ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων με… γκεστ σταρ τη Μαρίν Λεπέν

0

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων με... γκεστ σταρ τη Μαρίν Λεπέν

Τα δίνουν όλα για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους – Ανάβει τα αίματα ο ενθουσιασμός της προέδρου του Γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου για την πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – «Αν δεν αφήσουν εμάς να αλλάξουμε την Ευρώπη, θα… έρθει η Λεπέν…», προειδοποιεί ο Τσίπρας

Σύγκρουση μέχρι εσχάτων επιλέγουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σε μια ύστατη προσπάθεια να επηρεάσουν τους πολυάριθμους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θα κρίνουν την έκβαση της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής.

Τρεις μέρες πριν κλείσει η προεκλογική περίοδος, τα επιτελεία της Συγγρού και της Κουμουνδούρου οξύνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και με αιχμή τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν οι επικείμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τραπεζική ρευστότητα, επιχειρούν να δώσουν ιδεολογική διάσταση στη σύγκρουση.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι αίφνης στη σκληρή διαμάχη απέκτησε κεντρικό ρόλο η Γαλλίδα πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που εκφράστηκε ενθουσιωδώς υπέρ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι θα ενισχυθεί έτσι το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να επισημάνουν τις αντιφάσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκει συμμάχους στο αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο.

Ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στους Financial Times προειδοποιούσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι «αν οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αλλάξουν την Ευρώπη τότε θα είναι η Μαρίν Λε Πεν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της που θα το κάνουν».

Η «Βαβέλ» και η απογοήτευση

Παίζοντας εκατέρωθεν τα ρέστα τους, οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές από τη μια επιχειρούν να καλύψουν τα νώτα τους –στον μεν ΣΥΡΙΖΑ περιορίζοντας τη «Βαβέλ» των στελεχών του, στη δε Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζοντας την απογοήτευση που σκορπά η δημοσκοπική υστέρηση- και από την άλλη να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν τις αντιφάσεις της αντίπαλης παράταξης και των υποψηφίων βουλευτών οι οποίοι μπροστά στο άγχος τους τους προκαλεί το αδυσώπητο κυνήγι του σταυρού υποπίπτουν σε φραστικές παρεκτροπές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μετριοπαθή στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, επιλέγουν αντιμνημονιακές κορώνες για να περιχαρακώσουν το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματός τους και να κερδίσουν τη «μερίδα του λέοντος» από τους αναποφάσιστους σε τρόπον ώστε να βρεθούν πάνω από την πήχη της αυτοδυναμίας που θα επιτρέψει τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης.

Η πλευρά της απερχόμενης κυβερνητικής παράταξης κορυφώνει την επισήμανση των κινδύνων από το ενδεχόμενο ανάρρησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τόσο με τα τηλεοπτικά σποτ όσο και με τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στις προεκλογικές του περιοδείες. «Δεν θα γίνει εδώ σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δύο παραδείγματα να πω: τα 14 αεροδρόμια θα τα αφήσουν να μαραζώσουν, η COSCO δεν τους αρέσει. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει ΕΥΠ, ΣΔΟΕ, ΑΣΕΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, τέτοια πράγματα ούτε στις κομμουνιστικές χώρες δεν γίνονταν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Leave a Reply