Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και το ΔΝΤ… τον βρήκε!

0

lag1_492_355

Σε απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ελληνικού ΑΕΠ ως το 2060αναμένεται να συμβάλουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μια απόφαση που υποδέχτηκαν “θερμά” στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις η κυβέρνηση παρουσιάζει τα υπέρ της συμφωνίας αυτής.

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για “Εθνική επιτυχία”, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τη χαρακτήρισε “αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση”, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος και τόνισε πως “επιστρέφουμε στην ανάπτυξη”.

Αισιοδοξία υπάρχει μετά την αποψινή απόφαση, ωστόσο εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αν τα μέτρα αυτά συνεπάγονται νέες δυσβάστακτες απαιτήσεις των εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση, τότε αυτή η “ευφορία” θα… εξαϋλωθεί.

Όπως λέει κι ο λαός, όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες των μέτρων αυτών. Και αυτές οι “λεπτομέρειες” φαίνεται πως δεν αρέσουν στο ΔΝΤ…

Ταμείο: “Ανεπαρκή τα μέτρα”!

Τα νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετά για να το βάλουν σε βιώσιμη τροχιά“. Αυτό προκύπτει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί πως οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί και σε αυτό το πλαίσιο διαμηνύει ότι δεν είναι πρόθυμο να δεσμεύσει νέα δάνεια προς το παρόν, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο πρακτορείο, διατηρώντας την ανωνυμία του…

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε, μάλιστα, πως το Ταμείο θα πρέπει να γνωρίζει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο σε μεσοπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πριν μπορέσει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτοί είναι οι στόχοι των μέτρων

Ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και σταδιακά.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί. “Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% το 2018 και να διατηρηθεί για κάποια χρόνια μετά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, πάντως ότι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί αργότερα.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Αξιολόγηση και εργασιακά

Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα κατέβουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Ντισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν στο Eurogroup, άλλά τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζονται βαθιές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες θα βασίζονται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και πως το Eurogroup θα λάβει υπόψη του τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

πηγη

Απάντηση