Νίκας: “Τελείωσε ο σαιτοπόλεμος…τουλάχιστον επίσημα…”

0

Δύο μέρες μετά τον πρόωρο χαμό του Κώστα Θεοδωρακακη από τη σαιτα που του στέρησε τη ζωή στο στόχαστρο των ΜΜΕ βρίσκεται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Την κατάσταση χειροτέρεψαν οι πρώτες του δηλώσεις που έκαναν λόγο για έθιμα που βρίσκονται στο DNA της περιοχής αλλά και το γεγονός πως όπως λέει ο ίδιος κόπηκαν τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του άτυχου συναδέλφου.

Σήμερα με περισσότερη ψυχραιμία ο διάλογος γίνεται για τη συνέχεια ή μη του ματωμενου εθίμου. Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Νίκας δεν έκρυψε την ανησυχία του πως το έθιμο θα συνεχιστεί ακόμα και άναρχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ομόφωνα είχε ψηφίσει τη διεξαγωγή του σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΔΣ Καλαμάτας παρότι γνώριζαν ότι είναι παράνομο και μάλιστα το είχαν επιδοτήσει κιολλας!

Γι’αυτό όπως μας είπαν δεν υπήρχε στο χώρο ούτε ασθενοφόρο, ούτε αστυνομία γιατί η τελευταία θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά της και να συλλαμβάνει όλους όσοι συμμετείχαν στο έθιμο.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτιμηση ότι κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα αναλάβει την ευθύνη στο μέλλον να συνεχίσει να υποστηρίζει το έθιμο του σαϊτοπολέμου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Έπλεξε το εγκώμιο του άτυχου συναδέλφου κ.Θεοδωρακακη στον οποίο ήταν πολλές οι συνεντεύξεις μιας και από ότι μάθαμε γνωρίζονται πάνω από 25 χρόνια αποκαλώντας τον καλό άνθρωπο, εργάτη στα ΜΜΕ ενώ επισήμανε ότι το έθιμο λαμβάνει μέρος εδώ και 200 χρόνια και ήταν ο μοναδικός θάνατος, όμως παραμένει ένας θεσμός ημιπαρανομος.

Έφερε το συγκεκριμένο έθιμο σε αντιπαράθεση με αυτά που γίνονται στη Χίο π.χ ξεκαθαρίζοντας όμως πως πλέον κανένα ΔΣ δε θα αναλάβει την ευθύνη της διεξαγωγής.

«Προφανώς», τόνισε ο κ. Νικας «άδεια δεν μπορεί να δοθεί.

Ο θάνατος του ανθρώπου είναι μια καμπή γι’ αυτό τον θεσμό. Επεσήμανε παράλληλα πως η απόφαση ήταν ομόφωνη στο ΔΣ ενώ άφησε ανοικτό ένα παράθυρο αν υπάρξει μια συζητήση με την Πολιτεία για τον καθορισμό ενός θεσμικού πλαισίου για το έθιμο.

«Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι κάτω με την Πολιτεία και να προσδιορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Βεβαίως ο κ. Θεοδωρακάκης δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να διασωθεί το εθιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας.

Πριν κλείσει υπενθύμισε πως το έθιμο του σαϊτοπολέμου «είναι ταυτισμένο με την πόλη της Καλαμάτας», και πως πολλές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία συμμετεχουν στη διοργανωση.

Κλείνοντας δεν έκρυψε την ανησυχια του πως του χρόνου ακόμα και αν δεν υπάρχει άδεια θα υπάρξουν αυτοί που θα τηρήσουν το έθιμο…

Απάντηση