Μπορούν τα smartphones να αλλάξουν τον εγκέφαλό μας;

0

Μπορούν τα smartphones να αλλάξουν τον εγκέφαλό μας;

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 37 εθελοντές, οι Ελβετοί επιστήμονες διαπίστωσαν μάλιστα μεγάλες διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα ανάλογα με το αν οι χρήστες χρησιμοποιούσαν smartphone ή κινητό παλαιού τύπου με πλήκτρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, οι διαφοροποιήσεις  σχετίζονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα που αφορά την αφή του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου δακτύλου, τα δάκτυλα, δηλαδή, στα οποία βασίζεται  η λειτουργία της επονομαζόμενης “τεχνολογίας αφής” των έξυπνων κινητών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι διαφορές που εντόπισαν στα πορίσματα της έρευνάς τους, εξηγούνται με βάση την “πλαστικότητα”- ευελιξία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Για παράδειγμα, στους βιολιστές, το τμήμα του εγκεφάλου τους που αντιστοιχεί στην λειτουργία των δακτύλων, είναι  μεγαλύτερο απ΄ότι στους υπόλοιπους ανθρώπους, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Με βάση πρόσφατες έρευνες, ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί το “έξυπνο” κινητό του πάνω από 1.500 φορές την ημέρα, ξεκινώντας από τις 7.30 το πρωί. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Ελβετοί επιστήμονες, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για την χρήση των κινητών τηλεφώνων, αποκαλύφθηκε με την έρευνα, η οποία όμως δεν αφορά την κινητή τηλεφωνία , αλλά την πλαστικότητα του εγκεφάλου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα “Huffington Post”.

“Τα έξυπνα τηλέφωνα μας προσφέρουν μία ευκαιρία για να κατανοήσουμε πως η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής μας, διαμορφώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο”, επισημαίνει ο Άρκο Γκος, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Leave a Reply