Νέο φάρμακο για μια χρόνια πάθηση

0

9FF172D3745E516D0172ABA4AE08594E

Η δερματοπάθεια αυτή είναι χρόνια, δηλαδή υποχωρεί και επανεμφανίζεται χωρίς να μπορούν να προβλεφθούν τα μεσοδιαστήματα κατά τα οποία ο ασθενής θα είναι ελεύθερος βλαβών. Η ψυχική υπερένταση αποτελεί έναν παράγοντα που διευκολύνει ή προκαλεί τις εξάρσεις της νόσου, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός. Θεωρείται, σήμερα, πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι οικογενής, εμφανίζεται δηλαδή πιο συχνά σε ορισμένες οικογένειες. Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται σε άλλον άνθρωπο, ενώ κατά τη διαδρομή της νόσου είναι δυνατόν να προσβληθούν και οι αρθρώσεις, οπότε αναπτύσσεται η ψωριασική αρθρίτιδα. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι αναφορές που τη συσχετίζουν με άλλες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η κατάθλιψη.

Η ψωρίαση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Οι κοινωνικές, επαγγελματικές και προσωπικές του εκδηλώσεις και δραστηριότητες επηρεάζονται πολύ, ιδιαίτερα όταν οι βλάβες της ψωρίασης αναπτύσσονται σε εμφανή σημεία, όπως π.χ. στα χέρια ή σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα γεννητικά όργανα. Μάλιστα, μια μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που έγινε στη Βρετανία αποκάλυψε ότι η ψωρίαση επηρεάζει πολύ περισσότερο την ποιότητα ζωής του ασθενούς από άλλες σοβαρότερες παθήσεις του οργανισμού, όπως το έμφραγμα, η υπέρταση ή ο καρκίνος του παγκρέατος και των πνευμόνων.

Επειδή η ψωρίαση είναι χρόνια πάθηση δεν υπάρχει ένα φάρμακο το οποίο να χορηγείται και να οδηγεί σε μόνιμη υποχώρηση της νόσου. Υπάρχουν όμως πολλά σκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά και πολλά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρασκευαστεί νέα φάρμακα με βιοτεχνολογικές μεθόδους, τα οποία έχουν εξειδικευμένη δράση, δράση δηλαδή έναντι ορισμένων πρωτεϊνών που παίζουν μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο στην παθογένεση της ψωρίασης. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται υποδόρια ή ενδοφλέβια και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ασφαλή. Φαίνεται μάλιστα ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντική ύφεση της νόσου για μακρότερα χρονικά διαστήματα, ενώ η εμπειρία μας από τη χορήγησή τους συνεχώς αυξάνεται και εμπλουτίζεται με παρατηρήσεις και δεδομένα από την αντιμετώπιση και άλλων αυτοάνοσων νόσων.

Πρόσφατα μια νέα επιλογή προστέθηκε στις θεραπευτικές μας δυνατότητες. Πιο συγκεκριμένα, η φαρμακευτική ουσία απρεμιλάστη έλαβε έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, και επομένως και από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων, για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας.

Η απρεμιλάστη είναι η πρώτη, μετά την κυκλοσπορίνη, από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία κατά τα τελευταία 20 έτη η οποία λαμβάνει τέτοια έγκριση. Από τις κλινικές μελέτες που τη συνοδεύουν, φαίνεται πως αποτελεί μια χρήσιμη θεραπευτική επιλογή για ορισμένους ασθενείς. Επίσης φαίνεται ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει, μόνη της ή και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, και σε δύσκολες ως προς την αντιμετώπιση της νόσου περιοχές, όπως το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, οι όνυχες, οι παλάμες και τα πέλματα. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα μοιάζει να διατηρείται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς το φάρμακο να χάνει σημαντική από την αποτελεσματικότητά του. Παράλληλα η χορήγηση της απρεμιλάστης δεν συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν απαιτεί εργαστηριακό έλεγχο πριν από την έναρξη ή και κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής.

Η αποτελεσματική, μακροχρόνια και ασφαλής θεραπεία της ψωρίασης ήταν και παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα των δερματολόγων. Οι νέες θεραπείες μπορούν να προσφέρουν κάποιες λύσεις, αλλά αξιολογούνται καθώς η εμπειρία από τη χρήση τους θα αυξάνεται. Είναι σημαντικό όμως να ενημερώνεται το κοινό για την ψωρίαση και οι ασθενείς μας για τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον να επιτευχθεί σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου.

Ο κ. Δημήτρης Iωαvvίδης είναι καθηγητής Δερματoλoγίας στο Παvεπιστήμιo Θεσσαλoνίκης.
Πηγή

Leave a Reply