Μπλόκα αγροτών: Ο “χάρτης” των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα

0

Ανασύνταξη και επανασχεδιασμό της δράσης τους, έχουν στο επίκεντρο των σημερινών τους διαβουλεύσεων οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ από το “μενού” των κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν το τελευταίο διάστημα, δεν λείπει και το στήσιμο νέων μπλόκων σε ορισμένα σημεία.

Μπορεί χθές αγρότες του Νομού Σερρών να μην κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου «έχουμε και άλλα σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε αύριο» και ξεκαθάρισε λέγοντας «δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον Προμαχώνα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου, δημιουργώντας προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο για τη χώρα, αλλά και προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. «Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω απο τον Λευκώνα, έμεινε κλειστή για περισσότερες απο έξι ώρες, με τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων από παρακαμπτήριες οδούς. Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής επιχείρησαν απο δύο διαφορετικά σημεία να φτάσουν στο τελωνείο, ωστόσο αποκλείστηκαν στη γέφυρα Στρυμονικού, στο Πετρίτσι και επί της Εγνατίας οδού στο Σιδηρόκαστρο, στο ύψος των λουτρών. Πάντως, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως παρά την ανησυχία τους ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με την επιβίωσή των εκμεταλλεύσεών τους, πολλοί είναι οι αγρότες της περιοχής, που λόγω οικονομικής δυσχέρειας, δυσκολεύονται να βγουν στους δρόμους. Η δράση των αγροτών στην περιοχή ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου.

Μερικά …βήματα πριν το τελωνείο των Ευζώνων στρατοπέδευσαν αγρότες με τα τρακτέρ τους και ύστερα απο γενική συνέλευση που έκαναν, αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να φτάσουν στο σημείο και οι συνάδελφοί τους απο Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, περιοχές της Πέλλας, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς. Ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, που βρίσκεται στο τελωνείο Ευζώνων, επανέλαβε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αύριο το μεσημέρι, αγρότες των προαναφερόμενων περιοχών έχουν ήδη αποφασίσει να κατεθυνθούν στο σημείο, προκειμένου να ενισχύσουν τη δύναμη των συναδέλφων τους. Αγρότες της Χαλάστρας, σήμερα θα μεταβούν στα διόδια Μαλγάρων, αλλά όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τους, Αχιλλέας Καμπούρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας «αύριο ή την Τρίτη θα μεταβούμε και εμείς στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να ενισχύσουμε ένα απο τα πιο δυναμικά μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας».

Από τις 12 το μεσημέρι θα έχει στηθεί το μπλόκο των αγροτών Νομού Χαλκιδικής στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, όπως επισήμανε μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι σήμερα το μενού θα έχει παράταξη των τρακτέρ στο σημείο και γενική συνέλευση αποκλειστικά και μόνο και ξεκαθάρισε ότι η δράση του μπλόκου θα αποφασίζεται απο γενικές συνελεύσεις στο σημείο. Ο ίδιος δε, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση του, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Λίγο πριν τη 13.00 στήθηκε χθες το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει αργότερα σήμερα, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ στήθηκε μπλόκο απο αγρότες και κτηνοτρόφους της Κατερίνης στην αερογέφυρα και σήμερα θα προκύψει η συντονιστική τους επιτροπή και στη συνέχεια σε γενική συνέλευση και συνενόηση με τους συναδέλφους τους στη Κεντρική Μακεδονία, θα καθοριστεί το πλάνο της δράσης τους. Αύριο μετά τις 11 το πρωί αναμένονται σε περιοχή του αεροδρομίου “Μακεδονία” αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής, προκειμένου να στηθεί το μπλόκο τους, όπως μας είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, είπε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και ‘Ασσηρο, ενώ όπως διευκρίνισε, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τον Λαγκαδά. Μας συμπλήρωσε δε ότι την Δευτέρα 30/1 θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.

Ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και έχει δοθεί προθεσμία μέχρι αύριο να μαζευτούν οι δυνάμεις των τρακτέρ και να κατευθυνθούν κομβόϊ στο τελωνείο των Ευζώνων, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης και αφού προηγηθεί συνέλευση των συμμετεχόντων. Από την πλευρά τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση σήμερα στις 18.00, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένα ξεκαθάρισαν και αυτό που οργανώνουν-σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας “Ζοοtechnia” που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».

Το ”μενού” των κινητοποιήσεων στη Δυτική Ελλάδα

Για μία ακόμη ημέρα οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, στήνοντας μπλόκα σε κεντρικές αρτηρίες και δρόμους προσπαθώντας να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Αχαΐα

Συγκεκριμένα, στην Αχαΐα τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», αποφάσισαν να προχωρούν από σήμερα Κυριακή σε τρίωρο αποκλεισμό της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος των βενζινάδικων, στο Αίγιο, από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

Επίσης αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και για άλλες κινητοποιήσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο αποκλεισμός υπηρεσιών.

Οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας αποφάσισαν να μην στήνουν τελικά μπλόκα, λόγω μη επαρκούς συμμετοχής.
Εξάλλου τη στήριξή του προς τον αγώνα των αγροτών της Αιγιάλειας δήλωσε με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων.

Αιτωλοακαρνανία

Και στην Αιτωλοακαρνανία οι κινητοποιήσεις εντείνονται, με τους αγρότες να στήνουν δύο μπλόκα.
Το ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και το δεύτερο στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.
Επίσης οι αγρότες σήμερα στις 12.00 καλούν σε Παναιτωλοακαρνανική συνέλευση Αγροτοκτηνοτρόφων στον κόμβο Κεφαλοβρύσου.

Σήμερα στις 11 το πρωί ο αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου – Βόνιτσας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής για την παραπέρα δράση και οργάνωση του αγώνα και την αντίσταση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη θέση «κόμβος βρυσούλας» στη Βόνιτσα (1ο χιλιόμετρο Βόνιτσας – Λευκάδας).

Ηλεία

Από τις προηγούμενες ημέρες, οι αγροτες της Ηλείας είχαν τις προηγούμενες ημέρες προχωρήσει σε αποκλεισμό της Πατρών Πύργου στο Λατίφι.

Σήμερα Κυριακή στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη στο Σινέ Άστρον στα Λεχαινά, για να καθορίσουν την στάση τους από εδώ και πέρα.

Οι αγρότες της Ηλείας προσανατολίζο��ται σε καταλήψεις και αποκλεισμούς υπηρεσιών.

Κρήτη: Μπλόκο με… γλέντι

Με κλείσιμο του δρόμου αλλά και… γλέντι συνεχίζεται ο αγώνας των αγροτών των Χανίων στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και την υπερφορολόγηση που έχει υποστεί ο κλάδος τους.

Οι αγρότες παραμένουν σήμερα για έβδομη ημέρα στο μπλόκο ενώ έχουν στήσει ειδικό χώρο για να προστατεύονται το βράδυ από το κρύο.

Όπως ήδη έχουν διαμηνύσει οι αγρότες των Χανίων δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα… πίσω ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να κλείσουν τον δρόμο στα Μεγάλα Χωράφια.

Στο πλευρό τους βρίσκονται εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές οι οποίοι σήμερα θα παρευρεθούν στο μπλόκο των αγροτών για να στηρίξουν τον αγώνα τους ενώ αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Όπως – χαρακτηριστικά – αναφέρουν οι αγρότες των Χανίων «Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, tempo24, cretapost

Απάντηση