Μετά την Πανσέληνο έρχονται οι Περσείδες!

0

Τη νύχτα της Δευτέρας όλοι στρέψαμε το βλέμμα μας στον ουρανό για να αφήσουμε να λουστεί το πρόσωπό μας με το καταπληκτικό φως της αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Με κίνδυνο το αυχενικό, πρέπει να κάνουμε κάτι αντίστοιχο από απόψε. Στρέφοντας μάλιστα το πρόσωπό μας όχι μόνο σε μια γωνιά του στερεώματος, αλλά παντού: Ενα «ντους» από αστρικά φώτα – αρκεί να βρισκόμαστε κάπου που δεν έχει «μολυνθεί» από τη σύγχρονη μάστιγα της φωτορύπανσης. Ερχονται οι Περσείδες!

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση). Στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό.

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου.

Απάντηση