ΝΔ: Μας πάνε σε τρίτο Μνημόνιο, όταν όλοι οι άλλοι βγαίνουν

0

ImageHandler (56)

Η Ιρλανδία ξαναδίνει αυξήσεις, στην Ισπανία μειώνεται η ανεργία, η Πορτογαλία αποπληρώνει το ΔΝΤ, η Κύπρος ετοιμάζεται να βγει νωρίτερα από το μνημονιακό πρόγραμμα και μόνον η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα οδηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφανδόν σε τρίτο μνημόνιο την ίδια ώρα που όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν δυσκολίες τα προηγούμενα, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος βγαίνουν από την κρίση, διατυπώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που, με τη μορφή non paper, κυκλοφόρησε από τη Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας λίγο προτού να ξεκινήσει η συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι επιτελείς της Συγγρού εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ελλάδα με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της βυθίζει την χώρα στην ύφεση, νεκρώνει την οικονομία και οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο, παριστάνοντας ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση οδηγούνται στην έξοδο από τα μνημόνια και στην ευημερία», υποστηρίζεται στο γαλάζιο non paper με το οποίο παρατίθενται επιχειρήματα που στηρίζουν την ελληνική διαφοροποίηση.

Ιρλανδία: Ξαναδίνει αυξήσεις στους μισθούς

*Επισημαίνεται ειδικότερα ότι ήδη από τις 12 Μαρτίου η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Η χώρα έχει ήδη βγει στις αγορές επιτυγχάνοντας επιτόκιο 1,3% για τους τριακονταετείς τίτλους της. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ιρλανδία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,9%.

Επίσης, η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε, στις 29 Μαΐου, με τα συνδικάτα να αποκαταστήσει μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που υπέστησαν περικοπές λόγω της κρίσης. Έτσι, οι εργαζόμενοι με ετήσιες απολαβές 30.000 ευρώ ή λιγότερα θα πάρουν αύξηση 7% και όσοι έχουν ετήσιο μισθό άνω των 100.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση 1%.
Ισπανία: Πέφτει η ανεργία, ανεβαίνει ο τζίρος.

*Σε ό,τι αφορά την Ισπανία στο γαλάζιο non paper αναφέρεται ότι, όπως ανακοινώθηκε στις 2 Ιουνίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Μάιο και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα (μείωση 2,7% σε σχέση με τον Απρίλιο).

Από την μόλις δημοσιευθείσα, εξάλλου, εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ προκύπτει ότι οι όροι δανεισμού των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων βελτιώθηκαν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε κατά 11%. Αντιθέτως, κατά την ίδια έρευνα, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση.

Πορτογαλία: Αποπληρώνει το ΔΝΤ

*Ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε στις 20 Μαρτίου την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή, επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της. Η αναβάθμιση σημαίνει ότι ο S&P ενδέχεται να αναβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας μέσα σε 12 μήνες από το BB, όπου την είχε τοποθετήσει στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012.

Ο οίκος προβλέπει πως η Λισαβόνα θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ φέτος (+0,2% από ό,τι προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2014). Η Πορτογαλία αποπλήρωσε στις 20 Μαρτίου και πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες 6,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να εξοικονομήσει έως και 500 εκ. ευρώ από τους τόκους, την περίοδο από το 2015 ως το 2018.

Κύπρος: Νωρίτερα εκτός Μνημονίου

*Στις 18 Απριλίου, η κυπριακή Βουλή (με τις ψήφους των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) ενέκρινε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης».

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των 10 δις ευρώ του διεθνούς πακέτου διάσωσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου σε B- με θετική προοπτική και αναβαθμίστηκε το ανώτατο όριο της χώρας (country ceiling) σε BB- από Β. Διατηρεί, επίσης, το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε Β.

Τέλος, κατά τους επιτελείς της Συγγρού, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι εκτίμησε ότι «η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016».

Leave a Reply