Συνέντευξη του συγγραφέα Ιωάννη Δημόπουλου στη Γιώτα Μπάγκα για το ekorinthos.gr
Κύριε Δημόπουλε κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης.

Εγώ σας ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ ιδιαίτερα και το ekorinthos για τη φιλοξενία.
Κύριε Δημόπουλε, πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άμμων» το βιβλίο σας «Τα παλικάρια της Ψωροκώσταινας». Είναι η πρώτη σας συγγραφική προσπάθεια;
Τα «Παλικάρια» δεν είναι η πρώτη μου δουλειά. Είναι όμως η πρώτη φορά που «ανοίγομαι» στο αναγνωστικό κοινό. Η πρώτη μου απόπειρα ήταν ένα μικρό εγχειρίδιο, ένας κατάλογος , θα μπορούσαμε να πούμε, που αναφέρεται σε όλες τις μεγάλες μορφές του αρχαίου κόσμου και τους τομείς στους οποίους διακρίθηκε ο καθένας, αλλά και σε άλλα θέματα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι πόλεμοι, η γλώσσα, η θρησκεία και η λατρεία. Το βιβλίο έχει ως τίτλο : «Εδιζησάμην Εμεωυτόν» (Αναζήτησα τον εαυτό μου) παρμένος από ρητό του Ηράκλειτου τον οποίο και ήθελα να τιμήσω με τον τρόπο αυτό. Έχω επίσης συγγράψει ένα έργο σε στίχους με τίτλο : «Η λύρα του Ορφέα».
Τι είναι αυτό που σας ώθησε στη συγγραφή;
Η ανάγκη μου να αφήσω στα δύο παιδιά μου μια παρακαταθήκη με τη σκέψη και τις πνευματικές μου αναζητήσεις, ώστε να «υπάρχω» για τα παιδιά μου ακόμα κι όταν δεν θα βρίσκομαι εδώ. Στη συνέχεια ήταν η ανάγκη μου να επικοινωνήσω μ΄ έναν κόσμο και μ’ ένα κοινό που ανακαλύπτει στα βιβλία μου έναν κόσμο ξεχασμένων αξιών και τρόπου σκέψης.
Η επαγγελματική σας ιδιότητα ως στρατιωτικός έχει επηρεάσει την ανάγκη σας για συγγραφή;
Η επαγγελματική ενασχόληση του κάθε ανθρώπου μπορεί -ως ένα βαθμό- να τον χαρακτηρίζει. Ωστόσο, τα έργα μου δεν είναι μιλιταριστικά. Θα τα χαρακτήριζα περισσότερο ελληνοκεντρικά ηλιοκεντρικά, αφού μελετώ μέχρι στιγμής τον Έλληνα και τον πολιτισμό του στις κορυφαίες στιγμές του.

Πείτε μου για τον τίτλο: Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο: «Τα παλικάρια της Ψωροκώσταινας»;
Η Ψωροκώσταινα, μια μορφή της Ελληνικής επανάστασης, πρόσφυγας απ’ τ’ Αϊβαλί απέκτησε το παρωνύμιο αυτό λόγω της φτώχιας της. Η ιστορία της είναι γνωστή κι ας μην την ξαναπούμε. Γνωρίζουμε όμως ότι με τον ταπεινωτικό αυτό τρόπο αναφέρονται τα Μ.Μ.Ε στην πατρίδα μας. Από την άλλη, η λέξη «παλικάρι» βγαίνει από το αρχαίο ρήμα «πάλλομαι» που αναφέρεται στην θεά Αθηνά και στο ακόντιό της που έπαλλε, καθώς ήταν και πολεμική θεά. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τον υπεράνθρωπο αγώνα που έγινε από παλικάρια, άνδρες και γυναίκες. Ας μη ξεχνάμε ότι η λέξη «ανδρεία» είναι γένους θηλυκού.
Τι περιλαμβάνει το βιβλίο σας και ποια η οπτική σας γωνία;
Το βιβλίο μου θέλει να αποδείξει ότι οι Έλληνες τότε απελευθερώθηκαν κυρίως από δική τους βούληση και δική τους ευθύνη, γιατί η ελευθερία είναι ευθύνη και λιγότερο από εξωγενείς παράγοντες. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι εξωτερικές δυνάμεις ήταν εχθρικές και επιζήμιες. Επίσης, με το βιβλίο μου θέλω να τονίσω το σημαντικό ρόλο της γυναίκας, της παιδείας. της ποίησης και της γλώσσας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι Έθνος σημαίνει Γλώσσα…
Ποιες μορφές του Αγώνα θα ξεχωρίζατε;
Θα ξεχώριζα τις εξωπραγματικά ηρωικές πράξεις γυναικών του Ζαλόγγου, της Χωρυγόσκαλας και της Αραπίτσας, τη θυσία του Διάκου, το «φωτοστέφανο» του Αγώνα το Μεσολόγγι και το «πυρ» του Αγώνα, το Ρήγα.
Βλέπουμε πως είναι μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχεδιαγράμματα και πλούσιες πηγές. Πώς φτάσατε στην τελική του μορφή;
Χαίρομαι που το διαπιστώνετε! Χρωστάω πολλά στον εκδοτικό μου οίκο «Άμμωνα». Ως πηγές χρησιμοποίησα ιστορικούς με διαφορετικές οπτικές γωνίες όπως τους Βακαλόπουλο, Βλαχογιάννη, Σκαρίμπα και Κορδάτο. όσο για το φωτογραφικό υλικό επέλεξα κυρίως έργα του Θεόφιλου.
Ποια είναι τα ευρύτερα συγγραφικά σας ενδιαφέροντα. Σας ενδιαφέρει αποκλειστικά η ελληνική ιστορία;
Με ενδιαφέρει οτιδήποτε ελληνικό. Ο Ελληνισμός μού έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έθεσα στον εαυτό μου…
Περιμένουμε κάποιο καινούργιο έργο;
Σε λίγο καιρό θα εκδοθεί το καινούριο μου βιβλίο από τον εκδοτικό μου οίκο «Άμμων». Είναι ένα φιλοσοφικό έργο για πέντε μεγάλες φιλοσοφικές μορφές: Ηράκλειτος, Νίτσε, Γιαννόπουλος, Συκουτρής, Λιαντίνης σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο καλλιτέχνημα της ανθρωπότητας: την αρχαία τραγωδία.
