Νέοι υπουργοί: Παππάς, Δραγασάκης, Σταθάκης σε κεντρικούς ρόλους

0

Νέοι υπουργοί: Παππάς, Δραγασάκης, Σταθάκης σε κεντρικούς ρόλους

Πριν καλά καλά ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άρχισαν να κυκλοφορούν ονόματα στελεχών που προορίζονται για τα υπουργεία. Πρέπει όμως πριν αρχίσει να διαμορφώνεται το παζλ να ξεκαθαρίσει εάν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου θα έχουν παρουσία στο νέο σχήμα, αναλαμβάνοντας δηλαδή συγκεκριμένες θέσεις και υπουργεία. Αναλόγως της διαβούλευσης αυτής θα καθοριστούν πολλά πράγματα, αν και σε βασικά ζητήματα οι διεργασίες είναι προχωρημένες.

Όπως για παράδειγμα, η συγκρότηση του οικονομικού επιτελείου. Κεντρικό ρόλο και ουσιαστικά ο υπεύθυνος του επιτελείου θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά μένει να διευκρινιστεί εάν θα είναι υπουργός Οικονομικών ή αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα το συντονισμό των οικονομικών υπουργείων και φυσικά υπεύθυνος για όλη τη στρατηγική.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες – χρονικά – πληροφορίες φαίνεται πως ο κ. Δραγασάκης προορίζεται τελικώς για Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στο οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιηθεί ο Γιώργος Σταθάκης, με ορισμένες πληροφορίες να τον φέρνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και άλλες στο Οικονομικών, ανάλογα με το ρόλο του κ. Δραγασάκη. Ρόλο θα έχει και ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά ακόμη οι πληροφορίες είναι ασαφείς εάν θα πρόκειται για υπουργικό χαρτοφυλάκιο ή για ευθύνη σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Οι νεότερες πληροφορίες έφεραν στο φως κι άλλο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σταθάκης αναλαμβάνει ένα νέο υπερ-υπουργείο, που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των υπουργείων Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σημαντική ευθύνη στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανατεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ προς το παρόν δεν προκύπτει ρόλος για τον Κώστα Λαπαβίτσα, εκτός κι αν αξιοποιηθεί στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Απομένει επίσης να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο ρόλος της Λούκας Κατσέλη, η οποία θα είναι παρούσα στο οικονομικό απαράτ της νέας κυβέρνησης, είτε στο ΤΧΣ, είτε σε κάποια τράπεζα, μηδέ της ΤτΕ εξαιρουμένης, είτε οπουδήποτε αλλού κριθεί χρήσιμη.

Υπουργός Επικρατείας και ουσιαστικά την ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πιθανότατα εκπρόσωπος τύπου. Έτερο σενάριο πάντως θέλει τον κ. Σκουρλέτη να αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω αναλαμβάνοντας υπερυπουργός στο υπό συγχώνευση υπουργείο Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημόσιας Τάξης και Μετανάστευσης!

Στο υπουργείο Άμυνας θα τοποθετηθεί εκτός απροόπτου ο Θοδωρής Δρίτσας, (με αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό τον Νίκο Τόσκα), ενώ σε κεντρικά υπουργεία, όπως το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρεθεί κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως ο Νίκος Βούτσης (εάν δεν είναι Πρόεδρος της Βουλής), ο Αλέξης Μητρόπουλος, ή και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εφόσον ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να τον φέρει πίσω στην Αθήνα από την ευρωβουλή.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Νίκος Κοτζιάς, η Νάντια Βαλαβάνη, ενώ ρόλο θα έχει και ο Κώστας Ήσυχος.

Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Δημήτρης Στρατούλης, για το Υγείας ο Πάνος Κουρουμπλής και ο Ανδρέας Ξανθός, για το Παιδείας ή το Πολιτισμού ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, για το Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο έμπιστος σύμβουλος του κ. Τσίπρα Αλέκος Φλαμπουράρης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι περνούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τον Παναγιώτη Νικολούδη να είναι από τα ονόματα που συζητούνται.

Θέση στο νέο σχήμα διεκδικούν στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Τάσος Κουράκης, Θανάσης Πετράκος και άλλοι.

Ο νέος πρωθυπουργός προτίθεται να αξιοποιήσει πολλά νέα πρόσωπα και γυναίκες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα ξεπερνούν τα 30-35, αρκετά λιγότερα δηλαδή από τον αριθμό των μελών που είχαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Leave a Reply