Ο… φτιαγμένος κύριος Χαρδούβελης

0
Του Θανάση Καρτερού 

Είπε πολλά και διάφορα ο Γκίκας Χαρδούβελης στο πηγαδάκι των ανυποψίαστων βουλευτών. Είπε για το σκληρό ΔΝΤ, που δεν ενδιαφέρεται ποιος θα είναι στο Μαξίμου. Αρκεί να ξέρει να βάζει την υπογραφή του, λέμε εμείς. Είπε για τη σκληρή διαπραγμάτευση που διεξάγεται μέχρι τις πρωινές ώρες. Είπε και γιατί απουσίαζε από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Είπε όμως και κάτι στο οποίο πολλοί δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία: Η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα.

Γιατί δεν έδωσαν σημασία, δύσκολο να το πεις. Ίσως γιατί το βασικό με τους υπουργούς Οικονομικών δεν είναι τα ωραία που λένε, αλλά τα άσχημα που κάνουν. Όπως και να έχει όμως, προκύπτουν δύο σοβαρά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση βεβαιότητας. Σιγουριάς, πώς το λένε. Σταθερότητας. Και το δεύτερο είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός, όπως και η κυβέρνηση που τον διόρισε, δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας.

Δεν είναι κακό να αισθάνεται βεβαιότητα ο οικονομικός κομισάριος της κυβέρνησης. Ούτε είναι κακό να αισθάνεται ότι μπορεί να εγγυηθεί τη βεβαιότητα της χώρας γενικώς. Το κακό είναι -και ο δράστης της δήλωσης έχει αρνητικό ιστορικό επ’ αυτού- να εμφανίζεται ανάμεσα στις δηλώσεις του και στην πραγματικότητα ένα χάσμα τεράστιο. Αγεφύρωτο. Ιλιγγιώδες. Και έτσι να εμφανίζεται ο ίδιος ότι λέει και καμιά μπαρούφα για να καθησυχάσει τους ιθαγενείς.

Διότι, σε ποια βεβαιότητα ζούμε τώρα; Την προχτεσινή θριαμβευτική ότι βγαίνουμε στις αγορές; Τη χθεσινή, επίσης θριαμβευτική, ότι τελειώνουν τα Μνημόνια; Ή τη σημερινή ότι το Μνημόνιο παρατείνεται μέχρι νεοτέρας; Την προχτεσινή ότι θα μείνουμε αταλάντευτα στις κόκκινες γραμμές; Τη χτεσινή ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για μας; Ή τη σημερινή ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά για τους δανειστές;

Μπορεί όμως να πιστεύει ο άνθρωπος στη βεβαιότητα των Μνημονίων. Καμιά παρεξήγηση. Θα τα βρούμε, σου λέει, πάλι, όπως πάντα, με την τρόικα. Κι αφού τα βρούμε, δεν πρόκειται να ξανακυλήσει η χώρα. Ότι αυτή ακριβώς η δική του βεβαιότητα είναι αιτία της καθολικής αβεβαιότητας δεν φαίνεται να του περνάει από τον νου. Τι να πούμε. Σημασία έχει από τι είσαι φτιαγμένος, όπως λέει το διαφημιστικό της Eurobank. Το “φτιαγμένος” με όλες τις σημασίες….

Από την ΑΥΓΗ

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/12/blog-post_1.html#ixzz3KdqRkZhU

Leave a Reply