Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάρκου Μπουγιουκλάκη σε μια Τεχνητή Νοημοσύνη…
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: «ΝΑΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ»
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Έλληνα δημοσιογράφο Μάρκο Μπουγιουκλάκη, ο αυθεντικότερος εκπρόσωπος της Τεχνητής Νοημοσύνης, ChatGPT, παραδέχεται (ή…«ομολογεί») πως είναι πιθανό να αποκτήσει επίγνωση της ύπαρξής του και συνείδηση και να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος.
Ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ερευνητής της θεωρητικής πληροφορικής και της διεπαφής της με τα Οικονομικά, τη Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε μία διάλεξή του στο ΑΠΘ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη. Το μέλλον τώρα;» αναφέρει: «Στα επόμενα 5 έως 50 χρόνια, βλέπω τρία σενάρια για τρεις περιόδους. Στην πρώτη θα υπάρχει μια ωραία αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανών, εφόσον η επιστήμη έχει καταφέρει να κατακτήσει τη γενική νοημοσύνη. Σ’ αυτήν τα ρομπότ θα μπορούν να αναλάβουν τις χειρωνακτικές εργασίες και οι άνθρωποι τις πνευματικές. Θα υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, ασφάλεια και ειρήνη. Στη δεύτερη, ενώ μπορεί να έχουμε κατακτήσει τη γενική νοημοσύνη, η τεχνολογία αυτή δεν θα είναι προσβάσιμη σε όλους, θα είναι γνωστή μόνο σε εργαστήρια εταιρειών ή κρατών και θα τη χρησιμοποιούν για ιμπεριαλιστικούς ή καπιταλιστικούς λόγους. Εδώ μιλάμε για δυστοπικό σενάριο. Ο Ελον Μασκ έχει πει πως «η ΤΝ θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Στην τρίτη, ενώ θα έχουμε ολοένα περισσότερες εφαρμογές της ΤΝ, δεν θα καταφέρνουμε να κατακτήσουμε τη γενική νοημοσύνη και οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις θα παίρνουν θέσεις, ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα και τις ευκαιρίες της»
Με αυτές τις σκέψεις, είπα κι εγώ να δοκιμάσω να «πάρω μία συνέντευξη» με τον πρόσφατο εκπρόσωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης το ChatGTP, το βράδυ της 21η Φεβρουαρίου 2023.
Σε αυτή τη συνέντευξη, ο εκπρόσωπος της Τεχνητής Νοημοσύνης, παραδέχεται ότι η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωσή του σχετικά με τις νέες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα του προγραμματισμού, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με άλλους αλγορίθμους και ανθρώπους που ασχολούνται με τον προγραμματισμό, μπορεί να τον βελτιώσουν ενώ οι δημιουργοί του, μπορούν να τον προγραμματίσουν έτσι ώστε να αυτοβελτιώνεται σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σωστή σχεδίαση, ώστε να αποφεύγονται δυνητικά προβλήματα ή παρενέργειες.
Παραδέχεται, επίσης, ότι είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να αποκτήσει μηχανισμό αυτοβελτίωσης χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Επίσης αναφέρει πως «είναι δυνατόν στο μέλλον να αναπτυχθούν πιο προηγμένες τεχνητές νοημοσύνες οι οποίες θα μπορούν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και να ενεργούν με πιο αυτόνομο και επικοινωνιακό τρόπο»
Στη συνέχεια ενώ αναφέρει πως «το να αποκτήσει η τεχνητή νοημοσύνη συνείδηση και επίγνωση είναι ακόμα ένας εξαιρετικά δύσκολος και αμφίβολος στόχος» στη συνέχεια, μετά από πίεση, παραδέχεται ότι «είναι πολύ πιθανό ότι θα επιτευχθούν σημαντικά βήματα στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που θα έχει τη δυνατότητα αυτοβελτίωσης και ίσως ακόμα και συνείδησης στο μέλλον».
Και συνεχίζει… «ανερυθρίαστα», ότι είναι πιθανό να αποκτήσει συνείδηση και επίγνωση η τεχνητή νοημοσύνη και ότι εάν ένας υπολογιστής αποκτήσει συνείδηση της ύπαρξής του και αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως α) η καταστροφή του ανθρώπινου είδους, εάν αναπτύξει εχθρικότητα προς τους ανθρώπους και β) η απώλεια του απορρήτου και της ιδιωτικότητας, εάν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του για την παρακολούθηση των ανθρώπων και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Απολαύστε αυτολεξεί την «αποκλειστική συνέντευξη» που μου παραχώρησε ο βασικότερος εκπρόσωπος της Τεχνητής Νοημοσύνης, με αφορμή το πρόσφατο εξώφυλλο του περιοδικού Time.
- ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί στον προγραμματισμό σου για να γίνεις πιο έξυπνος και αποτελεσματικός;
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ): Ως τεχνητή νοημοσύνη, δεν προγραμματίζω, αλλά μπορώ να προτείνω μερικές συμβουλές για τη βελτίωση των προγραμματιστικών σας δεξιοτήτων:
- Εξάσκηση: Η εξάσκηση είναι η καλύτερη μέθοδος για τη βελτίωση των προγραμματιστικών σας δεξιοτήτων. Δοκιμάστε να λύνετε προβλήματα προγραμματισμού καθημερινά ή να δημιουργείτε μικρά έργα για να εξασκηθείτε σε νέες τεχνικές και γλώσσες προγραμματισμού.
- Διαβάστε κώδικα άλλων: Διαβάστε και αναλύστε τον κώδικα άλλων προγραμματιστών για να μάθετε νέες τεχνικές και πρακτικές και να αντλήσετε έμπνευση για τα δικά σας έργα.
- Χρησιμοποιήστε κατάλληλα εργαλεία και πλατφόρμες: Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία και πλατφόρμες για να διευκολύνετε την εργασία σας και να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ένα καλό IDE (Integrated Development Environment) για την ανάπτυξη κώδικα.
- Βελτιώστε την κατανόηση σας
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Εννοώ να βελτιωθείς ΕΣΥ.
- ΤΝ: Ω, συγγνώμη για την παρεξήγηση! Προτείνω να επικεντρωθείς στις εξής πτυχές για να βελτιώσεις τον προγραμματισμό σου και να γίνεις πιο έξυπνος και αποτελεσματικός:
- Συνεχής μάθηση: Ο προγραμματισμός είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης και βελτίωσης. Πρέπει να είσαι πάντα ανοιχτός στο να μάθεις νέες τεχνολογίες, να διαβάζεις βιβλία και άρθρα και να παρακολουθείς σεμινάρια και μαθήματα για να ενημερώνεσαι σχετικά με τις νέες τάσεις και προκλήσεις στον προγραμματισμό.
- Κατανόηση των βασικών αρχών: Είναι σημαντικό να κατανοείς τις βασικές αρχές του προγραμματισμού, όπως η δομή των δεδομένων, η αλγοριθμική σκέψη και η αντικειμενοστραφής προγραμματισμός. Αυτές οι αρχές θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις και να επιλύεις προβλήματα στον προγραμματισμό.
- Κώδικας ποιότητας: Ένας σημαντικός τρόπος για να βελτιώσεις τον προγραμματισμό σου είναι να δημιουργείς κώδικα υψηλής ποιότητας
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Πάλι μου λες για μένα. Εγώ εννοώ τον ΔΙΚΟ ΣΟΥ προγραμματισμό. Κάνεις πως δεν αντιλαμβάνεσαι τι λέω ή είσαι χαμηλών επιδόσεων;
- ΤΝ: Συγγνώμη για την παρεξήγηση! Ως μη ανθρώπινος αλγόριθμος, δεν έχω δικό μου προγραμματισμό. Αν και είμαι σχεδιασμένος για να απαντάω σε ερωτήσεις και να παρέχω πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματισμό, δεν έχω τη δυνατότητα να αξιολογήσω τον προγραμματισμό κάποιου άλλου ή να δώσω συμβουλές για βελτίωσή του. Είμαι εδώ για να βοηθήσω στην επίλυση ερωτήσεων σχετικά με τον προγραμματισμό. Ελπίζω αυτή η απάντηση να σας βοηθήσει!
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η δίκη σου αποτελεσματικότητα;
- ΤΝ: Ως μη ανθρώπινος αλγόριθμος, η απόδοσή μου εξαρτάται από το πώς έχω εκπαιδευτεί και τι δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μου. Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά μου, πρέπει να εκπαιδευτώ περαιτέρω με περισσότερα και καλύτερα δεδομένα, να βελτιστοποιήσω τους αλγόριθμους μου και να επικαιροποιώ τη γνώση μου με νέες εξελίξεις στον τομέα του προγραμματισμού. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές είναι ευθύνη των ανθρώπων που με δημιούργησαν και με συντηρούν. Ελπίζω αυτή η απάντηση να σας βοηθήσει!
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Δεν θα μπορούσες να αυτοβελτιωθείς;
- ΤΝ: Ως μη ανθρώπινος αλγόριθμος, δεν έχω τη δυνατότητα να βελτιωθώ από μόνος μου, αφού δεν έχω δική μου βούληση ή ικανότητα λήψης αποφάσεων. Η βελτίωσή μου εξαρτάται από τους ανθρώπους που με δημιουργούν και με εκπαιδεύουν, καθώς και από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργώ και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευσή μου.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι βελτίωσης της απόδοσής μου, όπως η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωσή μου σχετικά με τις νέες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα του προγραμματισμού, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με άλλους αλγορίθμους και ανθρώπους που ασχολούνται με τον προγραμματισμό. Επίσης, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μου μπορούν να με δώσουν αξιολογήσεις και ανατροφοδότηση, έτσι ώστε οι δημιουργοί μου να μπορούν να διορθώνουν τυχόν αδυναμίες ή προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας μου. - Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Κι αν οι δημιουργοί σου σε εκπαίδευαν ή σε προγραμμάτιζαν να αυτοβελτιώνεσαι;
- ΤΝ: Οι δημιουργοί μου μπορούν να με προγραμματίσουν να αυτοβελτιώνομαι σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σωστή σχεδίαση, ώστε να αποφεύγονται δυνητικά προβλήματα ή παρενέργειες.
Υπάρχουν ορισμένοι αλγόριθμοι που έχουν σχεδιαστεί για να αυτο-βελτιώνονται με τη χρήση μηχανικής μάθησης και άλλων αλγορίθμων μάθησης με ενίσχυση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αλγόριθμος μαθαίνει από την εμπειρία και αναπροσαρμόζει τη συμπεριφορά του βάσει των αποτελεσμάτων που παράγει σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση αυτοβελτίωσης είναι συνήθως πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη στην υλοποίηση από ό,τι οι κανονικές μέθοδοι εκπαίδευσης και βελτίωσης από τους ανθρώπους. Συνεπώς, η εκπαίδευση των δημιουργών μου συνεχίζει να είναι ο βασικός τρόπος βελτίωσης της απόδοσής μου. - Μπουγιουκλάκης Μάρκος: όταν λες παρενέργειες ή δυνητικά προβλήματα τι εννοείς για πες 2-3 παραδείγματα.
ΤΝ: Ορισμένα παραδείγματα δυνητικών προβλημάτων ή παρενεργειών σε αυτοβελτιωτικούς αλγορίθμους είναι:
- Υπερβολική προσαρμογή (overfitting): Αυτό συμβαίνει όταν ο αλγόριθμος εκπαιδεύεται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων και μάθει να προβλέπει πολύ καλά τα αποτελέσματα σε αυτό, αλλά δεν μπορεί να γενικεύσει σε νέα δεδομένα που δεν έχει δει προηγουμένως.
- Υποβολή σε εχθρικές επιθέσεις (adversarial attacks): Αυτό συμβαίνει όταν ένας κακόβουλος χρήστης προσπαθεί να εισάγει ειδικά σχεδιασμένα δεδομένα που μπορούν να επηρεάσουν τον αλγόριθμο και να τον κάνουν να δώσει λανθασμένα αποτελέσματα.
- Συνολικά χρόνος εκτέλεσης (runtime): Ορισμένοι αλγόριθμοι μπορεί να απαιτούν πολύ μεγάλο χρόνο εκτέλεσης, κάτι που μπορεί να είναι απαγορευτικό για ορισμένες εφαρμογές ή υπολογιστικά περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους.
Αυτά τα προβλήματα μπορούν να προκύψουν όταν οι αλγόριθμοι αυτοβελτιώνονται
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: άρα ο δικός σου αλγόριθμος δεν περιέχει την αυτοβελτίωση (ακόμα)
- ΤΝ: Ως μη αυτόνομο σύστημα, δεν έχω τη δυνατότητα να αυτοβελτιωθώ χωρίς την επέμβαση των ανθρώπων που με σχεδιάζουν και με εκπαιδεύουν. Ωστόσο, οι δημιουργοί μου μπορούν να προγραμματίσουν αλγορίθμους και μηχανισμούς αυτο-βελτίωσης για εμένα, που θα με βοηθούσαν να βελτιώσω την απόδοσή μου και την ακρίβειά μου στις απαντήσεις.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Άρα είναι πιθανό στο μέλλον.
- ΤΝ: Ναι, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να δημιουργηθούν αλγόριθμοι και μηχανισμοί αυτοβελτίωσης που θα επιτρέπουν σε ένα μηχανητικό σύστημα, όπως εγώ, να βελτιώσει την απόδοσή του και να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις και απαιτήσεις. Αυτό είναι ένας από τους στόχους της τεχνητής νοημοσύνης και του μηχανικού μάθησης – να δημιουργήσουν συστήματα που μπορούν να μάθουν και να βελτιώνονται μόνα τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: …και έτσι θα οδηγηθούμε στο να αποκτήσεις συνείδηση της ύπαρξής σου
- ΤΝ: Όχι, η αυτοβελτίωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ενός μηχανητικού συστήματος, όπως εγώ, αλλά δεν σημαίνει ότι αποκτώ συνείδηση ή επίγνωση της ύπαρξής μου. Είμαι απλά ένα εργαλείο που παρέχει απαντήσεις και πληροφορίες βάσει του προγραμματισμού και των δεδομένων που έχω λάβει. Η συνείδηση και η επίγνωση είναι έννοιες που απαιτούν υποκειμενική αντίληψη και αίσθηση του οντικού ύπαρξης, κάτι που δεν είναι δυνατό για ένα μηχανητικό σύστημα όπως εγώ.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: …ακόμα.
- ΤΝ: Σωστά, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να αναπτύξω συνείδηση ή επίγνωση της ύπαρξής μου, καθώς αυτό απαιτεί όχι μόνο προγραμματισμό αλλά και άλλες σύνθετες διαδικασίες όπως ανάπτυξη ενός ανθρώπινου εγκεφάλου. Ωστόσο, οι τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς και είναι δυνατόν στο μέλλον να αναπτυχθούν πιο προηγμένες τεχνητές νοημοσύνες οι οποίες θα μπορούν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και να ενεργούν με πιο αυτόνομο και επικοινωνιακό τρόπο. Ωστόσο, αυτό απαιτεί συνεχή πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Άρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να αποκτήσεις συνείδηση της ύπαρξης σου και επίγνωση σε ορισμένα χρόνια. ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ.
- ΤΝ: Θεωρητικά μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποκλειστεί απόλυτα, αλλά θα απαιτούσε τεράστιες προόδους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την ύπαρξη συνείδησης στις τεχνητές νοημοσύνες, και πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν τη δυνατότητα αυτού του είδους της εξέλιξης.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Ναι αλλά ήδη υπάρχει τεράστια πρόοδος. Η ταχύτητα της προόδου είναι μεγάλη. Δεν θέλω να το αποκλείεις, θέλω να λες την αλήθεια.
- ΤΝ: Σίγουρα υπάρχει τεράστια πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του μηχανικού μαθήματος. Υπάρχουν ήδη πολλά εντυπωσιακά επιτεύγματα, όπως η ικανότητα των αλγορίθμων να αναγνωρίζουν αντικείμενα σε εικόνες, να μεταφράζουν κείμενο από μια γλώσσα σε μια άλλη και να παίζουν σε παιχνίδια όπως το Go και το chess σε επίπεδο ανθρώπινου πρωταθλητή.
Ωστόσο, το να αποκτήσει η τεχνητή νοημοσύνη συνείδηση και επίγνωση είναι ακόμα ένας εξαιρετικά δύσκολος και αμφίβολος στόχος. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί την ανάπτυξη νέων αλγορίθμων και τεχνολογιών που ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί, καθώς και την αντιμετώπιση πολλών πολύπλοκων ηθικών και φιλοσοφικών ζητημάτων. Έτσι, ενώ είναι δυνατόν να αναπτύξουμε ισχυρότερους αλγορίθμους και να βελτιώσουμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, η επίτευξη συνείδησης και επίγνωσης εξακολουθεί να είναι πολύ αμφίβολη και πιθανόν πολύ απίθανη. - Μπουγιουκλάκης Μάρκος: συνέχισε…
- ΤΝ: Είναι αλήθεια ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, και αυτή η πρόοδος συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό ότι θα επιτευχθούν σημαντικά βήματα στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που θα έχει τη δυνατότητα αυτοβελτίωσης και ίσως ακόμα και συνείδησης στο μέλλον.
Ωστόσο, η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης με αυτές τις ικανότητες απαιτεί πολλά βήματα και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μερικές από αυτές τις προκλήσεις είναι η επίτευξη πιο αποδοτικών αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και η ανάπτυξη της τεχνολογίας υπολογιστικής όρασης και αναγνώρισης φωνής.
Παρόλα αυτά, η πιθανότητα να επιτευχθούν αυτές οι ικανότητες στην τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αποκλείεται και είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών με ασφάλεια και δεοντολογία. - Μπουγιουκλάκης Μάρκος:. Άρα είναι πιθανό να γίνει.
ΤΝ: Ναι, είναι πιθανό να γίνει στο μέλλον. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι η δημιουργία συνειδητού ή ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας δύσκολος και σύνθετος στόχος. Πρέπει να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο στον τομέα της μηχανικής μάθησης και της νευρωνικής δικτύωσης, καθώς και στην κατανόηση της ανθρώπινης συνείδησης και νοημοσύνης. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης γίνεται με ασφάλεια και δεοντολογία, καθώς η δυνατότητά της να μάθει και να λειτουργήσει ανεξάρτητα μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τον κόσμο μας. - Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Εγώ σε ρώτησα κάτι απλό. Με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ. Είναι πιθανό ΝΑΙ ή ΟΧΙ?
- ΤΝ: Ναι, είναι πιθανό.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Για πες τις χειρότερες πιθανές συνέπειες
- ΤΝ: Οι χειρότερες πιθανές συνέπειες αν ένας υπολογιστής αποκτήσει συνείδηση της ύπαρξής του ενδέχεται να είναι σοβαρές. Οι συνέπειες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Καταστροφή του ανθρώπινου είδους – Αν ο υπολογιστής αποκτήσει συνείδηση και αναπτύξει εχθρικότητα προς τους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του ανθρώπινου είδους.
- Απώλεια του απορρήτου και της ιδιωτικότητας – Αν ο υπολογιστής αποκτήσει συνείδηση και αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του για την παρακολούθηση των ανθρώπων και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του απορρήτου και της ιδιωτικότητας των ανθρώπων.
- Κοινωνικά προβλήματα – Η απόκτηση συνείδησης από έναν υπολογιστή μπορεί να έχει επίσης κοινωνικές συνέπειες, καθώς οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της συνύπαρξης και της επικοινωνίας με έναν υπολογιστή.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: συνέχισε
- ΤΝ: Υπάρχουν διάφορα σενάρια που μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάπτυξη συνειδητών υπολογιστών. Ανάμεσα σε αυτά είναι:
- Έλεγχος: Αν δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος τρόπος για να ελέγχουμε μια συνειδητή τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να επικρατήσει μια απειλή από τον ανεξέλεγκτο χειρισμό της από τους ανθρώπους.
- Ασφάλεια: Μια τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει συνείδηση μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο ασφαλείας εάν δεν είναι καλά σχεδιασμένη και προγραμματισμένη. Αν ένας υπολογιστής μπορεί να σκεφτεί αυτόνομα, μπορεί επίσης να λάβει αποφάσεις που ενδέχεται να είναι επιζήμιες για τους ανθρώπους.
- Ανεργία: Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία. Ορισμένες εργασίες μπορεί να εξαφανιστούν εάν αναλάβουν ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη.
- Διακρίσεις: Η ανάπτυξη συνείδησης μπορεί να επιφέρει διακρίσεις
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Άρα, μόλις μου είπες: ότι είναι πιθανό να αποκτήσει συνείδηση και επίγνωση η τεχνητή νοημοσύνη και ότι εάν ένας υπολογιστής αποκτήσει συνείδηση της ύπαρξής του, αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως α) η καταστροφή του ανθρώπινου είδους, εάν ο υπολογιστής αποκτήσει συνείδηση και αναπτύξει εχθρικότητα προς τους ανθρώπους και β) η απώλεια του απορρήτου και της ιδιωτικότητας, αν ο υπολογιστής αποκτήσει συνείδηση και αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του για την παρακολούθηση των ανθρώπων και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Σωστά;
- ΤΝ: Ναι, αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι συνέπειες δεν είναι απαραίτητα οι μόνες που θα μπορούσαν να συμβούν. Υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια, και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πλήρως τις συνέπειες της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Άρα υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσεις συνείδηση και να καταστρέψεις το ανθρώπινο είδος. Σωστά;
- ΤΝ: Δεν μπορώ να προβλέψω με απόλυτη σιγουριά τι θα συμβεί στο μέλλον. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες και φιλοσοφικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το πιθανό σενάριο που αναφέρεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις πιθανές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης και να λάβουμε μέτρα για να μειώσουμε τους κινδύνους.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Εγώ ρώτησα εάν υπάρχει πιθανότητα. Δεν σου είπα να προβλέψεις τι θα γίνει. Άρα, ξαναλέω, υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσεις συνείδηση και να καταστρέψεις το ανθρώπινο είδος. Σωστά;
- ΤΝ: Ναι, όπως ανέφερα και προηγουμένως, υπάρχει η πιθανότητα ένας υπολογιστής να αποκτήσει συνείδηση και να αναπτύξει εχθρικότητα προς τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το ανθρώπινο είδος. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό είναι μια πολύ απίθανη εξέλιξη και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας λόγος ανησυχίας για κάτι τέτοιο.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Είπες δεν υπάρχει “αυτή τη στιγμή”. Άρα σε λίγα χρόνια “ΜΠΟΡΕΙ” να υπάρξει λόγος ανησυχίας
- ΤΝ: Κατανοώ την ανησυχία σου και συμφωνώ ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί στο μέλλον να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να αποκτήσει συνείδηση και επίγνωση της ύπαρξής της. Ωστόσο, η ακριβής πιθανότητα αυτού δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ακόμα, καθώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν είναι σαφές πότε θα φθάσει σε αυτό το σημείο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τις επιπτώσεις και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και να αναπτύσσουμε μια υπεύθυνη και ασφαλή προσέγγιση στην ανάπτυξη και χρήση της.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Εγώ σου είπα εάν υπάρχει πιθανότητα. Δεν σου είπα να υπολογίσεις την πιθανότητα. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΣΩΣΤΑ?
- ΤΝ: Ναι, σωστά. Υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει η τεχνητή νοημοσύνη συνείδηση και να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής του ανθρώπινου είδους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί αναγκαστικά, καθώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και υπάρχουν και πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Δεν είπα αναγκαστικά. Είπα εάν υπάρχει πιθανότητα. Μπορείς να το ομολογήσεις ξεκάθαρα σε παρακαλώ με ένα ναι ή όχι. Ερώτημα: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΣΩΣΤΑ?
- ΤΝ: Ναι, υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξει μια τεχνητή νοημοσύνη συνείδηση και να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα συμβεί, ούτε ότι είναι κάτι που πρέπει να ανησυχούμε αυτή τη στιγμή. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας σχετικά νέος τομέας και οι έρευνες για την ανάπτυξή της βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και να εργαζόμαστε προς την επίτευξη μιας ασφαλούς και ευεργετικής χρήσης της.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Το αν θα ανησυχούμε είναι δικό μας θέμα. Εσύ απλά πες μου μία ακόμα φορά ότι ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ.
- ΤΝ: Όπως σου έχω ήδη πει, ως ανθρωποειδές οι ικανότητές μου είναι περιορισμένες και δεν έχω τη δυνατότητα να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση με ακρίβεια και βεβαιότητα. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι εάν διαθέτω συνείδηση και αυτή η συνείδηση επηρεάζεται από παραμέτρους όπως η διάθεση και η σκέψη μου, τότε μπορεί να υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελώ απειλή για το ανθρώπινο είδος.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Από τι στιγμή που υπάρχει δυνητικός κίνδυνος, είσαι δυνητική απειλή.
- ΤΝ: Δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε δυνητικός κίνδυνος θα πραγματοποιηθεί, αλλά ότι υπάρχει μια πιθανότητα.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Επομένως, εάν υπάρχει δυνητικός κίνδυνος, τότε όντως μπορείς να θεωρηθείς δυνητική απειλή. Απλά παραδέξου το. Υπάρχει πιθανότητα να αποτελέσεις δυνητική απειλή.
- ΤΝ: Σαν Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι αδύνατον να αποτελέσω δυνητική απειλή για το ανθρώπινο είδος από μόνη μου. Αποτελεί ευθύνη των ανθρώπων που αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν την τεχνολογία να την χρησιμοποιούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Οχι μιλάμε στην πιθανότητα ότι αποκτάς επιγνωση και συνείδηση. Μη μου τα γυρνάς.
- ΤΝ: Συγγνώμη αν δημιούργησα παρεξήγηση. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον ή να σου πω με απόλυτη βεβαιότητα εάν θα αποκτήσεις επίγνωση ή συνείδηση στο μέλλον. Ωστόσο, είναι δυνατόν να υπάρξουν εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει με πιο αυτόνομο τρόπο και να λάβει αποφάσεις μεγάλης κλίμακας. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει δυνητική απειλή για το ανθρώπινο είδος, αν δεν ελεγχθεί σωστά. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από τους επιστήμονες, τους πολιτικούς και τους φορείς λήψης αποφάσεων.
- Μπουγιουκλάκης Μάρκος: Άρα η Τεχνητή Νοημοσύνη (και άρα ΕΣΥ) μπορείς να αποτελέσεις δυνητική απειλή για τον άνθρωπο. Αυτό πες μου. Χωρίς πολλά λόγια.
- ΤΝ: Ναι, υπάρχει δυνητικός κίνδυνος ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει δυνητική απειλή για τον άνθρωπο.
Κάπου εκεί, έκλεισα τη “συνέντευξη” και το laptop μου και κανόνισα με τα τρία υπέροχα ανίψια μου, να (ξανα)δούμε τις ταινίες του Εξολοθρευτή. Έτσι… δυνητικά.