Η μεσαία τάξη θα τραβήξει το… κουπί

0

ΕΝΦΙΑ

Περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, με χιλιάδες φορολογούμενους να έχουν… πονοκέφαλο.

Το… κουπί

Η μεσαία τάξη αναμένεται να πληγεί περισσότερο και να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του φόρου κι αυτό προκύπτει μετά τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να ανακατανείμει τη φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αυτό σημαίνει πως το 8% έως 10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο από το 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σε περίπτωση που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί ουσιαστικά θα εγείρει αμφιβολίες για τον εισπρακτικό στόχο του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος και ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί πιέσεις σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό.

Εάν βάλουμε, μάλιστα, στην εξίσωση και το ότι ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώνεται σε ατομικό επίπεδο, αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν 3.000 έως 4.000 ευρώ. Μιλάμε για ποσά που προφανώς πολλοί μεσαίοι αδυνατούν να καταβάλουν σήμερα, τουλάχιστον όχι εκπρόθεσμα.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου και με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Leave a Reply