Να και μια σωστή πρόταση…Μειώνεται το πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία ωστε να μπορεί να επιβληθεί

0
Πρόταση για μείωση του προστίμου για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο από τα 10.550 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 3.500 ευρώ και παράλληλη σύνδεσή του με υπογραφή σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου

ipallilos_xenodoxeio_194022708

Στόχος είναι, καταρχήν να υπάρξει απεγκλωβισμός από ένα υπέρογκο πρόστιμο που δεν αποφέρει τα έσοδα που θα περίμενε το ΣΕΠΕ. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο, που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2013 αποφέρει σε ετήσια βάση 50 – 70 εκατ. ευρώ. Από αυτά, όμως, μόλις το 18 – 22% εισπράττεται άμεσα, τα υπόλοιπα μετατρέπονται από τους εργοδότες σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και εντάσσονται σε ρυθμίσεις.

Σε δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, οι εμπνευστές του σχεδίου θεωρούν ότι θα δοθεί έτσι ένα κίνητρο στις επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται με ανασφάλιστους εργαζόμενους να τους ασφαλίσουν για χρονικό διάστημα έως 9 μήνες και, εάν διαπιστωθεί ότι καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές, τότε ή το πρόστιμο θα μειώνεται, ή ακόμα καλύτερα, θα αναιρείται. Η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από το ΣΕΠΕ, αφού πρώτα θα αναλύεται η συνολική πορεία της επιχείρησης, δηλαδή εάν έχει πραγματοποιήσει ή όχι απολύσεις, εάν έχει δημιουργήσει οφειλές προς το Δημόσιο ή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εάν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών και καταβάλλει κανονικά τις δόσεις κ.λπ.

Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης πρότασης θεωρούν ότι από την εφαρμογή της, μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστούν τα έσοδα από την καταβολή προστίμων και κυρίως, από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξει υποχώρηση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 25% που είναι σήμερα, ανεπίσημα, στο 15% τουλάχιστον.

Leave a Reply