Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες να βιώνουν συνθήκες πρωτόγνωρης ασφυξίας, υπό την πίεση τελεσιγράφων για άμεση επίτευξη συμφωνίας, στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, στον απόηχο της πρότασης του κ. Σαμαρά για σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Βελγίου, εν μέσω σεναρίων για την τύχη των συζητήσεων Αθήνας-δανειστών, περιέγραψε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το σχήμα, που θα μπορούσε να λάβει η πρόταση της μεγάλης εθνικής συνεννόησης. Μία πρόταση που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει καταθέσει επίσημα από το βήμα της Βουλής, καλώντας τον κ. Τσίπρα να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες του έναντι των πολιτών. Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στην επίτευξη ενός deal μέσα στην ημέρα, αν και θεωρούν πως η πλέον πιθανή εξέλιξη θα είναι η λύση του δράματος, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε Συμπληγάδες και θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς μία τέτοια κατεύθυνση, πριν οδηγήσει τη χώρα στα βράχια και σε μία πιθανή χρεοκοπία.
Ο κ. Σαμαράς προέκρινε χθες τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου και του κ. Τσίπρα, αλλά με άλλον πρωθυπουργό, σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “ματώσει” στην ψηφοφορία της Βουλής, χάνοντας τη δεδηλωμένη. “Εάν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης και ασφαλώς πρέπει να υπάρξει άλλος κυβερνητικός συνασπισμός στη συνέχεια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και για την έξοδο από την κρίση”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξη στο περιοδικό “Crash”. Ερωτηθείς, δε, για δική του συμμετοχή σε αυτό το σχήμα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε: “Εάν ο κ. Τσίπρας έχανε τη δεδηλωμένη, ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός… Δική μου επιδίωξη δε είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Και εάν απολεσθεί η δεδηλωμένη, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ. Τσίπρας, με όσους δικούς του συμφωνούν, να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας. Σε μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ούτε εγώ θα συμμετάσχω ούτε ο κ. Τσίπρας θα θέλει να συμμετάσχει”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο περιθώριο των εργασιών, αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, με στόχο να ωθήσει προς την κατεύθυνση μίας συμφωνίας, η οποία θα κινείται σε εντελώς διαφορετική λογική από αυτή της κυβέρνησης. Θα έχει, δηλαδή, σαφές μεταρρυθμιστικό στίγμα και όχι χαρακτηριστικά φοροκαταιγίδας, που θα πλήξει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Την ώρα, πάντως, που ο κ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και οι διαπραγματεύσεις κρέμονται από μία κλωστή, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγόρησε πως στοχεύει ανοιχτά στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από το σκληρό πακέτο μέτρων της τάξης των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ. “Εάν έχουν το θράσος, ακόμη και σήμερα, να μιλάνε για το Ζάππειο, το κάνουν για ένα και μόνο λόγο: Για να “ξεχάσει” ο ελληνικός λαός τις υποσχέσεις της Θεσσαλονίκης. Αλλά ο πολίτης δεν μπορεί να “ξεχάσει” τη δήθεν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορεί να “ξεχάσει” το δήθεν αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Δεν μπορεί να “ξεχάσει” τη δήθεν 13η σύνταξη. Δεν μπορεί να ξεχάσει το δήθεν “κούρεμα” στο δημόσιο χρέος, ούτε τη δήθεν “σεισάχθεια” στο ιδιωτικό χρέος. Γιατί θα τα πληρώσει…”, τόνισε, σε ανεπίσημη ενημέρωση η Συγγρού. Εστιάζοντας, μάλιστα, στο email Χαρδούβελη, επεσήμανε πως με αυτό η χώρα έκλεινε οριστικά την περίοδο των Μνημονίων, διευθετούσε οριστικά το ζήτημα του χρέους και έβγαινε στις αγορές έχοντας το δίχτυ ασφαλείας της “προληπτικής γραμμής πίστωσης” για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. “Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε τη χώρα να βγει από την κηδεμονία των Μνημονίων. Λέγοντας ψέματα. Και συνεχίζει να λέει ψέματα όπως αναπνέει. Τώρα “ανακάλυψε” ότι τάχα θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα μετά το 2015…”, σημείωσε η Νέα Δημοκρατία.
CAPITAL.GR