Να ανοίξει το χρηματιστήριο;

0

Πολύ έντονο είναι το παρασκήνιο σε σχέση με τις προσπάθειες να ανοίξει – ή όχι – το ελληνικό χρηματιστήριο αν – όπως φαίνεται – ανοίξουν οι τράπεζες την προσεχή εβδομάδα. Υπάρχουν δύο «στρατόπεδα» και δύο σχολές… σκέψεις, που έχουν αμφότερες πολύ ισχυρά επιχειρήματα. Η κατάσταση είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο συμπληρώνει σήμερα 15 εργάσιμες ημέρες κλειστό, κάτι που έχει να γίνει 70 χρόνια, από την περίοδο του πολέμου του 1940!

image

Η ζημιά – λόγω του κλεισίματος των τραπεζών και του ελέγχου κεφαλαίων – είναι τεράστια, καθώς κλειστό χρηματιστήριο σημαίνει «νεκρή» οικονομία.

Από τη μία πλευρά λοιπόν, υπάρχουν οι χρηματιστηριακές αρχές μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επιθυμούν το όσο το δυνατόν γρηγορότερο άνοιγμα του Χ.Α. για πλήθος λόγων…

ΚΑΙ από την άλλη, πολλοί χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν κατά της βιαστικής επανέναρξης της λειτουργίας του Χ.Α..

ΤΟ γεγονός είναι ότι υπάρχει σφοδρή πίεση τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την πλευρά των ξένων ώστε να ανοίξει το ταχύτερο η αγορά.

Οι λόγοι τους είναι εύλογοι, καθώς μια κλειστή αγορά, εντείνει τη ζημιά που έχει γίνει, ενώ συνεχίζει τον «εγκλωβισμό» κεφαλαίων που έχουν μείνει μέσα.

Παράλληλα, οι αρχές του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φοβούνται για την διεθνή… εικόνα της αγοράς [sic] και τους μεγάλους κινδύνους υποβάθμισης ή διαγραφής από δείκτες και διεθνή στάνταρ, όπως οι δείκτες MSCI, FTSE, Stoxx600.

Από την άλλη πλευρά, χρηματιστές μεταξύ των οποίων το μέλος του Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ Αλέξανδρος Σίνος τάσσονται κατά του πρόωρου ανοίγματος της αγοράς, προβάλλοντας μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία ασφαλώς είναι εγκυρότατα.

Το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι οι… πωλήσεις θα είναι ελεύθερες, ενώ οι αγορές θα περνούν μέσα από το «φίλτρο» των capital controls, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Υπάρχει λοιπόν εύλογος φόβος για ξεπούλημα ανελέητο, χωρίς όρια και χωρίς… άμυνες, που θα γκρεμίσει με βίαιο τρόπο την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πολλά δισ. ευρώ!

Ο κ. Σίνος, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ανοίξει το Χ.Α. αν δεν υπάρξει πλήρης εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού κλάδου, καθώς θα καταγραφούν ακραία φαινόμενα και μεγάλες πτωτικές στρεβλώσεις.

Όπως και να έχει το άνοιγμα της Ελληνικής αγοράς θα είναι «δύσκολο» όχι μόνο από πλευράς τάσης αλλά και από τεχνικής άποψης. Το παράδειγμα της Κύπρου μας δείχνει ότι η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας επανέρχεται σε ένα μίνιμουμ ομαλότητας σε διάστημα μεταξύ 10 μηνών με ένα χρόνο.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Στο δείκτη MSCI Greece Standard βρίσκονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Folli Follie, Jumbo, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Τιτάν. Και στον MSCI Small Cap οι ΔΕΗ και ΕΛΠΕ…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η επόμενη αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley, είναι προγραμματισμένη για την 13η Αυγούστου, με τις όποιες αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΠΑΝΤΩΣ στην Κύπρο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων διαχωρίστηκαν οι παλιές και οι νέες καταθέσεις. Στις παλιές καταθέσεις υπήρχε η επιβολή του ορίου (μέχρι 300 ευρώ στην Κύπρο έναντι των 60 ή 50 ευρώ στην Ελλάδα).

Οι νέες, όμως, καταθέσεις δεν είχαν όριο και βοήθησαν το σύστημα για να επανέλθει στην ομαλότητα. Αν λοιπόν μεταφέρουμε αυτόν τον διαχωρισμό παλιού και νέου χρήματος στο ΧΑ…

Τότε, αν ένας επενδυτής έχει ένα λογαριασμό 50 χιλ. ευρώ και μεταφέρει σε αυτόν άλλα 10 χιλ. ευρώ τότε τα νέα χρήματα δεν θα έχουν το όριο των 50 ευρώ, αλλά μόνο οι 50.000 ευρώ….

Αντίστοιχα, οι επενδυτές θα μπορούν να πουλάνε τις μετοχές και να αγοράζουν άλλες καθώς μετά την πώληση θα θεωρείται “νέο” χρήμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ξένες μετοχές και τα ομόλογα εξωτερικού.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι δυνητικοί αγοραστές θα είναι επενδυτές από το εξωτερικό και τα χρήματα που βρίσκονται εκτός συστήματος ( στο… μαξιλάρι που λέμε, στα… θαμένα)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ [Ι]: Ακόμη και στις τράπεζες δεν είναι τεχνικά εύκολο να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί λόγω της διαδικασίας MIFID. Δηλαδή, δεν μπορεί ένας πελάτης να έχει λογαριασμό Α και λογαριασμό Β (με το νέο χρήμα). Το ίδιο δύσκολο θα είναι το άνοιγμα ενός νέου λογαριασμού στους χρηματιστηριακούς κωδικούς.

Οι νέες καταθέσεις στις τράπεζες θα έχουν δυσκολίες, όπως μας ανέφεραν καθώς όλοι θα φοβούνται το “κούρεμα” καταθέσεων.

ΒΕΒΑΙΑ υπάρχει ένα θέμα με τους ξένους επενδυτές. Όπως αναφέρθηκε και από την Τράπεζα της Ελλάδος, μια ξένη τράπεζα που έχει πουλήσει μετοχές για λογαριασμό πελάτη της δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει τα χρήματα του.

Αν ισχύσει η εξαίρεση για τους ξένους. τότε θα επιβληθεί μια de facto διάκριση για τους Έλληνες επενδυτές… Με όλα αυτά τα τεχνικά ζητήματα άλυτα [και ποιος γνωρίζει πόσα παραπάνω…]

Τράπεζες και ξένοι λοιπόν θέλουν άμεσο άνοιγμα του Χ.Α., ενώ παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τους κινδύνους ενός μεσοβέζικου ανοίγματος. Πολύ έντονο και το παρασκήνιο σε σχέση με τις προσπάθειες να ανοίξει το X.A. αν – όπως φαίνεται – ανοίξουν οι τράπεζες την άλλη εβδομάδα.

ΚΑΙ υπάρχουν δύο «στρατόπεδα» και δύο σχολές… σκέψεις, που έχουν αμφότερες πολύ ισχυρά επιχειρήματα. Η κατάσταση είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το Χ.Α. συμπλήρωσε 15 εργάσιμες ημέρες κλειστό!

Τόσες ημέρες κλειστό χρηματιστήριο, έχει να συμβεί εδώ και 75 χρόνια, από την περίοδο του πολέμου του 1940!. Και -επαναλαμβάνουμε – η ζημιά λόγω του κλεισίματος των τραπεζών και του ελέγχου κεφαλαίων είναι τεράστια καθώς κλειστό Χ.Α. σημαίνει «νεκρή» οικονομία.

Υπάρχει όμως και δικαιολογημένα εύλογος φόβος για ξεπούλημα ανελέητο, χωρίς όρια και χωρίς άμυνες, που θα γκρεμίσει με βίαιο τρόπο την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.με την πραγματοποίηση συναλλαγών αξίας μερικών εκατοντάδων χιλ. ευρώ…

ΚΑΙ δεν πρέπει να ανοίξει το Χ.Α. αν δεν υπάρξει πλήρης εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού τομέα, διαφορετικά θα καταγραφούν ακραία φαινόμενα και μεγάλες πτωτικές στρεβλώσεις.

ΦΥΣΙΚΑ θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και με τα margins, το αν και πως θα ξεκαθαρίσουν οι συναλλαγές. Οι τράπεζες, έχουν μεγάλα προβλήματα μπροστά τους να διαχειριστούν, ενώ υπάρχει περιθώριο ένα 40ήμερο ώστε να μην υποβιβαστεί το Χ.Α. από τον MSCI… Έως τις 7 Αυγούστου υπάρχει περιθώριο.

Σύμφωνα πάντως με την ευρωπαϊκή οδηγία της M.I.F.I.D πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ ξένων και Ελλήνων επενδυτών. Δεν μπορεί να υπάρχει Χ.Α. δύο ταχυτήτων…

Επίσης δεν μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί στα κεφάλαια που αφορούν αγορές μετοχών και να επιτρέπεται η αγορά πολύτιμων αγαθών εξωτερικού. Ούτε νοείται να γίνονται πωλήσεις ξένων και το προϊόν των πωλήσεων να μπορεί να μετατρέπεται σε new money…

Ενώ το προϊόν πωλήσεων των Ελλήνων επενδυτών να μετατρέπεται σε old money[!!!] και να υπόκειται σε περιορισμούς capital controls! Για να δούμε, αν θα πρυτανεύσει – έστω για μία φορά – η λογική…

Το οπισθόφυλλο στο σημερινό “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

Leave a Reply