Νίκη του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Πέτυχε το έκτακτο συνέδριο για τον Σεπτέμβριο – Λύθηκαν τα χέρια του πρωθυπουργού για να συνάψει τη συμφωνία

0

Συριζα συνεδριο

– Δεν έγινε καταμέτρηση των ψήφων καθώς η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα
– Ωστόσο το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει με τους “αντάρτες” μέχρι τον Σεπτέμβριο αποφασισμένους να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση
– Ήδη 17 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν – Φήμες για ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
– Δεν μπήκε καν στη διαδικασία της ψηφοφορίας το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας
– Ο πρωθυπουργός είχε ρίξει το γάντι στους διαφωνούντες λέγοντάς τους να πουν εάν θέλουν άλλη κυβέρνηση ή πρωθυπουργό
– Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως λέει ψέματα πως δεν υπάρχει εναλλακτική
– Ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε ανοησία τον ισχυρισμό του Μαξίμου πως δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που στιγματίστηκε από τα εσωκομματικά “μαχαιρώματα” αποφάσισε έκτακτο συνέδριο του κόμματος για τον Σεπτέμβριο, υιοθετώντας έτσι την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για διαρκές συνέδριο μειοψήφισε, χωρίς καν να γίνει καταμέτρηση των ψήφων, καθώς το προεδρείο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε πως ήταν σαφής η άποψη του σώματος. Μάλιστα, όταν ένα στέλεχος προσκείμενο στην Αριστερή Πλατφόρμα θέλησε να γίνει καταμέτρηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τον σταμάτησε θεωρώντας πως το αποτέλεσμα δεν είναι αμφισβητήσιμο.

Η απόφαση αυτή σημαίνει αρχικά μία προσωρινή νίκη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του οποίου πλέον τα χέρια λύνονται έτσι ώστε μέχρι τις 20 Αυγούστου να συνάψει τη συμφωνία με τους δανειστές. Επιπλέον το γεγονός πως θα γίνει έκτακτο συνέδριο δίνει το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και νέες εγγραφές μελών, με στόχο να αποδυναμωθεί η Αριστερή Πλατφόρμα.

Ωστόσο, παρά την απόφαση αυτή οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και ήδη υπάρχει έντονη φημολογία πως τρεις βουλευτές που πρόσκεινται στην ΚΟΕ σκοπεύουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους Κοδέλα, Χατζηλάμπρου και Σωτηρίου, οι οποίοι νωρίτερα με επιστολή τους με άλλα 14 μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκαθαρίσει πως μετά το τέλος της Κ.Ε. θα παραιτηθούν από μέλη της.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί και η περαιτέρω στάση της Αριστερής Πλατφόρμας αν και θεωρείται από πολλούς σίγουρο πως μέχρι το έκτακτο συνέδριο θα συνεχίσουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και να φέρνουν κοινοβουλευτικά εμπόδια στον Αλέξη Τσίπρα, μέχρι τη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πάντως που διήρκησε περισσότερες από 12 ώρες στιγματίστηκε από σοβαρές αντιπαλότητες μεταξύ των στελεχών, κάτι που δείχνει πως ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με το ενδεχόμενο της διάσπσης να είναι αρκετά σοβαρό.

Ομιλίες γεμάτες μηνύματα και μπηχτές

Με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στους “αντάρτες”, προτείνοντας έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο και ένα εσωτερικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη συμφωνία. Μάλιστα, τους προκάλεσε λέγοντας πως όποιος θέλει άλλη κυβέρνηση ή άλλον πρωθυπουργό πρέπει να το πει και το ίδιο να πράξουν όσοι πιστεύουν πως αυτό είναι το χειρότερο Μνημόνιο.

Έκανε λόγο πως η συμφωνία είναι μιά τακτική υποχώρηση γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρξε άτακτη χρεοκοπία και Grexit, ενώ έστειλε μήνυμα και στους λάτρεις της δραχμής, λέγοντας πως οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν λόγο για επιστροφή στη δραχμή.

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του εμφανίστηκε λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι η μεγαλύτερη ανοησία πως δεν υπάρχει εναλλακτική, ενώ είπε και βαριές κουβέντες σημειώνοντας πως “στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία, έχει τελειώσει η δημοκρατία”. Σημείωσε πως “έχουμε ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό, στην πραγματικότητα έχουμε τη δικτατορία του ευρώ, αυτό είναι το πολίτευμα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαρακτηρίζοντας ανοησία τα περί μη ύπαρξης εναλλακτικής, ο κ. Λαφαζάνης εμμέσως κατηγορεί για ανοησία τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία λόγω μη ύπαρξης εναλλακτικής.

Όπως είπε με τη συμφωνία το κακό πάει να τριτώσει και αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεχθεί να διαπράξει τέτοιο αντιδημοκρατικό έγκλημα που δεν δίνει ανάσα και προοπτική στη χώρα.

Το χάσμα πλέον αγεφύρωτο ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και με  την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Κι αυτό γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της δήλωσε πως “δεν είναι αλήθεια ότι εξαντλήσαμε όλα μας τα όπλα”, κάτι που πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε όλα τα όπλα στις διαπραγματεύσεις.
Η κα Κωνσταντοπούλου σε ευθεία αντίθετη γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως όχι απλώς “δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε πως θα φέρναμε απανωτά κατεπείγοντα και το χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία, πως θα αναγκαζόμασταν να φέρουμε εκ νέου την τρόικα”.

Φυσικά η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε και στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί σουρεαλισμού, λέγοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέους δρόμους στην ελπίδα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και όχι σουρεαλισμός’. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως δεν μπορεί να είναι γελοίος όποιος υπερασπίζεται το Σύνταγμα.

Κάλεσε όλους τους βουλευτές να πουν όχι στο τρίτο μνημόνιο και σημείωσε πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη να ψηφίσει τρίτο μνημόνιο γιατί ο λαός τον ψήφισε για να τα καταργήσει.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος-newsit

http://www.newsit.gr/politikh/Niki-toy-Tsipra-ston-SYRIZA-Petyxe-to-ektakto-synedrio-gia-ton-Septemvrio-Lythikan-ta-xeria-toy-prothypoyrgoy-gia-na-synapsei-ti-symfonia/421145

Απάντηση