Νέες κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ – Παπαδημούλης κατά Στρατούλη – Παίρνουν θέση και οι Μηλιός, Λαφαζάνης, Βαρουφάκης

0

sinth2802_473_355

Οι εσωτερικές διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται χωρίς σταματημό
– Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις των Δημήτρη Στρατούλη και Δημήτρη Παπαδημούλη
– Αφορμή η ψήφιση ή όχι από την Βουλή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τοEurogroup
– Συνέντευξη Στρατούλη και άμεση απάντηση με… “τιτίβισμα” από Παπαδημούλη
– Κριτική και από Λαφαζάνη στην συμφωνία, ενώ ο Γιάννης Μηλιός… υπενθυμίζει τις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
– Βαρουφάκης: “Προφανώς και διαφωνώ με Λαφαζάνη. Εγώ διαφωνώ και με τον εαυτό μου”

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων, προκάλεσε αντιδράσεις όσο ακόμη το μελάνι ήταν… υγρό.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις αυτές δεν αφορούσαν μόνο στην αντιπολίτευση, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για νέο μνημόνιο.

Τριβές υπήρξαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μανώλης Γλέζος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Αλέξης Μητρόπουλος, ήταν μερικά μόνο από τα… “δυνατά χαρτιά” της κυβέρνησης που εξέφρασαν διαφωνίες.

Οι τριβές όμως φαίνεται πως συνεχίζονται, με αφορμή την τηλεοπτική συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη.

Ανατολή και Δύση οι απόψεις Στρατούλη – Παπαδημούλη

Ο Δημήτρης Στρατούλης, λοιπόν, με συνέντευξή του σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε πως με βάση τη νομοθεσία “δεν είναι απαραίτητο” η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Κάτι με το οποίο φαίνεται πως διαφωνεί κάθετα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter, τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ψήφισης της συγκεκριμένης συμφωνίας από τους Έλληνες Βουλευτές.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “Η κυβέρνηση έχει την λαϊκή έγκριση για την 4μηνη συμφωνία. Ας ζητήσει άμεσα κ το Ναι της Βουλής. Είναι θέμα λογικής συνέπειας κ δημοκρατίας”.

Δείτε το tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη

Παράλληλα, με “τιτίβισμά” του βράδυ της Παρασκευής και ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, τόνισε πως όσα λέει “βασίζονται στις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος”.

Η συνέντευξη Στρατούλη

“Η συμφωνία που κλείστηκε δεν χρειάζεται να έρθει για επικύρωση στην Βουλή”, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή mega σαββατοκύριακο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρωτήθηκε με το… καλημέρα για το κατά πόσο η συμφωνία που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές θα έρθει στην Βουλή για συζήτηση και ψηφοφορία.

Ο Δ. Στρατούλης απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο με βάση τη νομοθεσία και επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει “για να καταργήσει τα μνημόνια”.

“ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν μνημόνια”

“Με βάση τη νομοθεσία μας και το θεσμικό μας πλαίσιο δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να συμπληρώσει: “Από εκεί και πέρα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να έρθει για ενημέρωση της Βουλής. Αυτό προβλέπεται και αυτό θα κάνουμε. Εσείς πολύ εύλογα ρωτάτε και καλά κάνετε, ωστόσο εγώ απορώ με την βιασύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί μέσα στο μυαλό τους έχουν ότι αυτό είναι ένα μνημόνιο όπως αυτά που υπέγραφαν αυτοί και βιάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα έρθει για να το ψηφίσουν ως μνημόνιο. Εμείς τους λέμε ότι δεν είναι μνημόνιο και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να έρθει και να ψηφιστεί από την Βουλή”.

Στρατούλης: “Δηλαδή εμείς θα κάνουμε περισσότερα από όσα ζητάνε οι δανειστές της χώρας; Αυτή η περίοδος τέλειωσε”

“Το κομμουνιστικό κόμμα από την άλλη”, συμπλήρωσε ο κ. Στρατούλης “στον δικό του κόσμο θεωρεί επίσης ότι αυτό είναι μνημόνιο και λέει να έρθει στην Βουλή, να το ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να εκτεθούν και να λέω να κι αυτοί συνεχίζουν τα μνημόνια. Ούτε στους μεν θα κάνουμε την χάρη, ούτε στους δε. Θα έρθει, θα γίνει αντιπαράθεση, θα γίνει συζήτηση, αλλά δεν χρειάζεται κύρωση από την Βουλή. Δηλαδή εμείς θα κάνουμε περισσότερα από όσα ζητάνε οι δανειστές της χώρας; Αυτή η περίοδος τέλειωσε. Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και η κυβέρνησή της μπορεί και πρέπει να αποφασίζει τι θέλει κύρωση, τι δεν θέλει, εφόσον βεβαίως έχει τις σωστές νομικές γνωμοδοτήσεις και είναι σύμφωνη με το νόμο και το Σύνταγμα”.

“Ούτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα έρθει και δεύτερον όσον αφορά στο να έρθει στην Βουλή, ο νόμος που υπάρχει λέει ότι οι επεκτάσεις δανειακών συμβάσεων μπορεί να υπογράφονται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ο οποίος το μόνο που οφείλει είναι να τις φέρει στην Βουλή για ενημέρωση. Επομένως, στην Βουλή για ενημέρωση θα έρθει”.

“Καταργούμε τα μνημόνια κάθε μέρα”

Στο σημείο αυτό, οι δημοσιογράφοι της εκπομπής τόνισαν στον κ. Στρατούλη πως το νόμο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καταψηφίσει, με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντά “τι να κάνουμε; Είναι νόμος του κράτους”, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: “Εμείς τότε κάναμε σφοδρότατη κριτική και σωστά γιατί συνδέονταν η δανειακή σύμβαση με μνημόνιο που την συνόδευε. Τώρα αυτό που υπάρχει στο Eurogroup είναι μία συμφωνία για επέκταση δανειακής σύμβασης χωρίς μνημόνιο, χωρίς μέτρα γι’ αυτό δεν το φέρνουμε. Είναι δυνατόν να παίρναμε μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού; Αν είναι να πάρουμε μέτρα σε βάρος μισθών και συντάξεων, καλύτερα να μην ερχόμασταν. Ήρθαμε για άλλο λόγο. Ήρθαμε για να τα καταργήσουμε τα μνημόνια και τα καταργούμε κάθε μέρα”.

Στην συνέχεια ο Δ. Στρατούλης τόνισε πως ήδη έχει καταργήσει μνημονιακούς νόμους, με τους δημοσιογράφους να ρωτούν αν αυτό το ξέρουν οι θεσμοί και τον αναπληρωτή υπουργό να απαντά: “Γιατί τους θεσμούς θα ρωτάμε; Τον ελληνικό λαό ρωτάμε. Προκειμένου να πάρουμε μέτρα που ανακουφίζουν τον λαό και τη χώρα, θα ρωτάμε κάποιους γραφειοκράτες; Αλοίμονο”.

Οι ενστάσεις Λαφαζάνη

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλά για κρίσιμα προβλήματα στο κείμενο της συμφωνίας και τονίζει ότι δεν είναι υποχρεωτικό ούτε αναγκαίο να εγκριθεί από τη βουλή, δείχνοντας έτσι πως τάσσεται στην… γραμμή Στρατούλη.

Λαφαζάνης: “Τόσο ο χαρακτήρας αυτής της συμφωνίας όσο και το περιεχόμενο της δεν είναι τέτοια που να μπορούν να περιβληθούν με τη μορφή νόμου”

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αγορά”, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επαναλαμβάνει πως “παρά τη συμφωνία θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας”, ενώ ακόμη μιλά για “ασάφειες και κρίσιμα προβλήματα του κειμένου”.

“Εμείς πάντα θα εκφράζουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες ελεύθερα τις απόψεις μας. Και αυτό δεν είναι αδυναμία, όπως λένε οι αντίπαλοι μας αλλά μεγάλο πλεονέκτημα και δύναμη για τον ίδιο τον τόπο. Η σιωπή των αμνών δεν ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δημοκρατία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

«Πράγματι η συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας. Οι ασάφειες και τα κρίσιμα προβλήματα του κειμένου της συμφωνίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θολώσουν το κυβερνητικό έργο και τη νέα προοδευτική πορεία της χώρας» συμπληρώνει ο υπουργός.

Leave a Reply