / Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών, προϋπολογισμού 1.250.000 €.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων επετεύχθη η έγκριση του προγράμματος Open Mall, προϋπολογισμού 1.748.600,00 €. Το Επιμελητήριο Κορινθίας αντλεί προγράμματα ποσού 8εκ ευρώ.

Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας της σύγχρονης οικονομίας, που να μην έχει την δυνατότητα η Κορινθία να τον αξιοποιήσει και να εκτοξεύσει.

Υπό άλλες προϋποθέσεις η Κορινθία θα ήταν η γη της επαγγελίας για τους επιχειρηματίες, τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Κατέπληξε πως η Περιφέρεια και οι δήμοι, πρέπει να κάνουν το αυτονόητο.

Ότι δηλαδή πρέπει να δημιουργηθεί ένα τοπικό σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης στην Κορινθία.

Ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα ενσωματωθεί στο περιφερειακό και Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης αλλά θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ιδιαιτερότητα τωων περιοχών αλλά και την προστασία των προϊόντων, μερικά από τα οποία όπως η Κορινθιακή σταφίδα, είναι εθνικά.

Οι δήμοι οφείλουν να συνεργαστούν με ολους τους παραγωγικούς φορείς και να συντάξουν ένα σχέδιο, μακράς διάρκειας και πνοής και πάνω σε αυτό να κινούνται οι παρεμβάσεις τους, προκειμένου να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Το Επιμελητήριο Κορινθίας, θα επιμείνει και θα ζητήσει άμεσα την συνδρομή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προκειμένου συντεταγμένα να διαμορφωθούν οι προυποθέσεις και οι συνθήκες για την δημιουργία του Κορινθιακού σχεδίου ανάπτυξης, με βάση τις ανάγκες, τις διεθνείς και Εθνικές τάσεις αλλα και τα πλεονεκτήματα ενός νομού, που θα μπορούσε χρόνια τώρα να ήταν παράδειγμα μίμησης για την αναπτυξιακή του διαδρομή σε όλη την Ευρώπη.

Απάντηση