Νηφάλιες σκέψεις … Του Λάμπρου Κωσταρα

0

image

Και επειδή σπάνια γράφω καμμιά αλήθεια :
1. Το τι θα γίνουν οι καταθέσεις το αποφασίζει μόνο η ΕΚΤ, καμμία κυβέρνηση δε μπορεί να εγγυηθεί τίποτα
2. Είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ, έρχεται μνημόνιο διότι έτσι προβλέπεται από την ΕΕ.
3. Ουτε το ΝΑΙ ούτε το ΟΧΙ εγγυάται μισθούς και συντάξεις. Και οι δύο επιλογές εγγυώνται σκληρά μέτρα.
4. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ, σε λίγες μέρες έρχεται συμφωνία. Η ζημιά έγινε και θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή
5. Οταν το ΔΝΤ μιλάει για κούρεμα, αναφέρεται στο χρέος και όχι σε καταθέσεις
6. Η έλλειψη χρηματοδοτικού προγράμματος πράγματι εγκυμονεί κινδύνους είτε κουρέματος είτε κλεισίματος τραπεζών είτε προσωρινού δεύτερου νομίσματος
7. Είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ, Δευτέρα πρωί η οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να κάνει αίτημα στο μηχανισμό χρηματοδότησης και να πάει σε μνημόνιο. Αν η ΕΕ κρίνει ότι θέλει και το ΔΝΤ, δεν θα ρωτήσει την όποια κυβέρνηση.
8. Συνεχίζει να υπάρχει τρόικα ακόμα κι αν πλέον γίνεται αναφορά σε θεσμούς. Συνεχίζει να υπάρχει ο όρος μνημόνιο ακόμα κι αν χρησιμοποιείται ο όρος συμφωνία.
9. Δεν υπάρχει ουδεμία τεχνοκρατική μελέτη ή μελετημενο σχέδιο επιστροφής σε δραχμή ή άλλο νόμισμα. Πιθανόν δεν είναι εφικτό να υπάρξει διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία και αλλαγή νομίσματος με άδεια ταμεία σημαίνει συνθήκες κατοχής για πολύ χρόνο.
10. Η Ελλάδα είναι χρήσιμη σε Ρωσία, Κίνα κλπ μόνο ως χώρα της ευρωζώνης.
11. Είναι πολύ πιθανό, ανεξάρτητα από το ΝΑΙ ή ΟΧΙ, η ΕΕ να ζητήσει υπογραφή από όλα τα κόμματα σε ένα νέο μνημόνιο για να δώσει χρήματα.
Πόσο ρεαλιστικό βλέπετε τον πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΙ και ΟΧΙ έτσι όπως τον θέτει το συγκεκριμένο δημοψήφισμα ?
Συνεχίζεται …

Leave a Reply