Μηταράκης: Έτσι αποκαλύψαμε τις ΜΚΟ που διακινούσαν παράνομους μετανάστες – Το σχέδιο «Αλκμήνη» της ΕΥΠ

0

Για τον τρόπο που η στήθηκε επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ ώστε να αποκαλύψει μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που συμμετείχαν είτε με αμοιβή είτε χωρίς σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, που αποκάλυψε σήμερα η Καθημερινή, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

« Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει τις δομές να διοικούνται από ΜΚΟ. Εμείς κοιτάξαμε το ρόλο των ΜΚΟ στην λαθροδιακίνηση προσώπων, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας -και δεν είναι μόνο η Λέσβος-, ΜΚΟ που συμμετείχαν σε κυκλώματα για να έρχονται παράνομα μετανάστες στη χώρα μας, ΜΚΟ που παρακολουθούσαν το λιμενικό, παρακολουθούσαν συχνότητες, και είχαν ρόλο κατασκόπων και όχι ανθρωπιστικής δράσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης προσθέτοντας ότι ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, μια μυστική επιχείρηση σε τουρκικό έδαφος με πρωταγωνιστές παράτυπους μετανάστες σε ρόλο «πρακτόρων» της ΕΥΠ είναι αυτή που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έρευνα κατά τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στη Λέσβο, μέλη των οποίων ελέγχονται, μεταξύ άλλων, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία. Είχε κωδική ονομασία «Αλκμήνη» και πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης με την Τουρκία κι ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο περιπολούσαν πολεμικά πλοία τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Η έρευνα έδειξε ότι συνολικά 35 μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους και διαδικασίες. Πρόκειται για υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας , ενώ οι δυο από τις υπό έρευνα ΜΚΟ έχουν την έδρα τους στο Βερολίνο, στην ίδια μάλιστα διεύθυνση.

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα αξιολογηθούν ποινικά κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας.

πηγη

Leave a Reply