Μονή Αγίου Γεωργίου, η “Αλπική” λίμνη Δόξα και Παναγία των καταφυγίων

0

Ελάτε να πάμε στη λίμνη Δόξα με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που βρίσκεται σε ένα υπέροχο αλπικό τοπίο, στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού και την εντυπωσιακή Παναγία των Καταφυγίων.
Η πρώτη στάση μας θα είναι η πανέμορφη λίμνη Δόξα. Η λίμνη είναι τεχνητή και κατασκευάστηκε πρόσφατα πριν περίπου 20 χρόνια.
Μέσα στη λίμνη πάνω σε μια χωμάτινη λωρίδα γης που συνδέεται με τη στεριά βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που θα το δούμε και αυτό στη συνέχεια.
Μετά πάμε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη λίμνη.
Το παλιό μοναστήρι βρισκόταν κοντά στη λίμνη Δόξα, αλλά μετά από μια μεγάλη πλημμύρα το 17ο αιώνα εγκαταλείφθηκε και η νέα μονή χτίστηκε ψηλότερα στο βουνό.
Η ιερά μονή είχε μεγάλη συμβολή στην επανάσταση του 1821 και ήταν ένα μεγάλο επαναστατικό κέντρο φιλοξενώντας τον Παπαφλέσσα τον Κολοκοτρώνη και άλλους μεγάλους οπλαρχηγούς. Ο Κολοκοτρώνης μάλιστα είπε εκεί τη γνωστή φράση “Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”.
Πάνω από το καθολικό υπήρχε κρυφό σχολειό, θα το δούμε και αυτό στη συνέχεια, όπως και την απίθανη θέα στη λίμνη από το αρχονταρίκι.
Κατευθυνόμαστε τώρα προς την Πάτρα, αλλά έχουμε άλλο ένα σημαντικό προσκύνημα στο δρόμο μας, την επιβλητική Παναγία των Καταφυγίων.

Η εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων χτίστηκε το 1782. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτίως του Δερβενίου Κορινθίας στην περιοχή “Καταφύγια” η οποία είναι γεμάτη από σπηλιές και  απόκρημνα  βράχια.
Εκεί είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν από τους διωγμούς και έτσι πήρε και το όνομα της η εκκλησία.
Με τα χρόνια ανακαινίστηκε αλλά δυστυχώς, τον Αύγουστο του 2012, από πυρκαγιά καταστράφηκε το εσωτερικό της. Σήμερα λόγω κατολισθήσεων και επικινδυνότητας του χώρου δεν επιτρέπεται να φτάσεις έως κάτω, αλλά η θέα από  την είσοδο είναι φανταστική.

Leave a Reply