Με την ομιλία του Πρωθυπουργού και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση από τους 158 βουλευτές της ΝΔ ολοκληρώνονται απόψε τα μεσάνυχτα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το στίγμα της τριήμερης διαδικασίας έδωσαν οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας, ενώ σε πολιτικό επίπεδο το μήνυμα ήταν ότι «αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και όχι η αντιπολίτευση», όπως είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Ούτε μία αναφορά Μηστοτάκη στο όνομα του Τσίπρα
Είναι σαφής η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να αφήσει πίσω του τον Αλέξη Τσίπρα και δεν ήταν τυχαία η επιλογή να μην κάνει ούτε μια αναφορά κατά την ομιλία του στον πρώην πρωθυπουργό. «Δεν σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με το χθες, αλλά να συνομιλήσει με τους πολίτες για το αύριο», όπως σημείωναν στενοί συνεργάτες του, περιγράφοντας την στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Στην σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να υπάρχει και άλλη έκπληξη ως προς τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ωστόσο αυτή κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις μειώσεις φόρων
Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει εξειδίκευση για το «πού θα βρεθούν τα χρήματα» όσον αφορά τις μειώσεις των φόρων που θα γίνουν άμεσα. Το κόστος στον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 200 εκ ευρώ και θα προέλθουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου από την αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών των υπουργείων και την μείωση των δαπανών σε αυτά αλλά και στους εποπτευόμενους φορείς της κυβέρνησης. Επίσης εκτιμάται ότι οι βελτιώσεις που εξαγγέλθηκαν για τις 120 δόσεις θα επιτρέψουν σε περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις να ενταχθούν στο μέτρο, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα του Δημοσίου.

Αμεση κατάθεση νομοσχεδίων
Παράλληλα με τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση επιταχύνει για την άμεση κατάθεση των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Πρώτο θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος που αναμένεται να φτάσει στην αρμόδια επιτροπή και να ξεκινήσει η συζήτηση του την Τετάρτη. Θα προχωρήσει με τις κανονικές διαδικασίες και η ψήφιση του προσδιορίζεται για την επόμενη εβδομάδα. Την επομένη θα κατατεθεί το φορολογικό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να ψηφιστεί την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα, ώστε οι μειώσεις στους φόρους να εφαρμοστούν από τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό το τρίτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάφορες διατάξεις και σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση του ασύλου, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα και ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η απλή αναλογική.

Πηγη